(StudentTorget.no): 

Christian Borch er kjent som «The grand old man» av nyhetsformidling på statskanalen, og er en av Norges mest erfarne utenriksjournalister.
 
Få vet at han begynte sin yrkeskarriere som dekksgutt innen utenriks tankfart. Det er i følge ham selv noe av det mest fornuftige han har gjort i løpet av livet.
 
- Jeg oppdaget den fantastiske gleden ved å oppleve noe andre ikke hadde opplevd, forstå hva det var jeg opplevde, og så formidle de to tingene i en slags symbiose til et publikum som da ble engasjert. Og det var altså ikke en intellektuell prosess, det var en følelsesprosess og den satte seg i meg. Jeg kan kjenne den den dag i dag.
 
 
Et rikt yrkesliv
 
Christian Borch ble født i Bergen i 1944 til en far som jobbet som skipsreder. Borch ble tidlig dratt inn i maritim industri, og dagen han fylte 17 år seilte han ut i utenriks tankfart over hele verden.  
 
Borch fikk muligheten til å besøke blant annet Venezuela, Svalbard, den Persiske Gulf og Italia. Tiden som dekksgutt ble en inspirasjon til hans eventyrlige journalistkarriere.
 
- Du får et perspektiv på det du har oppfattet som den firkanten du lever i, den identifikasjonen du har av deg selv og det miljøet du lever i, forklarer han. 
 
Erfaringene fra sjøen førte Borch videre inn i en karriere som journalist. Christian Borch tok journalistutdanningen i Oslo, og har i tillegg studert ved London School of Economics og gjennomført hovedkurset ved Forsvarets høgskole
 
En periode jobbet han hos «The Times» i England, og han var medlem av regjeringens nedrustningsutvalg og «International Institute for Strategic Studies» i London i ti år. I 1978 begynte han i på sin lange fartstid i NRK. Etter mange år som utenriksreporter, journalist og nyhetsanker er han i dag programleder i utenriksmagasinet Urix på NRK2. 
 
Han ble tildelt gullruten for beste nyhetsanker i 2004, og ble kåret til «Årets nyhetsformidler» i 2001. I 2005 ble han kåret til «Norges beste nyhetsanker» av Nettavisens lesere. Han har også mottatt Lytterforeningens Ærespris, Europabevegelsens Pressepris og Tekstilindustriens Ærespris.
 
Et annet imponerende kapittel i Borch sitt yrkesliv, er at han også har skrevet hele tolv bøker, som i hovedsak omhandler politiske og internasjonale spørsmål. Den siste boken, «Sannhetens kår» kom ut i 2009 og tar et voldsomt oppgjør med vår tid, neokapitalismen og en egosentrisk politisk kultur.
 
Se video øverst i saken for fullt intervju om Christian Borch sin tid på sjøen. 
 

LES OGSÅ: P3-programleder Lars Berrum om tiden som sykepleierstudent