D et blir stadig mer populært å ta et såkalt «friår» etter videregående skole. Fler og fler reiser på folkehøgskole, i militæret eller på backpacking.

Men det finnes faktisk flere muligheter!

Uansett om du er 18 eller 40, så er det ikke for sent å prøve noe nytt.

I denne serien av alternative friår, vil du kunne se at det er mulig å lære mye fra livets skole og bruke friåret til å gjøre noe helt nytt.

Fellesnevneren er at ingen angrer på utbyttet av et år utenom det vanlige.

I en sakkosekk på Italias tak sitter Natalie. Glisende i påskesola, med skibriller på hodet, en Aperol spritz i hånda, og med majestetiske fjell i bakgrunnen.

Dette er gjengangeren hvis du scroller deg nedover Natalies Instagram-profil. Under fjorårets skisesong trakk hun vinnerloddet – og fra utsiden kan det se ut som om hun bare var på en betalt skiferie til Alpene.

 

 

Ønsket mest mulig tid til å stå på ski

Bak fasaden jobbet hun som bartender og resepsjonist på et hotell, noe som betalte for livets kostnader og mere til. 22-åringen fra Oslo tok nemlig et kurs gjennom STS Alpereiser, som hjalp henne å få jobben på deres samarbeidshotell i Cervinia, Italia.

Kurset jeg tok var rettet mot å bli reiseleder for STS sine turister i Alpefjellet, forteller Natalie. En fin mulighet for de som ønsker en jobb innen reiselivsbransjen.

Det var derimot ikke alle som valgte å guide turister. Noen valgte heller å ikke jobbe direkte under STS etter endt kurs. Natalie var en av dem.

Jeg ville bruke mest tid på å stå på ski! stråler hun.

Jobben på hotell ga henne derfor muligheten til å tjene penger, samtidig som det var mye tid til å ha det kult.

 

 

Ikke bare bobler og brilleskille

En skisesong på jobb i de Italienske Alper ba selvsagt på gode skiforhold.

I tillegg ble kollegaene gode venner, og Natalie nøt stadig god mat og drikke, eller tonene av Anton aus Tirol på afterski sammen.

Likevel var det ikke bare lett. Det ble til tider lange dager med jobb, ski og sosiale sammenkomster, og Natalie minnes det var særlig slitsomt i starten. 

Det er ikke alltid like lett å jobbe i utlandet, spesielt når flere av kollegaene dine kun snakker italiensk, vedkjenner hun. 

Likevel ble det bedre med tiden, og hun lærte til og med noen italienske gloser selv.

 

 

Stresser mindre med å bli ferdig med studier

I dag studerer Natalie biologi ved NTNU i Trondheim. Den fortsatt eventyrlystne jenta trives godt med studiehverdagen, men legger ikke skjul på at det kan bli enda et friår til før masteren.

Oppholdet i Italia har gitt meg et nytt syn på fremtiden. Jeg stresser mindre med å bli ferdig med studier, og vil heller fokusere på å finne det jeg trives med å gjøre, sier hun.

Reiselysten fikk bryne seg allerede rett etter endt skisesong. Ved å jobbe på hotellet, fikk hun nemlig penger til overs, som hun kunne bruke på en måneds surfetur til Sri Lanka. 

Det finansierte rett og slett seg selv, og ble et semester jeg sent vil glemme!

 

 

Mange muligheter for en skisesong i Alpene

Natalie ønsket seg et friår fra studiene, og så etter muligheten til å kunne ha det gøy, samtidig som hun tjente penger.

Året før jobben i Italia, benyttet hun derfor muligheten til å prøvejobbe på et hotell i Østerrike, for å teste hvordan det ville være.

Jeg zoomet inn på aktuelle fjellandsbyer på Google Maps, og fant navn på hoteller jeg kunne kontakte, forteller Natalie.

Jobben i Østerrike falt ikke helt i smak, da det var lite sosialt og vanskelige arbeidsvilkår. Likevel lot hun seg heldigvis ikke skremme, og endte med en bedre arbeidsplass neste sesong.

 

 

Natalie gir varme anbefalinger til skiinteresserte om å ta en lignende sesong.

Hun presiserer riktignok at det er lurt å være tidlig ute, da mange steder begynner å lete etter ansatte allerede etter sesongslutt året før.

Har man også lyst til å tilbringe tid i Europas største fjellkjede, men ikke føler et kall til å guide eller blande drinker, så finnes det også mange andre muligheter.

Jeg kjenner andre som har funnet jobber som alt fra skiutleie til au pair, forteller hun.

Det er også mulig å nyte tiden som en såkalt «skiboms», og utfordre seg i nye løyper hver dag, så lenge man har oppsparte midler fra før. Natalie mener derfor at et friår på ski kan la seg gjennomføre for folk med alle slags jobbinteresser.