Hva gjør en bioteknolog

En bioteknolog bruker kunnskap om levende organismer til å fremstille produkter innenfor ulike felt, særlig innenfor medisin-, landbruks- og miljøindustrien.

Bioteknologien er underlagt strenge regler og lover fra Helsedirektoratet.

Bioteknologen jobber systematisk i et laboratorium med ulike analyse- og forskningsoppgaver, og med fremstilling av nye produkter ved hjelp av mikroorganismer og ulike kjemiske prosesser.

Mikroorganismer brukes blant annet til vannrensing, oljeutvinning og til å fremstille medisiner som for eksempel antibiotika.

Genteknologi er også et stort felt innenfor den moderne bioteknologien. Genteknologer bruker teknologi basert på å isolere, studere og endre genetisk informasjon og DNA.

 

Personlige egenskaper - Bioteknolog

Bioteknologer må være interessert i realfag og forskning.

Det er også viktig å være strukturert og nøyaktig, da bioteknologen jobber under strenge krav og regler.

 

Utdanning / kompetansekrav - Bioteknolog

Man kan studere bioteknologi på både bachelor- og masternivå ved flere universiteter i Norge.

En bioteknolog er en ingeniør med fagkompetanse i kjemi- og bioteknologi.

Opptakskrav til studier i bioteknologi er generell studiekompetanse med fordypning i realfag fra videregående opplæring. 

Les mer om studiemuligheter for yrket Bioteknolog:


 

Jobbmuligheter - Bioteknolog

Siden bioteknologi bruker ulike mikroorganismer til å fremstille produkter til forskjellige industrier, er det vanlig å spesialisere seg innenfor ett område.

Et område er for eksempel produktutvikling og fabrikasjon, hvor bioteknologer blant annet bruker mikroorganismer til å produsere ulike mat- og husholdningsprodukter.

Mange bioteknologer jobber også innen forskning og undervisning. 

Les mer om jobbmuligheter for yrket Bioteknolog:

 

Lønnsnivå - Bioteknolog

Lønnsnivået til bioteknologer varierer avhengig av kompetanse, utdanningsnivå, ansiennitet, arbeidsplass og ansvarsoppgaver.

 

Mer informasjon / linker

Naturviterne er fagforeningen for akademikere med utdannelse eller kompetanse innen naturvitenskapelige fag og jobber for å fremme medlemmenes interesser og lønns- og arbeidsvilkår. De er også tilsluttet akademikerne. Naturviternes nettside er www.naturviterne.no.

Norsk biologiforening (BIO) har over 1000 medlemmer og ble stiftet i 1981. Foreningen organiserer biologer som er universitetsutdannede og arbeider for biologenes interesser i arbeidsmarkedet. Deres nettside er www.bio.no.

Norges Ingeniør og teknologorganisasjon (NITO) er Norges største organisasjon for ingeniører og teknologer med høgskole eller universitetsutdanning: www.nito.no.

For mer informasjon om bioteknologi:


• Forskning.no: www.forskning.no
• Bioteknologirådet: www.bioteknologiradet.no