(StudentTorget.no):

 

– Jeg valgte å være aupair i England på grunn av britenes fine aksent og en kort, rimelig flytur til Norge, som gjorde at jeg fikk mye besøk av venner og familie mens jeg bodde der, sier Astri Hundhammer, som var aupair i London i ett år.

 

– Jeg vurderte Australia, men det falt bort da jeg synes avstanden ble for stor, flybillettene for dyre og jeg ønsket meg nærmere Norge. Jeg var 18 år da jeg flyttet til England og fylte 19 år i løpet av høsten. Da jeg i ettertid fortsatte å bo i Storbritannia for å studere, var jeg også litt barnevakt for familien nå og da.

 

Papirarbeid og Skype-intervjuer

– Det var en del papirer som skulle på plass før søknaden kunne sendes avgårde, blant annet politiattest, referanse fra personer som kjente meg som barnepasser, legeerklæring, vitnemål, personlig søknadsbrev og bilder. Når alt var samlet inn gikk prosessen fort.

 

Astri hadde først et intervju med Atlantis, organisasjonen hun reiste gjennom. Etter dette hadde hun et Skype-intervju med den britiske formidleren av aupairer.


 

– Vi snakket litt om forventninger, arbeidsoppgaver, ansvar og hvor jeg kunne tenke meg å bo. I løpet av Skype-samtalen fortalte de at de hadde en familie de gjerne ville jeg skulle få høre mer om og de oversendte meg informasjonen. Jeg hadde raskt etter dette noen Skype-møter med familien.

 

Da det var full klaff fra første stund, ble dette familien som Astri ble aupair for.

 

LES OGSÅ: May-Helen tar en master i kung fu i Kina

 

Ville ha et friår etter videregående

Astri forteller at hun var klar for et friår etter videregående og ville vente med å begynne å studere. 

 

– Jeg gikk på den tiden på internatskole, så valget om folkehøyskole falt bort da jeg var klar for noe annet, men ikke visste helt hva.

 

Hun forteller at valget da falt på å jobbe som aupair.

 

– Mamma var selv aupair i England når hun var ung, så jeg har alltid visst om det, men ikke tenkt på det som et alternativ før jeg selv begynte å søke litt rundt.  Jeg har alltid drømt om å bo utenlands for en periode, men aldri visst helt når og hvordan, så dette var en ypperlig mulighet synes jeg!

 

LES OGSÅ: Iris har studert koreansk i Sør-Korea

 

 

Dro til England for første gang for å jobbe som aupair

– Den lørdagen jeg satt meg på flyet for å dra til England for å jobbe som aupair, var den første gangen jeg dro til England noensinne, forteller Astri.


 

I London skulle Astri bo i bydelen Clapham (SW4), som ligger sørvest i London, og kun 20 minutter med tuben inn til Central-London.

 

– Jeg hadde min egen «avdeling» på loftet i huset vi bodde i, med stort rom og tilhørende bad. Det var veldig deilig å kunne trekke seg litt tilbake her, forteller hun.

 

Astri bodde med en norsk/britisk familie. Moren var norsk, hjemmeværende og studerte på deltid, faren var britisk og hadde en ledende stilling i et markedsføringsfirma. Familien hadde tre barn, som på den tiden var to, fem og åtte år gamle.

 

– Da familien var norsk/britisk, så snakket vi både norsk og engelsk hjemme, forteller Astri.

 

LES OGSÅ: Daria reiste på misjonering til Ukraina

 

Fikk lommepenger hver uke

– Som aupair fikk jeg betalt ukentlige lommepenger, som lå på rundt £95 i uken. I tillegg betalte familien mobilabonnementet mitt og språkkurs som jeg tok første semesteret.

 

£95 tilsvarer rundt 1200 norske kroner uken.

