(StudentTorget):

 

Abelprisen for 2019 blir tildelt Karen Keskulla Uhlenbeck, ved University of Texas at Austin, USA. Uhlenbeck er en av grunnleggerne av moderne geometrisk analyse. I følge Abelkomiteen, har hennes perspektiver gjennomsyret hele det matematiske feltet og har ført til noen av de mest dramatiske fremskrittene i matematikken de siste 40 årene.

 

– Karen Uhlenbeck mottar Abelprisen 2019 for hennes grunnleggende arbeid innen geometrisk analyse og gaugeteori, som har fundamentalt endret det matematiske landskapet. Teoriene hennes har revolusjonert vår forståelse av minimale overflater, som for eksempel overflater til såpebobler, og av mer generelle minimeringsproblemer i høyere dimensjoner, sier Hans Munthe-Kaas, leder for Abelkomiteen, i en pressemelding

 

I følge Abelkomiteen, har Uhlenbeck utviklet verktøy og metoder i global analyse, som nå finnes i verktøykassa til alle geometere og analytikere. Arbeidet hennes har også lagt grunnlaget for moderne geometriske modeller i matematikk og fysikk.


 

Gaugeteori er det matematiske språket til teoretisk fysikk, og Uhlenbecks arbeid på dette området er sentralt for den moderne matematiske forståelsen av modeller i partikkelfysikk, strengteori og relativitetsteorien (Abelprisen).

 

LES OGSÅ: Opprette 100 nye studieplasser

 

Forkjemper for likestilling innen forskning og matematikk

I tillegg til å være matematiker, beskrives Uhlenbeck av Abelkomiteen, som en rollemodell og en sterk forkjemper for likestilling mellom kjønnene i forskning og i matematikk.

 

Uhlenbeck var hovedtaler i Kyoto, Japan i 1990, ved International Congress of Mathematicians, som regnes for å være verdens viktigste forsamling for matematikere. Dette gjør henne til en av kun to kvinner som har vært hovedtaler her (Abelprisen).

 

Uhlenbeck er også den første kvinnen som vinner Abelprisen. Karen Uhlenbeck vil motta prisen 21. mai kl. 14:00, i Universitetets Aula på Universitetet i Oslo (UiO). Det er Hans Majestet Kong Harald V som vil overrekke prisen.

 

LES OGSÅ: Nedgang i antall søkere til høyere utdanning

 

Anerkjenner banebrytende presentasjoner i matematikk

Abelprisen deles ut til banebrytende, vitenskapelige presentasjoner i matematikk. Den blir utdelt hvert år av Hans Majestet Kong Harald V, og forvaltes av Det Norske Videnskaps-Akademi (DNVA), på vegne av Kunnskapsdepartementet.


 

Prisbeløpet er på 6 millioner kroner. Prisvinneren velges ut på bakgrunn av en anbefaling fra Abelkomiteen, som består av fem internasjonalt anerkjente matematikere.

 

Abelprisen ble etablert i 2002 og har blitt utdelt til 19 prisvinnere. Karen Uhlenbeck er den første kvinnen som vinner Abelprisen.

 

Abelprisen er oppkalt etter Niels Henrik Abel (1802–1829), som var en norsk matematiker, som stod bak viktige bidrag til flere matematiske felter. Dagen Abelprisen ble etablert markerer 200-årsdagen til Niels Henrik Abels fødselsdag (Abelprisen).

 

(Kilde: Abelprisen http://www.abelprisen.no/)

 

Klikk her for å se alle studier i Norge og utlandet