U tdanning er først og fremst en døråpner inn til arbeidslivet, sier Mette Manus. Som student, kan man likevel føle at man er på vei mot feil dør, og ute i arbeidslivet, kan man plutselig finne seg selv på feil yrkesvei.
Er du ikke tilfreds, må du gjøre noe med det, i stedet for å bli en sutrer. Da ødelegger du også miljøet rundt deg, sier Manus, som er karriereveileder i Manus Motivation Group.
Kjedsomhet er farlig
Dermed ble det eneste riktige å slutte i jobben, og søke nye utfordringer et annet sted. Et klokt valg, skal vi tro karriereveileder, Mette Manus.
Kjedsomhet er like farlig som stress. Er det ikke rom for endringer i den jobben du er i, må du se deg rundt etter noe annet. Det er ikke bra å kjede seg, da blir man heller ikke en bra arbeidstaker. En jobb er ikke et ekteskap, forklarer Manus.
Hun legger også til, at det var en større fare for å låse seg til en yrkesvei tidligere.
Nå tror jeg flere tør å flytte på seg. Det er slutt på den tiden, da gullklokka var målet. Men noen er jo veldig trygghetssøkende, sier hun.
En jobb er et engasjement innen et yrke, og en karriere er den retningen man har valgt i arbeidslivet.
Å skifte en jobb, betyr å skifte fra en arbeidsgiver til et lignende engasjement hos en annen arbeidsgiver.
Å skifte karriere, innebærer at man gjør noe helt anderledes, og skifter fra et yrke til et annet, noe som gjerne krever videreutdanning.
Får mange henvendelser fra unge
Mette Manus forteller at det er mange unge, som gjør det samme, som starter på nytt. Og mange burde nok også tatt grep allerede under studiene.
Det er veldig mange som vil tenke nytt og prøve noe annet. Det er en grundig prosess, og du må virkelig finne ut hva du helst vil, mener Manus.
Vi får mange henvendelse,r fra unge mellom 19 og 25. Mange er usikre på studievalget sitt. Mange går også videre med noe de egentlig ikke vil studere. Det er veldig synd, forteller hun.
Hun er opptatt av at man må tenke seg nøye om, men også at det avhenger av hvilken fase man er i.
Du må se på din egen situasjon. Hva er det du savner? Hva vil du ha mer av? Du må ta frem litt av drømmene dine, og se hvordan du kan få mer av dem inn i hverdagen din. Du må bli kjent med hvem du er, hvem du vil være, og hvilken jobb du ønsker deg, sier Manus.
Deretter, må du finne ut hva som skal til for å klare det, forklarer hun.
Vi er alle forskjellige og har forskjellige verdier. Noen trives med å ha faste oppgaver, mens andre kjeder seg fort. Noen liker utfordringer, andre søker mer trygghet, utdyper hun.
Vær fleksibel
Førsteamanuensis ved psykologisk institutt på Universitetet i Oslo, Sabine Raeder, poengterer at når man kommer ut i arbeidslivet, kommer mye naturligvis an på hvilken kompetanse man har.
Hva man passer til, kommer an på ens ferdigheter og kompetanse. Du passer til en jobb, dersom dine ferdigheter matcher de som kreves i jobben, og dersom du er i stand til å utvikle de du fortsatt mangler, sier Raeder, som har spesialisert seg på arbeids- og organisasjonspsykologi.
Hun anbefaler unge, ute i arbeidslivet, å være fleksible og holde øynene åpne.
Vær fleksibel! Det innebærer på den ene siden, å ha et åpent sinn i forhold til fremtiden i jobben, og på den andre siden, å holde seg arbeidsfør. Å være arbeidsfør, innebærer at man er i stand til å finne en kvalifisert jobb, at man kan utvikle sine ferdigheter etter gjeldende standarder, og at man holder seg informert om interessante jobber, forklarer Raeder.
Følelse av mestring
Hva man passer til å jobbe med, henger også sammen med hva man motiveres av – både på skolebenken og i arbeidslivet.
For noen, er det utfordringer og konkurranse, for andre, er det samarbeid og ro. Noen motiveres av raske resultater, mens andre ønsker kvalitet og nøyaktighet.
Får man ikke brukt seg selv, slik man helst vil, er sjansen stor for at man etter hvert vil mistrives.
Mette Manus tror det kan være en fare for å miste kontrollen, dersom man ikke tenker seg om underveis.
Det er viktig å tenke gjennom dine verdier og hva slags liv du ønsker. Og av og til, stoppe opp og vurdere situasjonen. Men det er også viktig å gripe sjanser og våge litt, og vi tåler ganske mye press, når vi synes det er morsomt, sier Manus.
Sabine Raeder, førsteamanuensis i psykologi:
Vær realistisk!
Mange studenter har urealistiske mål, drømmer og ambisjoner om hvordan de kan utvikle seg i arbeidslivet, fordi de ennå ikke kjenner prosessene og mulighetene.
Det første steget er ha realistiske tanker, om hva som er mulig i dagens arbeidsmarked.
Skaff en mentor!
Mange, med en vellykket karriere, hadde en mentor som støttet dem.
En mentor er som regel en innflytelsesrik og erfaren person, innen den aktuelle bransjen, men det er ikke et maktforhold mellom deg og mentoren. En mentor er tilgjengelig for å diskutere alle slags situasjoner, bidrar til å ta gode avgjørelser og gir støtte, når det er nødvendig.
Finn en god sjef!
En venn av meg, som nå sitter i styret i et stort selskap, sa at det viktigste er å ha en god sjef i sin første jobb.
En god sjef er en som har gode lederegenskaper, som støtter nykommere, som åpner for utviklingsmuligheter, som er en god rollemodell, og som sørger for et godt arbeidsmiljø.
Å ha en slik veileder, byr på mange muligheter til å lære, utvikle seg, og vokse under arbeidet.
Hold deg oppdatert!
Sørg for at dine ferdigheter tilsvarer de standarder som søkes i arbeidsmarkedet. Dette vil hjelpe deg å skifte jobb enklere.
Mette Manus, karriereveileder:
Vær ærlig med deg selv og andre!
Hvem er jeg, hva liker jeg, hva kan jeg, hva kan jeg lære, hva vil jeg? Ikke prøve å være en annen enn den du er, og tro på at du kan få til det du vil, bare du brenner for det.
Og så er det viktig å huske at det må en skikkelig innsats til for å komme i mål, for ingenting kommer gratis. Du må da vurdere om målet er verdt innsatse