Hva gjør en fotojournalist

En hverdag som fotojournalist handler om å dokumentere det som skjer ved hjelp av bilder.

Fotojournalisten er både journalist og fotograf, og jobber med å formidle nyheter og informasjon gjennom bilder. Fotojournalisten jobber også med å avgjøre hvordan bildene skal brukes journalistisk i pressen, yrket er derfor både kreativt og teknisk.

Fotojournalisten samarbeider tett med journalisten i en redaksjon. I mindre mediehus vil fotojournalisten både skrive reportasjer, artikler i tillegg til å ha ansvaret for bildene som skal brukes, mens i større mediehus vil fotojournalisten oftest ta bilder.

Personlige egenskaper - Fotojournalist

Det er viktig at man er kreativ og nysjerrig, at du kan grave fram de gode historiene. Du bør også være effektiv og ha rask reaksjonsevne. Du skal ofte dekke aktuelle hendelser, og du må komme deg raskt ut og ta gode bilder. Du må også like å kommunisere med mennesker.

Utdanning / kompetansekrav - Fotojournalist

Høyskolen i Oslo og Akershus er den ene høyskolen som tilbyr en ren utdanning i fotojournalistikk. De tilbyr et fåtalls plasser. I 2011 var det kun 12 personer som fikk tilbud om studieplass. I tillegg krever de en opptaksprøve som er todelt og består av arbeidsprøver og en hjemmeprøve.


Siden faget er populært er det også et høyt poengkrav for å komme inn. Men på de fleste journalistikkutdannelsene har du mulighet til å ta kurs i fotojournalistikk integrert i studiet.

Du kan også studere både foto og journalistikk på forskjellige fagskoler og høgskoler i Norge.

Studievalg.no - Relaterte studier til Fotojournalist


Jobbmuligheter - Fotojournalist

De fleste fotojournalister jobber i pressen. Du kan også jobbe i andre medium, bildebyråer eller nyhetsbyråer eller som frilansfotograf.

Arbeidsmarkedet for journalister er generelt hardt, det er vanskelig å få seg fast jobb  i de store mediehusene. Men fotojournalistikk er noe pressen selv har varlset at de vil statse bredere på. Spesielt etter at flere plattformer har kommet til med utgaver på blant annet iPad.

KarriereStart.no - Temaside Fotojournalist

KarriereStart.no - Stillingsannonser Fotojournalist

KarriereStart.no - Arbeidsgivere Fotojournalist

Lønnsnivå - Fotojournalist

Lønn varierer hvor du jobber, om det er et stort eller lite mediehus og hvor mye ansvar du har. En fotojournalist er omtrent likt lønnet som en journalist. I 2010 var gjennomsnittslønnen til en journalist 457 407 kroner. Kilde: Norsk journalistlag.

Mer informasjon / linker

Norsk Fotojournalistlag www.nj.no

Takk til / Kilder

Studievalg.no - Norges komplette studiesøk og skolesøk KarriereStart.no - ledige stillinger og bedriftspresentasjoner