(StudentTorget):

 

Det blir stadig mer populært å ta et såkalt «friår» etter videregående skole. Fler og fler reiser på folkehøgskole, i militæret eller på backpacking. Det er derfor lett å se seg blind på at det faktisk finnes flere muligheter. Uansett om du er 18 eller 40, så er det ikke for sent å prøve noe nytt. I denne serien av alternative friår vil du kunne se at det er mulig å lære mye fra livets skole. Fellesnevneren er at ingen angrer på utbyttet av et år utenom det vanlige.

 

Spoler vi fire år tilbake hadde Miriam og Christoffer så vidt satt sine ben på et fargerikt klatretak. Nå har de så klatredilla at den perfekte julaften, nasjonaldagen og bursdagen må alle startes med en økt på berget. Kveldene blir ofte toppet med barbeque utenfor campingvognveggene, og er de riktig heldige kommer det noen fra nabovogna snikende rundt hjørnet for å bli med på en siste middag, før reisen går videre neste dag.

 

LES OGSÅ: Alternative friår – Håkon vil bli sirkusartist

 

Søkte mot det varme sør

Miriam og kjæresten Christoffer har vært ute på tur siden august i fjor, og begynner snart på innspurten av friåret, som ble planlagt etter en suksesstur i klatresko til Mallorca, sommeren 2017. De begynte straks å spare, og planla å leie ut leiligheten i Oslo for å få råd til å ta et år med fri. Christoffer jobber som lærer, og kunne legge rettebunken igjen på hylla, mens Miriam jobber freelance med design- og kommunikasjonstjenester, og kunne ta med et stykke arbeid ut på veien.


 

– Vi er så heldige i Norge som har muligheten til å spare opp penger til en lang tur, på så kort tid, skriver Miriam i en e-post fra landeveien i Luxemburg.

 

Kriteriene for det perfektet året vekk fra hverdagen i Norge innebar få regndager og kortest mulig avstand til nærmeste spektakulære klatrefelt. Med litt støtte fra familien skulle det vise seg å by på spreke ruter over større avstander enn planlagt. Paret fikk nemlig låne med seg en gedigen amerikansk campingvogn, kalt Airstream.

 

– Et år senere, og Christoffer med et hengersertifikat rikere, kjørte vi fra Oslo med snuta mot Europa.

 

Reiseplanen var ikke spikret ved avreise, men har servert kulturmøter og utfordrende terreng, fra nord til sør i hele Vest-Europa, med særlig god tid i det antatte klatremekka, Spania. Hovedtanken med ruten har, etter å være designet for god klatring og buldring, vært å oppsøke steder med godt sommervær gjennom hele året.

 

Foto: Miriam Wallenius / Christoffer Teigen 

 

LES OGSÅ: Alternative friår – Caroline er reisegudie på Mallorca

 

Får se steder det ikke finnes direktefly til

Livet på veien har ikke bare bydd på gode klatreopplevelser, men også nye kulturmøter for paret, som opprinnelig er fra Romerike. Månedene har vært så innholdsrike at på spørsmålet om hva som har vært de beste opplevelsene, er det ikke lett å få et konkret svar fra Miriam.


 

– Vi har så mange fine opplevelser i bagasjen nå. Nesten hvert sted vi har besøkt har vi hatt lyst til å flytte til.

 

De fleste stedene de har vært er ulike fra hverandre. Likevel vil de trekke frem en behagelig atmosfære i Tarifa i Spania. Her krydde det av andre klatrere, surfere og kitere, i alle aldre, selv under lavsesong. I tillegg var Miriam og Christoffer storøyd etter å ha fått oppleve klatre-VM i Innsbruck, Østerrike, samt den berømte buldreskogen, Fontainebleau, rett ved Paris.

 

– Europa har så ufattelig mye å by på. Ikke bare de stedene man leser om eller som det finnes direkteflyvninger til.

 

Campingvognen får mye av æren for at de har sett så mye. Den frakter dem steder som de sjeldent ville besøkt ellers. Miriam skryter også av hvor billig og enkelt det er å feriere i bil. Likevel er paret sikker på at de på en eventuell andretur ville valgt en bobil eller van i stedet, da en campingvogn er litt i største laget, og ikke kommer frem til de mest avsidesliggende fjell og sjøer.

 

Foto: Miriam Wallenius / Christoffer Teigen 


 

LES OGSÅ: Alternative friår – Malte bilder for kost og losji

 

Møtte mange andre reisende

Ved siden av oppdagelsen av flott natur og spennende steder, har veien også vært fylt av andre reisende. De har holdt paret med selskap, i tillegg til at de har delt gode ideer og tips til flere turer rundt om i Europa.