 

Astri forteller at hun måtte betale en deltakeravgift til Atlantis for å kunne jobbe som aupair, som da lå på rundt 5000 kroner. Dette inkluderte kontaktpersoner i Atlantis og England, om noe skulle oppstå i løpet av året, og hjelp til å finne en familie som var godkjent gjennom formidleren i Storbritannia. I tillegg hadde Astri reiseforsikring gjennom hele året som kostet endel.


 

– Utover dette var det flybilletter hjem og bruk av egne penger i tillegg til lommepengene jeg tjente, forteller hun.

 

– Det gikk en del dette året fra egen konto, men for meg var det en opplevelse å bo i London!

 

LES OGSÅ: Malte bilder for kost og losji

 

Hjalp til med barna og enkel rengjøring

Astri hadde flere arbeidsoppgaver hos familien. Hun hjalp til med å gjøre barna klare for skole og barnehage om morgenen, fant fram frokost, passet på at skolevesker og gymbagger var pakket og fulgte minstemann til barnehagen, som kun var en fem minutters gange fra huset. Hun hjalp også til med klesvask og stryking av klær.

 

– På ettermiddagene hentet jeg minstemann i barnehagen noen dager i uken, hjalp til med middagslaging og enkel rengjøring, som vask av overflater og støvsuging, forteller hun.

Familien hadde vaskehjelp som kom én dag i uken og tok seg av annen vask.

 

– Jeg vil si at ettermiddagene ikke føltes som noen «jobb», da vi ofte ordnet middagen sammen og drakk kaffe mens ungene lekte. Jeg hadde som regel fri fra 17-18-tiden, alt ettersom når vi spiste middag og om ungene hadde noen fritidsaktiviteter på ettermiddagen, forteller hun.


 

– I tillegg satt jeg barnevakt 1-2 kvelder i uken. Det varierte fra uke til uke om dette var i hverdagene eller i helgene.

 

LES OGSÅ: Caroline er reiseguide på Mallorca

 

Tilbragte mye tid sammen med familien

Som aupair pleide Astri å stå opp rundt klokken syv, avhengig av hvordan hun ville organisere dagen sin. Minstemann kom som regel ned rundt halv 8 og de to andre kort tid etter. Barna spiste så frokost, og gjorde seg klare for skole og barnehage.

 

– Jeg fulgte så minstemann i barnehagen. Den største forskjellen mellom norsk og engelsk barnehage er at man i England må «signe in» barna når de kommer, og at det var innedag om det regnet!

 

Etter det dro Astri hjem igjen, på språkkurs eller traff aupair-venninner. Hun hadde fri frem til barna kom hjem igjen fra skolen på ettermiddagen eller hun hentet minstemann i barnehagen i 12-tiden.

 

– Han tok ofte ettermiddagshvilen hjemme, og fikk en liten «snack» før han skulle hvile og jeg hadde fri igjen. Vertsmor hentet som regel de to eldste og de kom hjem i 16-tiden.

 

Astri og barna lagde da ofte middag sammen, snakket om dagen som hadde vært, og lekte gjerne ute i hagen, spilte spill eller lignende.


 

– I 17-18-tiden hadde jeg fri, da slappet jeg enten av på rommet mitt eller traff venninner. På fredagene, etter jeg hadde levert minstemann, hadde jeg som regel fri, og da hadde jeg fri hele helgen om jeg ikke satt barnevakt, forteller hun.

 

Fritiden tilbragte Astri sammen med familien, eller traff venninner og slappet av.

 

– Jeg hadde en veldig gjestfri familie, og de synes det bare var hyggelig om jeg hadde besøk på kvelder når jeg hadde fri eller satt barnevakt. Siden jeg hadde et stort rom kunne vi fint tilbringe fredagskveldene der!

 

LES OGSÅ: Slik får du praktisk erfaring

 

Billig å bo i London som aupair

Astri forteller at det var lett å bli kjent med jevnaldrende under oppholdet i England.

 

– Dette var kanskje det jeg var mest spent på, men det viste seg å være det aller letteste! Atlantis ga meg en liste over alle norske aupairer som skulle være i England samtidig som meg, og vi kontaktet hverandre via e-post, sier Astri.

