StudentTorget.no: 

Det blir stadig mer populært å ta et såkalt «friår» etter videregående skole. Fler og fler reiser på folkehøgskole, i militæret eller på backpacking. Det er derfor lett å se seg blind på at det faktisk finnes flere muligheter. Uansett om du er 18 eller 40, så er det ikke for sent å prøve noe nytt. I denne serien av alternative friår vil du kunne se at det er mulig å lære mer fra livets skole. Fellesnevneren er at ingen angrer på utbyttet av et år utenom det vanlige.

 

Fascinert av nordmenn i utlandet

Det er morgendis på palmetrærne på Mallorca. Caroline går arm i arm med en giraff og en bjørn. Maskotene, Lollo og Bernie, er nemlig ute på sin første hilserunde for dagen. Et par timer senere er det tid for ulike aktiviteter med de små, og deretter de som er litt større. Dagens høydepunkt er ansiktsmaling, toppet med barnedisco. Etter dette entrer Caroline scenen uten pelskledde maskoter. Dagen avsluttes nemlig med å spille noen scener fra Mamma Mia-show, og skape energi og glede som varer helt til neste dag. Da er det på ’n igjen.


 

– Det er som en drøm, påpeker den 22-år gamle jenta fra Porsgrunn, og smilet går nesten rundt.

 

Helt siden Caroline var liten har hun elsket varmen. På sydenturer med familien lekte hun alltid med de nordiske reiselederne. En gruppe hun så høyt opp til. Hun var særlig fascinert av at de også kunne prate norsk, til tross for at bodde i et fremmed land. Drømmejobben ble derfor fort plantet i hodet på Caroline, men virket aldri realistisk før tiden var inne.

 

Etter å ha reist gjentatte ganger til spanske øyer, året etter videregående, møtte hun mange som jobbet som reiseledere. Da begynte hun for første gang å innse at det var mulig for henne også. Hun la militærplanene til side, og begynte å søke rundt på en del reiseselskaper. Her endte hun opp hos Ving, og hun har nå jobbet fire sesonger, mellom april og oktober, som barneguide.

 

 

Foto: Caroline Realfsen Larsen

 

LES OGSÅ: Alternative friår – Malte bilder for kost og losji

 

Kombinasjonen av ferie og jobb

En hverdag som reiseleder, eller helt spesifikt «kid entertainer», som Caroline er, består av mye lek og moro. Vings beskrivelse av stillingen er at deres ansvar er å sørge for at barna får en herlig ferie, og gjennom hverdagen kan Caroline lede både photo session, pool disco og water aerobic.


 

– Dersom du liker å være aktiv, være sosial nesten hele døgnet og liker å utforske nye steder, så vil jeg anbefale denne jobben på det sterkeste!

 

Første sesong ble tilbrakt på Mallorca, og det var her basillen bet seg fast. Det var noe spesielt med første destinasjon, og etter en prøvesesong på Gran Canaria kom hun raskt tilbake til starthotellet. Hun gir mye av æren for at hun fortsatte der til en motiverende og flott sjef, som visste at hun elsket Mallorca og hotellet hun jobbet på.

 

Foto: Caroline Realfsen Larsen

 

LES OGSÅ: Alternative friår – Sto på scener over hele verden

 

Måtte bistå da bestefar ikke pustet normalt

Ved å jobbe på en turistdestinasjon har Caroline fått en globalt utvidet venneliste. Gjennom jobben har hun møtt mennesker med mange ulike bakgrunner, og har lært en haug av å dele deres tradisjoner. Et særlig godt minne var da svenskene arrangerte midtsommerfeiring for første gang, og hun fikk være med å danse rundt kransen, med blomster i håret.

 

– Jula har også blitt feiret flere ganger i varmere strøk, og har bydd på spennende matopplevelser fra de andre nordiske landene. I tillegg har vi deltatt på spansk karnevalparade, en helt annen opplevelse enn norsk påske hjemme.


 

Ikke bare har Caroline lært mye om landene hun har besøkt. Hun mener også å ha lært mye av å flytte til utlandet på egenhånd. Med ansvaret for så mange mennesker har det bydd på mange uventede opplevelser.

 

– En gang måtte vi blant annet ta hånd om noen barn, da bestefaren plutselig fikk pusteproblemer. Dette var en helt ny opplevelse, man ikke ville visst på forhånd hvordan man skal løse.

 

I tillegg har menneskemøtene servert henne nye perspektiver på kultur og holdninger.

 

– Det har for eksempel vært noe nytt å møte foreldre som bare venter på at barneklubben skal åpne, så de kan slippe å bruke tid med barna sine. Det er mange ulike mennesker der ute, og vi kan lære fra dem på godt og vondt.

 

Foto: Caroline Realfsen Larsen

 

LES OGSÅ: Alternative friår – Reise og jobbe i Australia

 

Det heter ikke hade, men vi sees igjen

Hverdagen skimter ikke med et stort lass av bekymringer på jobb i Syden. Carolines største usikkerhet ligger derfor i et hat/elsk-forhold til ansiktsmaling, fordi hun ikke mener at hun er særlig kreativ.

 

– Det er alltid like spennende i øyeblikket når barna skal snu seg rundt og titte i speilet etter at jeg har malt dem. Barnas ansiktsuttrykk er helt avgjørende. Heldigvis blir de aller fleste veldig glade, og det er en fantastisk lettende og god følelse!


 

Med et feriehotell som arbeidsplass er det heller ikke å komme bort ifra at et år består av mange farvel. Særlig tøft er det å bo såpass tett på de andre kollegaene, og noen gjester vil etter hvert føles som egen familie, ifølge Caroline. Da merkes det godt når noen forsvinner. En av de viktigste tingene som har festet seg hos den eventyrlystne jenta er derfor at det ikke heter hade, men vi sees igjen.

 

– For verden er ikke lenger så stor, når man først har kommet ut i den.

 

Caroline er en kvinne av sine ord, og har møtt på flere av de tidligere gjestene og arbeidskollegaene i etterkant, en fordel som har gitt henne reisedestinasjoner over hele verden. Heldigvis er hun ennå ikke mett, og en ny rolle som team leder gjør at hun ønsker å fortsette i samme stil, i alle fall noen år til.

 

– Jeg vil gjerne senere jobbe som grunnskolelærer, så jeg stresser ikke med å starte studiene. Dette er jo bare en forsmak på læreryrket. Kombinasjonen av kultur og språk, som jeg får i tillegg, er bare en fordel for senere.

 

Foto: Caroline Realfsen Larsen


 

LES OGSÅ: Alternative friår – Reis og studer på nett på samme tid

 

Ville begynt enda tidligere

Selv om Caroline har mang en kollega som har stortrivdes i arbeidet som reiseleder, er hun klar over at jobben ikke nødvendigvis er en favoritt hos alle.

 

– Du bør nok være overbevist om at du virkelig ønsker deg en slik jobb, fordi energinivået må være på topp hele dagen.

 

Likevel er hun selv glad for at hun grep muligheten da den var der, og har kun én ting å nevne av hva som kunne vært gjort annerledes. Det var å begynne i jobben enda tidligere.

 

Foto: Caroline Realfsen Larsen

 

Klikk her for å se alle studier i Norge og utlandet