 

– Vi har blitt minnet på hvor fine folk det finnes i andre land, og det føles deilig å komme litt ut av den stolte Norge-bobla.

 

Ikke bare er menneskemøter godt å ha underveis, men noen av de andre reisende har også blitt lagt til i telefonboken, og har besøkt Miriam og Christoffer gjentatte ganger senere på reisen.

 

Foto: Miriam Wallenius / Christoffer Teigen 

 

LES OGSÅ: Alternative friår – Sto på scener over hele verden

 

Ler når de tenker på de dårlige opplevelsene

Det er godt å ta pause fra en hektisk hverdag i Norge, og kjenne på spenningen med å komme til nye land og steder. Det er de to campingvogneierne enige om. Likevel kan det iblant bli i overkant spennende, som for eksempel da de ikke kom seg over en hjemmesnekret fartsdump i en liten landsby midt i Spania. Da endte de med å måtte koble fra vogna, dirigere trafikken, og få hjelp av noen forbipasserende.

 

– Det har endt godt hver gang vi har støtt på problemer, og vi ler jo når vi tenker på det nå, men når man er i situasjonen er det lett å hate litt.


 

Etter å ha trykket tusenvis av kilometer på veien har de måttet tilegne seg mange forhåndsregler, for å unngå flere av de samme kjipe opplevelsene. Miriam nevner blant annet at det er lurt å unngå for lange kjøredager, samt mørkekjøring, som er slitsomt og kan fremprovosere feil.

 

– Vi er flinke til å planlegge kjørerute i forkant, men man kan ikke forutse alt.

 

Dersom det skjer feil er de opptatt av å holde hodet kaldt, og ikke stresse.

 

– Folk flest er veldig greie og behjelpelige, spesielt nedover i Europa, stadfester Miriam, mens hun presiserer at det er lov å spørre om hjelp.

 

Foto: Miriam Wallenius / Christoffer Teigen 

 

LES OGSÅ: Alternative friår – Reise og jobbe i Australia

 

Vil bli bedre på å prioritere venner og familie

Når de titter tilbake på livet i Norge tror Miriam at det er spesielt én ting de vil ta med seg hjem, og det er å bruke mer tid med venner og familie. Hun mener de har blitt mer bevisste på at de bare lever en gang. Noe som er verdt å huske på når de kommer inn i den norske rutinebobla, og ikke tror de har tid til en liten vennemiddag på kvelden, etter en slitsom uke med mye opplegg.


 

– Vi har sett så mange fine kulturer for dette i Europa, spesielt i Spania. Det har vært veldig inspirerende.

 

En lærdom som også får plass i bagasjen er den minimalistiske tankegangen som oppstår etter å ha bodd i en bil.

 

– Gjennom turen har vi erfart at man ikke trenger mye ting eller plass for å ha det bra. Vi har ikke brukt en tredjedel av det vi tok med oss.

 

Basert på at de kjører intervaller på to dager klatring, en dag turist og jobb, er det kanskje ikke så rart at det brukes minimalt av variert utstyr i løpet av en uke. Mesteparten av tiden går med til klatring, men likevel er de nøye på at det er viktig å hvile, og få med seg det som skjer rundt i tillegg.

 

– Klatring skaper så mye spenning og mestringsfølelse at det blir veldig avhengighetsskapende. Likevel må vi utnytte mulighetene vi får når vi reiser rundt. Vi hadde jo aldri oppsøkt disse stedene hvis det ikke var for klatringen, sier Miriam fornøyd.

 

Foto: Miriam Wallenius / Christoffer Teigen 

 

LES OGSÅ: Alternative friår – Reis og studer på nett på samme tid

 

Mulig å spare penger

Miriam og Christoffer har ikke reist taust gjennom Europa. Paret, som også er ivrige på å skrive og ta bilder, har drevet en populær blogg og Instagram-konto gjennom året. På profilen twomoderngypsies ligger det imponerende bilder og informative tekster om de mange kilometerne som er lagt bak vogna.


 

Det nevnes også ydmykt at det har vært mange positive tilbakemeldinger til bloggparet, som ikke bare har blitt enda mer eksperter på klatring og sosiale medier, men også campingliv. De anbefaler nå andre som planlegger å gjøre noe lignende, å undersøke litt om avgifter for motorveier og campingplasser i landene de skal til. Da er det nemlig mulig å spare en hel del penger. Deretter er det som i de to moderne sigøynernes ånd, bare å hoppe i det!

 

Følg twomoderngypsies på Instagram eller ta en titt på bloggen «Two Modern Gypsies»

Klikk her for å se alle studier i Norge og utlandet