Der mange allerede har gjort det vanskelige valget tidlig, er mer enn nok av etternølere som har vansker for å ta det endelig valget. Her er ekspertens beste råd til alle som skal ta studievalget.
6 spørsmål du bør stille
1) Hvilke fag har jeg likt best på skolen så langt?
2) I hvilke fag har jeg lettest for å få gode karakterer?
3) Hva brenner jeg for?
4) Hva har jeg lyst til å være med å påvirke i denne verden?
5) Hva er viktigst for meg, mennesker, ting eller informasjon?
6) Hvilke aktiviteter er det som får tida til å fly? Når tida flyr er du rett person på rett sted. Da reflekterer aktivitetene dine innerste verdier, og du har størst mulighet til både personlig og faglig utvikling.
Å ta det rette studievalget er vanskelig og det er et av de første store valgene du tar for å påvirke din egen fremtid.
LES OGSÅ: Finn motivasjonen til å studere
|
|
Studie- og yrkesrådgiverens anbefalinger
Alf J. Merkesdal er Studie- og yrkesrådgiver som gjennom en årrekke har gitt profesjonelle råd til enkeltpersoner og bedrifter. Merkesdal er også en ekspert mediene ofte ringer når de skal ha gode råd om utdanning og karriere til sine lesere.
Vi har gjort det samme, og her er svarene Alf ga til våre spørsmål:
Hvilke kriterier bør ligge til grunn for et studievalg?
For det første: Har du fullstendig eierskap til valget? Husk, det er du som skal leve med studiene og karrieren, er det virkelig dette du vil?
For det andre: Samsvarer studiene og påfølgende karriere med dine verdier? Verdier er som filtre i sinnet som avgjør hva som er viktig. Verdsetter du fysisk arbeid, eller sosiale sammenhenger? Er analytisk virksomhet viktig for deg, eller vil du ha innflytelse og ”action”? Vil du ha kreative arbeidsoppgaver eller vil du heller jobbe med struktur og systemer. Disse spørsmålene kan gi svar på hvilke verdier som er mest fremtredende hos deg.
For det tredje: Når du tenker på hvilke aktiviteter du må forholde deg til etter utdanningen, er det noe du umiddelbart gleder deg til?
I hvor stor grad bør man lytte til andre?
Man kan gjerne lytte til andre, men hvis de rådene man får ikke harmonerer med egne følelser bør man være på vakt. Yrkesvalget bør foretas mest på grunnlag av følelser. Fornuften og hodet har begrenset verdi i denne sammenheng. Kunnskapen i hodet har vi stort sett fått fra andre. Mens følelsene sitter med kunnskap om alt som har med oss selv som mennesker å gjøre. Derfor er magefølelsen så viktig i slike spørsmål.
Hvor mye bør man tenke på fremtidige arbeidsutsikter innen yrket?
I svært liten grad. Det viktigste er å bygge på sine sterke sider. Når du velger yrke ut fra dine verdier og varige interesser har du de største mulighetene til å gjøre det godt i yrkeslivet. En av USAs fremste businessforfattere, Peter Drucker, sier det slik: Hvis du bygger på styrke, blir svakhetene irrelevante. Hvis du forbereder deg på de sidene hvor du har din naturlige styrke og dine talenter, vil det alltid være behov for din kompetanse og deltakelse.
Hvordan vet man at det valget man tar er riktig om noen år?
Her kreves selvinnsikt. Vi kommer igjen tilbake til verdier. Overflatiske interesser kan endre seg fra dag til dag. Verdier derimot er varige. Når yrkesvalget er gjort på bakgrunn av verdier, vil du alltid kunne forholde deg til aktiviteter og oppgaver som gir glede, utvikling og overskudd.