(StudentTorget.no):

 

– Jeg reiste til Australia som aupair for å få en opplevelse for livet, og dra til et sted som mange ikke har vært, sier Helene Elmer som var aupair i Melbourne, Australia i seks måneder.

 

Hovedgrunnen til at Helene søkte som aupair var at hun ville ut å reise, oppleve noe nytt, og i tillegg lære seg et språk bedre.

 

– Interessen for å dra til et annet land for å gå på skole var ikke særlig stor, så da måtte jeg finne på noe annet. Ettersom jeg er veldig glad i barn og i tillegg ønsket å lære språk tenkte jeg at dette måtte være en god idé.

 

Helene dro til Australia da hun var 20 år. Valget av by ble gjort på bakgrunn av anbefalinger hun hadde fått av en venninne hjemmefra, som bodde der nede. Helene forteller at det var en del papirer som skulle være i orden før hun kunne dra.

 

– Jeg måtte fylle ut en del papirer, blant annet måtte jeg skrive et brev om meg selv, og så måtte læreren min og foreldrene til barn jeg hadde passet skrive litt om hvordan jeg var som person, sier hun.


 

– Det var et krav at jeg hadde passet på barn og hadde litt erfaring for å kunne jobbe som aupair.

 

 

LES OGSÅ: Gina-Camilla studerer grafisk design i England

 

Finner aupair og familie som passer for hverandre

Helene reiste gjennom Atlantis og etter at hun hadde sendt inn papirene ble det opprettet en bruker på deres nettsider.

 

– Her var det mulig å velge hvor gamle barn man ønsket å passe og jeg kunne komme med ønske om hvilken by jeg ville bo i. Du kunne også bla igjennom en oversikt over familier, forteller hun. 

 

For å kunne få en familie måtte både Helene og familien ha likt hverandre først. De avtalte så et Skype-møte for å se om de passet sammen eller ikke.

 

– Jeg husker at denne perioden var veldig spennende! Det var veldig nervepirrende å få vite hvem jeg skulle bo hos og hvilke barn jeg skulle passe på, forteller hun.

 

Til slutt valgte Helene en familie hun skulle bo hos, og familien valgte henne som aupair.

 

– Så ble vi enige om hvilken dag jeg skulle reise ned til Australia. 

 

LES OGSÅ: Karoline har studert psykologi i USA 

 

Bor gratis hos familien

– Jeg bodde i huset til familien jeg var aupair hos. Der hadde jeg et stort soverom, med dobbelt seng og utsikt ut mot bassenget de hadde i hagen, sier Helene.


 

Helene betalte et beløp til selskapet hun reise gjennom, ellers betalte hun ikke noe for selve oppholdet.

 

– Jeg bodde gratis, fikk gratis mat, familien betalte for telefon og busskort. Ellers betalte jeg for opplevelser og fritid. Det var selvfølgelig det sistnevnte som kostet en del, forteller hun.

 

– Jeg fikk også betalt for aupair-jobben, cirka 1000 kr i uka.

 

 

LES OGSÅ: Marie går veterinærmedisin i Tsjekkia

 

Enkle arbeidsoppgaver

– Oppgavene mine som aupair var å kjøre gutten jeg passet på til og fra barnehagen. Jeg lagde mat noen få ganger, som skulle være klart til foreldrene kom hjem fra jobb, og støvsugde iblant.

 

– Ellers besto arbeidsoppgavene mine i å passe på gutten frem til foreldrene kom hjem og kjøre han på ulike aktiviteter.

 

Dagen til Helene startet med å kjøre gutten hun passet i barnehagen rundt kl. 08.00 hver morgen og hentet han igjen kl. 12.00. Foreldrene kom hjem mellom kl. 18.00 og 18.30, og frem til da var det å finne på ting som kunne underholde gutten.

 

– Frem til foreldrene kom hjem fant jeg på ulike ting vi kunne gjøre, som for eksempel å dra i lekeparker eller lekeland. Vi dro på akvarium og var i dyrehagen, noe som foreldrene betalte for, både for meg og sønnen deres, forteller Helene.


 

LES OGSÅ: 10 ting du ikke visste om Mallorca

 

Dro på utflukter i helgene

– Hver kveld og nesten hver helg hadde jeg fri til å gjøre hva jeg ville. Da brukte jeg tiden sammen med venner og dro på ulike utflukter, forteller Helene.

 

– Jeg hadde tilgang på bil hele tiden, så den ble brukt til å komme fra A til Å. Vi dro blant annet til Cairns en langhelg, kjørte Great Ocean Road, dro til Philips Island, og på flere andre utflukter.

 

Helene fikk også besøk av familien hjemmefra. Da fikk hun en uke feire hvor hun kunne reise rundt sammen med dem.

 

– Vi dro blant annet til Sydney, Adelaide og Kangeroo Island, så familien jeg bodde hos var veldig fleksible slik at jeg skulle få oppleve mest mulig når jeg bodde der.

 

Under oppholdet ble Helene kjent med en annen norsk aupair, som hun møtte i en Facebook-gruppe da hun bodde i Australia.

 

– Hun var på samme alder som meg og hun opplevde jeg mye sammen med. Jeg ble også godt kjent med en som jeg hadde jobbet sammen meg hjemme, som studerte i Australia. Det var for det meste oss tre som var sammen i helgene og de kveldene jeg hadde tid til å være sosial.

 

 

LES OGSÅ: 10 ting du ikke visste om Budapest

 

Opplevelser og utfordringer

Det beste med å være aupair mener Helene var å kunne få oppleve et annet land og samtidig tjene penger til å kunne bruke på opplevelser.


 

– I tillegg var det fint å kunne få et bånd med familien jeg bodde hos. Jeg elsket livet der nede, og savner hver eneste dag, forteller hun.

 

– Ettersom jeg hadde ganske lange arbeidsdager, var kanskje det verste å finne på noe å gjøre hver eneste dag. Noen dager gikk veldig sent, så da var det i grunnen litt kjedelig å være aupair, mens andre dager gikk veldig fort og da var det veldig gøy.

 

Den største utfordringen mener Helene var å kjøre bil i Australia, hvor de kjører på motsatt side av veien.

 

– Jeg tror en av de største utfordringen var å kjøre på feil side av veien, men språket var også en utfordring i starten, sier hun. 

 

LES OGSÅ: 10 ting du ikke visste om Singapore

 

Tenk nøye gjennom hvem du skal passe

Vil du anbefale andre å jobbe som aupair i utlandet?

 

– Ja absolutt! Jeg kunne fint ha gjort det igjen. Det er en veldig fin erfaring og jeg vokste mye på å dra så langt bort, sier Helene.

 

–  Hvis du har vurdert å være aupair, burde du definitivt gjøre det! Jeg angrer ikke ett sekund!

 

Helene anbefaler til slutt å tenke nøye gjennom hvem du skal passe på under oppholdet.

 

– Det jeg ville ha gjort annerledes hvis jeg skulle ha gjort det igjen, ville ha vært å velge et annet kjønn og alder på barnet jeg skulle passe. Det tror jeg kanskje kan være lurt å tenke på, sier hun. 


 

– For meg hadde det nok være enklere å heller ha passet på en jente, ettersom vi kunne ha gjort litt mer ting som jeg gjorde da jeg var yngre, avslutter hun.

 

 

Klikk her for å se alle studier i Norge og utlandet