 

– I tillegg florerer det av grupper på Facebook og «portaler» som den britiske formidleren ga oss tilgang til. Allerede første uken traff jeg to norske aupairer, som fortsatt er gode venninner den dag i dag.


 

Det beste med å være aupair mener Astri var å kunne ha muligheten til å bo i London på en så rimelig måte.

 

– London er en dyr by å bo i om en skal betale vanlig leie. Her hadde jeg kost og losji dekket, mot en liten jobb med mye fritid! sier hun.

 

– Familien var veldig på at jeg burde oppleve London og den engelske kulturen. De dro meg med på mye, men oppfordret også til at jeg skulle oppleve ting selv.

 

LES OGSÅ: Slik setter du opp en plan for semesteret

 

Måtte takle språklige og kulturelle barrierer

Astri møtte flere språkmessige utfordringer og kulturforskjeller på forskjellige områder, i starten av oppholdet. 

 

– Selv om Norge og England er likt, er det også veldig ulikt, både med tanke på rutiner i hverdagen og barneoppdragelse, som kan oppleves som noe strengere i England enn hjemme i Norge, forteller hun.

 

Astri forteller at selv om hun opplevde flere utfordringer i starten, så går det seg ofte til etterhvert.

 

– Det var nok det at alt var nytt. Å ha en hverdag på et annet språk enn ditt foretrukne var nok hovedutfordringen i starten, men en kom raskt inn i det når dette ble din nye hverdag.

 

–  Det var også vanskelig i starten å bli godt kjent med barna. De hadde akkurat sagt hade til sin tidligere aupair og var i full gang med skole etter ferien, så det å skape et godt bånd med de var en utfordring, men gikk seg til etter ett par uker.

 

LES OGSÅ: Derfor burde du bli med i en studentforening

 

Aupairjobb førte til studier i England

– Først av alt så skulle jeg nok ønske jeg reiste mer i løpet av året, forteller Astri.

 

Astri tilbragte de fleste helgene i London og opplevde de forskjellige bydelene her, men var lite rundt omkring i England når hun var aupair.

 

– Jeg hadde noen turer til byene sør for London og besøkte Winchester ett par ganger.

 

Hit flyttet Astri etter oppholdet som aupair, for å ta en bachelor i «Business Management» ved University of Winchester.

 

LES OGSÅ: Studentordboka

 

Spennende å være aupair i et annet land

Astri anbefaler andre som ønsker å lære språk og oppleve et annet land og en ny kultur å søke som aupair.

 

– Jeg synes det er trist at en kun leser om de dårlige opplevelsene folk har hatt som aupair. Jeg hadde virkelig et supert år og hadde uten tvil gjort det igjen!

 

– Noe av det beste er at jeg har en «ekstrafamilie» i London, som jeg har mye kontakt med og som jeg traff ofte når jeg bodde i Winchester.

 

Astris beste tips er å bruke god tid på å velge familie, og velge en familie du har en god kjemi med når dere skyper.

 

– Og så synes jeg det var veldig hyggelig at vi oppdaterte hverandre om hva som skjedde i tiden før jeg ble aupair! På den måten ble jeg enda bedre kjent med familien og de med meg. Ellers er det bare å gi det litt tid, det meste går seg til etter hvert som en venner seg til sin nye hverdag.

 

Astri anbefaler andre å kaste seg ut i det og tørre å søke som aupair.

 

– I starten er nok det meste litt skummelt. Det kan til tider føles håpløst når barna ikke hører på deg og slår seg vrange. Se på det som en mulighet for å oppleve en ny kultur og et nytt land på en rimelig måte.

 

– Ellers vil jeg anbefale å ta kontakt med andre aupairer og treffes tidlig. Det er fint å ha noen «likesinnede» å snakke med, og (ikke minst) ha noen å drikke vin med i helgene og oppleve alt London har å by på!

  

Klikk her for å se alle studier i Norge og utlandet