(StudentTorget.no):

Gjennomoppveksten dukker livets store spørsmål ofte opp, blant dem hva skal jeg bli?
 
Som små drømmer vi om bli brannmann eller politi, senere sikter vi høyt, vi vil bli sjef, lege eller bygge noe stort. Felles for dem alle er at de krever en utdannelse. Uten formalkompetanse kan du risikere at arbeidere fra det økonomisk rammede Europa stjeler jobbene som ikke krever særlig høy utdannelse. 

 
- Uten høyere utdannelse må du konkurrere med arbeidere fra lavkostland, som også er på utkikk etter lett arbeid, sier Odd Fylling, daglig leder for To-be-acadami.
 


Han peker på den økende økonomiske krisen i eurosamarbeidet som forårsaker at flere arbeidsledige og 

SKAFF DEG UTDANNELSE: Selv om det frister med en jobb rett etter videregående råder Trude Kvammen Ekker alle unge å ta en utdannelse.
fattige europeere søker lykken i Norge. Han råder alle til å ta en utdannelse, da er du sikret jobb.
 
- Med en utdannelse i lomma har du alltid et fortrinn på arbeidsmarkedet. Det som kreves av deg når du søker jobb er den relevante utdannelsen du har, tidligere arbeidserfaring som gjør at du kan løse jobben og tilslutt personligheten. 

 
 


Bra jobber uten utdannelse? 
Om bachelor eller mastergrad ikke er noe for deg, finnes det gode arbeidsmuligheter. Alle trenger ikke en utdannelse, noen ønsker en enkel jobb der man slipper å gå flere år på skole får å sikre seg en yrkeskarriere man er fornøyd med. Men vær forsiktig med å beholde en slik jobb over lengre tid, råder studie- og karriereveileder, Trude Kvammen Ekker, i Emmal og Ekker. 
 
- Vær klar over at man må være forsiktig med å beholde en slik jobb over lengre tid, du risikere å bli forbigått av andre med utdannelse. Hvis det er snakk om å avansere etterhvert og få stillinger med høyere ansvar kan du risikere å havne bakerst i køen, sier Ekker, men beroliger med at man trenger ikke master for å gjøre karriere.  
 


- Man trenger ikke master for å gjøre noe her i verden. Et årsstudium eller en fagskole utdannelse kan hjelpe på i arbeidslivet og er en mellomløsning om man ikke ønsker å ta det helt store skrittet med en bachelor eller mastergrad. Man har da noe formalkompetanse å vise til i konkurransen på arbeidsmarkedet. 


 
 

Fordelen med å jobbe


 
- Du får inntekt i tidlig alder ved å velge arbeidslivet fremfor studiene. Du får opparbeidet en egenkapital og kan komme inn på eiendomsmarkedet, sier Ekker.
 

-  Slipper studielån og bygger deg opp et økonomisk grunnlag, sier Fylling. 
 

Ser man økonomisk på det, kan fordelene ved å finne en brukbar god jobb, i stede for å studere være en økonomisk gevinst, men kunnskaps Norge trenger ditt gode hode. 


 
- Et økende antall jobber krever at man kan endel. Etterhvert som oljen begynner å minke så er det kunnskap vi skal leve av. Norge tenger folk med kunnskap for å kunne bidra til et godt samfunn. Hvis det er arbeid man trives med, så trenger AS Norge endel arbeidskraft uten en hel mengde utdannelse, men det blir færre og færre av de jobbene, sier Ekker. 


 
- Det kan være fristende å utsette utdannelsen og heller gå rett ut i jobb nå som man er ung og ferdig med videregående skole, men det blir verre og verre jo eldre du blir og skulle starte opp med studiene. Da har du opparbeidet deg mye som gjør at det kan bli vanskelig å hoppe ut av arbeidsmarkedet og inn i studietilværelsen.