Det blir stadig mer populært å ta et såkalt «friår» etter videregående skole. Fler og fler reiser på folkehøgskole, i militæret eller på backpacking.
Det er derfor lett å se seg blind på at det faktisk finnes flere muligheter. Uansett om du er 18 eller 40, så er det ikke for sent å prøve noe nytt.
I denne serien av alternative friår, vil du kunne se at det er mulig å lære mer fra livets skole. Fellesnevneren er at ingen angrer på utbyttet av et år utenom det vanlige.
Flere fluer i et smekk
Etter at dagens forelesninger er ferdige, legger Mathilde igjen macen, smetter inn i flip-floppene og tusler ned mot stranda.
I morgen skal hun på safari, og planlegger med de andre hvordan de skal ha med nok vann for hele dagen.
Resten av uken skal hun gå med lupe på jobb for å hjelpe til å kartlegge konsekvensene av avskoging i landet hun er i.
Mathilde har nemlig slått flere fluer i en smekk: Hun er på reisefot, og jobber, samtidig som hun studerer språk på nett.
En ren tilfeldighet
Det startet med en fascinasjon for Europas romantiske hovedstad Paris, og det forførende språket som hørte med.
Våren 2016, dro Mathilde derfor med seg bagen, og brukte et halvt år på Gateway College i Paris.
– Oppholdet i Paris var fantastisk, men jeg ser i dag at jeg gjerne skulle ha valgt et språkkurs i stedet.
Ved siden av interessen for språket, tok hun nemlig de klassiske exphil, exfac og historiefagene, noe som gjorde at språklære ble plassert i siste rekke.
Heldigvis, fikk Mathilde en ny sjanse til å lære seg å skarre på r-ene. En feiltakelse gjorde nemlig at hun neste skoleår kom inn på feil studium.
Da hun egentlig skulle flytte til Oslo med venninnene og studere ved Universitetet i Oslo, kom hun inn på ett års nettstudier i fransk, ved Høgskolen i Østfold.
For å utnytte den overraskende fleksible tilværelsen som nettstudent, satte hun seg på flyet til Kenya. Der fikk hun jobbe tre måneder med miljø- og avskogingsproblematikk.
Pugget gloser for å henge med
Nettstudiene hang fortsatt med, og ved siden av arbeidsdagene, strandturer, og favoritten safari – måtte hun fortsatt pugge gloser.
Nettstudier betyr ikke at man kan gjemme seg fra undervisning. Studiene hadde, i tillegg til prøver, lekser og lesebøker, et krav om en viss deltakelse på forelesninger, som var to til fire ganger i uken. Disse besto av lydsamtaler ala Skype, der læreren underviste og stilte hyppige spørsmål til en liten klassegruppe.
– Jeg kunne minimalt med fransk fra før, og skjønte svært lite av hva som ble sagt i timene over nettet.
Det var derfor ikke bare-bare å kombinere jobb, ferie og fulltidsstudier. Mathilde brukte mye tid på lære seg «the basics», bare for å kunne forstå hva som ble gjennomgått i timene.
Bo der de ikke prater engelsk
Etter jul, endret tilværelsen seg igjen, og 22-åringen fra Lier fikk snikbegynt på tilværelsen i hovedstaden. Her ble det større fokus på språklære.
Hun begynte å treffe andre studenter fra studiene, og oppsøkte også fransktalende i Oslo, for å kunne trene på språket muntlig. Likevel var det ikke nok.
– Etter å ha bodd i Oslo en stund, innså jeg man blir enda bedre om man kan bruke språket aktivt.
Turen gikk derfor tilbake til det franske riket. Denne gangen som aupair, for en familie som ikke kunne engelsk.
Å jobbe som aupair ba til tider på lange, ensomme dager. Likevel, fikk hun akkurat den kick-starten hun trengte, for endelig å kunne begynne å bruke språket. Hos denne familien var det kun fransk tale som gjaldt.
– Det er ganske frustrerende å ikke kunne uttrykke seg ordentlig over en lengre periode.
Selv om det var vanskelig å respondere på alt i starten, var Lierjenta fortsatt fornøyd med opplevelsen. Etter å ha vært isolert fra sine vante språk, har hun nå en mye større forståelse for de som kommer til et nytt land uten å kunne språket.
Fornøyd med at tilfeldighetene ga henne et friår til
Alt i alt, må hun si seg fornøyd med at tilfeldighetene serverte et friår til. Muligheten til å kombinere språklære med reiser er mange, og det åpner også for å reise enda mer enn det Mathilde valgte å gjøre, dersom man ønsker det.
Kunnskapsbanken er likevel fylt opp med språk og miljøproblematikk, og magesekken har fått kjenne på lange måltider med mat og vin.
– Det var også utrolig spennende å bli kjent med personer fra en annerledes kultur enn vår. Dette har definitivt gitt meg en bredere forståelse for andre.
Den utvidede horisonten har derfor ikke lukket muligheten for videre utenlandsopphold. Nå tar Mathilde opp fag, for å komme inn på juss i Oslo. Det endelige målet er å kunne jobbe under UD, å få lov til å bo og reise mer i utlandet for alltid.