(StudentTorget.no): 

De fleste har et mål om å lese jevnt og trutt igjennom hele semesteret. Likevel er det nok mange som kjenner seg igjen i problemet med å plutselig ha dårlig tid før eksamen. Hva gjør man egentlig om man har 24 timer igjen og kun har rukket gjennom halve pensum?

 

Her er rådene som kan redde karakteren din:

- Les konklusjonen eller sammendraget til hvert kapittel. Her får du et helhetsinntrykk av hva kapitlene dreier seg om dersom du ikke rekker å lese dem.

- Ikke fokuser på detaljer. Prøv heller å få oversikt over de store sammenhengene.

- Snakk med de du kjenner som skal ta samme eksamen som deg selv, eller noen som har tatt den tidligere. Spør hvilke deler av pensum de mener er mest relevant og hva de tror det vil stilles spørsmål om på eksamen.

- Se på tidligere eksamensoppgaver og veiledninger i faget. Om du går gjennom eksamen fra tidligere år vil dette gi deg en pekepinn på hva du bør kunne til eksamen. Følg med på hvilke oppgaver som går igjen i flere av de tidligere eksamenssettene.

- Sett opp en liste over hovedpunktene i pensum, sprenglesing de siste timene er ofte meningsløst. Les heller ekstra mye på de punktene du eller de du studerer sammen mener er viktigst i pensum.

- Lag et tankekart. Finn frem et stort A3-ark. Skriv ned hovedemnet midt på arket og tegn forgreininger. Hjernen har lettere for å lære seg bilder enn ren tekst.

- Ikke på panikk og tenk over konsekvensene dersom du ikke står på eksamen. Da bruker du tid på det i stede for på eksamenspugging. 

- Ikke stress. Spesielt under selve eksamen er det lurt å unngå stress så langt det lar seg gjøre. Når du setter deg ned kan det være lurt å skrive ned absolutt alt du kommer på som er relevant for oppgaven, jo mer sliten du bli, jo mindre vil du huske.

Til neste gang: Lest jevnt gjennom hele semesteret og få med deg forelesninger. De fleste lærer mer av det de hører enn av å lese. På en forelesning får man ofte med seg mer enn man tror og ting foreleseren har nevnt som du ikke har lagt merke til kan plutselig dukke opp og komme godt til nytte under eksamen. 

LES OGSÅ: Løp deg til bedre eksamensresultater