Hva gjør en journalist

En journalist jobber i en redaksjon og samler informasjon, ofte om aktuelle hendelser, lager saker og formidler denne informasjonen. De vanligste stedene å jobbe som journalist er i en avis,  nettavis, fjernsyn, radio, ukeblad, nyhetsbyrå eller magasin.

Du har forskjellige typer journalistikk, og redaksjonene blir ofte inndelt i nyheter, sport, kultur, krim og økonomi.

En journalist intervjuer, observerer og bruker skriftlig materiale for å lage saker, og man skal være objektiv og og nøytral i yrkesutøvelsen. Den vanligste formen for å formidle nyheten i en avis er i en artikkel eller reportasje. En reporasje brukes ofte når det er store saken med mange kilder som skal belyses, i magasiner, ukeblader og avisenes helgebilag er det også vanlig med portrettintervjuer , hvor man går dypere inn på en akutell person.

Personlige egenskaper - Journalist

Hvis du skal jobbe som journalist bør du være nysgjerrig, du må like å grave litt, jobben din går i det store å hele ut  på å stille spørsmål.  Ofte finner du ikke de gode sakene før du har brukt mye tid på research. At du er utadvent er også en fordel. Du kommer i kontakt med mange mennesker, og du må like å prate og spørre. Du bør også ha god fremstillingsevne både muntlig og skriftlig, i tillegg til å være kreativ og samfunnsengasjert. Du må også være effektiv, å jobbe under tidspress er en vanlig del av arbeidshverdagen til mange journalister.


Utdanning / kompetansekrav - Journalist

Journalist er ingen beskyttet yrkestittel. Man jobber etter etiske retningslinjer som blant annet er nedfelt i Vær varsom-plakaten og tekstreklameplakaten.

Flere høyskoler i Norge tilbyr bachelor i journalistikk, du må ha generell studiekompetanse for å komme inn. Poengkravene pleier å ligge mellom 36  og 57  for å komme inn, det kommer an på hvilken skole du søker på. Fagskoler som Norges Kreative Fagskole tilbyr også journalistikk, men bare en toårig utdannelse. Skal du ta bachelor må du reise til noen av samarbeidsskolene i utlandet. Du kan også komme inn på en praksiskvote, da må du ha minst et halvt år med relevant praksis.

Av tilleggsutdanninger som kan være relevante for journalistikkyrket er for eksempel statsvitenskap, økonomi og foto.

LES OGSÅ: Masterprosjekt i gravejournalistikk førte til stipend og flere artikler i VG

Studievalg.no - Relaterte studier til Journalist


Jobbmuligheter - Journalist

En journalistutdanning gir grunnlag for å jobbe innenfor avis, radio, magasiner, nettaviser fjernsyn.

LES OGSÅ: Herman studerer journalistikk på Nord

KarriereStart.no - Temaside Journalist

KarriereStart.no - Stillingsannonser Journalist

KarriereStart.no - Arbeidsgivere Journalist

Lønnsnivå - Journalist

Lønn varierer hvor du jobber, om det er et stort eller lite mediehus og hvor mye ansvar du har. I 2010 var gjennomsnittslønnen til en journalist 457 407 kroner. Kilde: Norsk journalistlag.


Mer informasjon / linker

Norsk Journalistlag www.nj.no

LES OGSÅ: Nysgjerrig på hvordan du får jobb i NRK? Les vaktsjef og journalist Ole Reinert Omviks tips!

Takk til / Kilder

Studievalg.no - Norges komplette studiesøk og skolesøk KarriereStart.no - ledige stillinger og bedriftspresentasjoner