(StudentTorget.no):

Er du usikker på hva du skal bli? Skulle du ønske du kunne droppe studiene og spille golf resten av livet? Eller kanskje du vil jobbe med blod, gørr og hobbiter? Er du flink nok kan faktisk ønsket ditt oppfylles. Ved Høgskolen i Hedmark skal det neste år komme en egen høyskoleutdannelse for golfere. Og på NISS finnes det en egen spesialeffektutdannelse.  

- Det er jo ikke en ren bachelor i golf, men en bachelor i trenerrollen med spesialisering i golf, forklarer instituttleder for idrett og fysisk aktivitet Dag Andre Nilsen ved  Høyskolen i Hedmark. 

Golfbachelorgraden som skal tilbys ved Høgskolen i Hedmark til høsten er et samarbeidsprosjekt mellom skolen og Norges Golfforbund. Både Nilsen og golfforbundet mener en bachelor spesielt rettet mot golf vil være med å heve kvaliteten på norske golftrenere. 

- Det vil bli tatt opp ti til tolv studenter hvert år. De søker på vanlig ordinært opptak og blir tatt opp som vanlige studenter, forklarer Nilsen, som tror mange vil være  positive til det nye studiet. 


- Jeg både tror og håper at det vil bli populært. Trenerstudiet hos oss er allerede populært og er et av studiene med sterkest økning i rekruttering, sier han. 

 

Mye du ikke visste fantes

 


SPESIALEFFEKTER: Per Steinar Hoftun er fagansvarlig ved spesialeffektutdanningen ved NISS i Oslo. - Du må være kreativ og tålmodig. Det er lange dager, så må du også tåle stress, sier han om hvilke egenskaper studenter som skal studere ved linja bør inneha. 

Men golfstudiumet er ikke det eneste som skiller seg fra de mer «vanlige» fagene man kan studere.  

Er du av den mer kreative sorten kan du også  studere animasjon ved Høgskolen i Hedmark. Om du er skikkelig opptatt av blod, gørr og hobbiter finnes det også et eget spesialeffektstudium ved Nordisk Institutt for Scene og Studio (NISS) i Oslo. 

Her kan du lære å lage effekter som sår- og kuttskader, avkappede fingre eller andre kroppsdeler og avanserte spesialeffekter som kan brukes til film og tv-serier.

- Du må være kreativ og tålmodig. Det er lange dager, så må du også tåle stress. Man må også tørre å være sammen med mennesker, sier fagansvarlig Per Steinar Hoftun.


Han legger videre til at tegning, form og farge fra videregående er et godt utgangspunkt om man ønsker å studere spesialeffekter. 

- Det å være utdannet ingeniør kan også komme godt med, da kan man drive med mer teknisk modellering, råder han. 

 

LES OGSÅ: Blod, gørr og hobbiter

 

Drømmen om å følge lidenskapen

Drømmer du om å jobbe innen film? Ved Høgskolen i Lillehammer finnes det flere spesialutdannelser innen dette feltet. Der kan du studere både filmlyd og produksjonsdesign helt ned på detaljnivå. Utdannelser som dette gir deg en mulighet til å kunne jobbe med din egen lidenskap så dersom du er brennende engasjert i film kan det lønne seg å jobbe litt ekstra for å komme inn her. 

 


DYLANEMNE: Anne Siri Wathne fra institutt for filosofi og idéhistorie og klassiske språk ved UiO forteller at  tipoengsfaget i Bob Dylan er veldig populært blant studentene. 

Har du en lidenskapelig forkjærlighet for Bob Dylan finnes det til og med et tipoengsfag om nettopp han ved Universitetet i Oslo. 

- Det er en innføring i Bob Dylan i en idéhistorisk sammenheng så du får oversikt over hans liv og virksomhet og kjennskap til et utvalg av sangene og tekstene hans, forteller Anne Siri Wathne, fra institutt for filosofi og idehistorie og klassiske språk ved UiO. 

Hun forteller at emnet er utrolig populært både blant studenter ved skolen og for enkeltemnestudenter som kun tar dette ene faget for moro skyld. 

- Vi har både musikkinteresserte, journalister og skribenter som kommer og tar dette faget, sier hun. 

 

Aktiv ute eller stillesittende inne?  

Er du en av de som droppet ut etter ungdomsskolen men likevel ønsker deg en utdannelse? Da er det håp for deg om du velger å begynne som yrkesdykker. Ved Norsk Yrkesdykkerskole kreves det ikke studiekompetanse, men de har en aldersgrense som sier at du må være fylt 18 år for å begynne der. Utdanningen støttes av Lånekassen 

Ønsker du det stikk motsatte og vil ha en jobb der du sitter stille innendørs kan du heller vurdere studiumet Macdesign ved Norges Kreative Fagskole (NKF). 


- Studerer du ett år med macdesign hos oss får du en grundig og praktisk innføring i hvordan du bruker og utnytter programmene Adobe Photoshop, Illustrator, InDesign og Acrobat. Dette gjør deg til en attraktiv medarbeider for alle bedrifter som jobber med kommunikasjon, skriver NKF på sin hjemmeside. 

Etter utdannelsen er du i følge skolen en Macoperatør med kompetanse til å skape og produsere design for digitale trykk i media.