Hva gjør en biokjemiker
En biokjemiker arbeider med levende organismer og de kjemiske prosessene som foregår i dem. Det kan dreie seg om aktivitet i celler, enzymers påvirkning på organismen og forbrenning.
Arbeidsoppgaver
Det finnes mange forskjellige spesialiseringsområder, men felles for biokjemikere er at de gjør analyser og forsøk med ulike kjemiske prosesser med særlig fokus på vekst, reproduksjon og arvemateriale.
Typiske områder en biokjemiker beskjeftiger seg med er genetikk, molekylær biologi, toksikologi og ulike farmasøytiske produkter.
Arbeidsoppgavene vil variere avhengig av hvilket spesialområde biokjemikeren arbeider innenfor. De mest vanlige oppgavene er imidlertid forskning, analyse og utvikling av produkter eller konkrete løsninger på ulike naturvitenskapelige problemstillinger.
Varianter av yrket
En biokjemiker kan for eksempel jobbe innenfor legemiddelindustrien, med å utvikle ulike farmasøytiske produkter, eller innenfor biotek industrien, med forskning på ulike kjemiske prosesser som stoffskifte og enzymers påvirkningskraft.
Molekylærbiologien er en gren av biokjemien, og tar for seg større molekyler som DNA, RNA og proteiner. Molekylærbiologien kan for eksempel anvendes i forbindelse med ernæring og analyse av matinnhold.
Kliniske biokjemikere arbeider som oftest med analysearbeid ved egne kliniske avdelinger innenfor helsevesenet og er ofte leger med spesialkompetanse i biokjemi.
Personlige egenskaper - Biokjemiker
Som biokjemiker, er det nødvendig med en interesse for naturvitenskapelige fag som kjemi, biologi og fysikk.
Man må også ha egenskapen til å tilnærme seg ulike naturvitenskapelige problemstillinger på en strategisk og analytisk måte.
For biokjemikere, som arbeider med praktisk biokjemi kreves også stor nøyaktighet og konsentrasjonsevne.
Utdanning / kompetansekrav - Biokjemiker
Biokjemi er et spesialiseringsområde som bygger på grunnleggende studier i enten kjemi eller biologi. Ulike former for biokjemi er som oftest egne fagområder innenfor begge disipliner.
Biologi og kjemi tilbys som både bachelor- og mastergrad ved de fleste universiteter og mange høgskoler i Norge. Opptakskravet er generell studiekompetanse med fordypning innenfor realfag.
Les mer om studiemuligheter for yrket Biokjemiker:
Jobbmuligheter - Biokjemiker
Biokjemikere jobber ofte ved universiteter og forskningsinstitutter, eller med offentlig forvaltning i virksomheter som Statens legemiddelverk eller Helsedepartementet.
Biokjemikere kan også jobbe som konsulenter i det private næringslivet i for eksempel legemiddel- eller biotekindustrien.
Les mer om jobbmuligheter for yrket Biokjemiker:
- KarriereStart.no - Temaside Biokjemiker
- KarriereStart.no - Stillingsannonser Biokjemiker
- KarriereStart.no - Arbeidsgivere Biokjemiker
Lønnsnivå - Biokjemiker
Lønnsnivået for biokjemikere varierer avhengig av arbeidsplass, erfaring, utdanningsnivå og ansiennitet.
Mer informasjon / linker
- Naturviterne - fagforeningen for akademikere med utdannelse eller kompetanse innen naturvitenskapelige fag, og jobber for å fremme medlemmenes interesser og lønns- og arbeidsvilkår: www.naturviterne.no.
- Norsk biologiforening (BIO) - organiserer biologer som er universitetsutdannede og arbeider for biologenes interesser i arbeidsmarkedet: www.bio.no.
- Forskning.no: www.forskning.no
- Norges Ingeniør og teknologorganisasjon (NITO) - Norges største organisasjon for ingeniører og teknologer med høgskole eller universitetsutdanning: www.nito.no
- Norsk Biovitenskapelig Selskap (NBS) - fremmer biokjemien i Norge og knytter kontakter til internasjonale biokjemiske organisasjoner: www.biokjemisk.no