Navn: Lise Margareth Stebekk
Alder:  21 År
Studerer: Idrett, aktivitet og helse ved Høgskulen i Sogndal
Studiested: Sogndal

 

Hvorfor valgte du å studere IFAH?
Har alltid vært glad i fysisk aktivitet, og tenkte jeg ville prøve et år på idrett her i Sogndal. Et år ble plutselig til starten på en bachelor – og det har jeg ikke angret et sekund på i ettertid. Studiet innehar alt jeg vil ha; vi får være i fysisk aktivitet som en del av utdanningen, vi lærer mye grunnleggende om menneskekroppen(motorikk, anatomi, fysiologi osv.). Dette er kunnskap som man kan ha nytte av til det meste av yrker innenfor helsesektoren. Og det er det eneste jeg er sikker på – at jeg vil jobbe med mennesker. Lærerene er flinke og ikke minst er Sogndal et fantastisk sted! Dessuten er det kjempesosialt å studere idrett!
 
 
Fortell litt om studiet og undervisningen:
Første året er felles for de som går idrett årsstudium og de som tar bachelor i kroppsøving, friluftsliv eller idrett, fysisk aktivitet og helse. Her lærer man bl.a. grunnleggende anatomi, motorikk, fysiologi og vi har undervisningslære. Dette er fag som for det meste går for seg i forelesningssalen. Vi hadde også aktivitetslære, der man er innom et stort utvalg idretter. Noen av disse er: svømming, basketball, langrenn, telemark, friluftsliv(bl. a. vintertur med overnatting i snøhule), fotball, turn, innebandy osv. Et helt fantastisk år! Andre året går vi mer inn på begrepet helse, forebyggende arbeid, mer fysiologi osv. Det er kjempeinteressant! Nå er det 3 ukers praksis i Bergen som står for tur, og det gleder jeg meg veldig til!
Hva er det beste med å studere IFAH? Det beste tror jeg er at det er så bra kombinasjon mellom teoretisk undervisning og det å faktisk være i fysisk aktivitet. Det er mye lettere å sette seg ned å pugge muskler når man samtidig i praksis lærer når musklene brukes. Det er en veldig relevant sammenheng mellom det vi lærer i forelesning og det vi gjør på idrettssenteret, på lab i form av styrke- og utholdenhetstester osv.
 
 
Hva er mest utfordrende med å studere IFAH?
Selv synes jeg det var utfordrende å skulle være innom så mange forskjellige idretter – man kan jo ikke være god i alt. Men det gikk overraskende fint; det var mer vekt på å ha det gøy og lære av hverandre enn å skulle være best. 
 
 
Fortell litt om skolen og studentmiljøet:
Skolen ligger lokalisert i Sogndal. Vi som studerer idrett holder mest til oppe på Campus, dvs. i området og lokalene rundt fotballstadionen. Idrettssenteret ligger også her, så det er lett å gå innom her i evt. fritimer ol. Vi benytter oss også av det helt nye høgskulebygget; stort bibliotek, kantine, grupperom osv. Vi har flinke lærer som er tilgjengelig for spørsmål ol. Studentmiljøet er helt fantastisk. Det er lett å bli kjent med folk, og det er fritidstilbud for enhver smak. Toppturer, klatring, surfeturer til Stadt osv. med «Lurkarlaget», volleyball, fotball og mange andre idretter med «Studentspretten», dykking og kajakkturer med «Sjøspretten» og mange flere. Må også nevne VEKA som er to uker med mange bra konsertopplevelser; Karpe Diem, Veronica Maggio, Kaizers og Jonas Alaska er noen av de som har vært innom. Dessuten er Sogndal akkurat passe stort og passe lite. Det er stort nok til at vi har kjøpesenter, vinmonopol og flyplass, og det er lite nok til at man kan gå/sykle til det meste og alltid møter på kjentfolk når man går ut. Helt topp!  
 
 
Hva er drømmejobben?
Drømmen er å hjelpe mennesker som av en eller annen grunn sliter med å komme i fysisk aktivitet, og som er i en situasjon der fysisk akivitet kan hjelpe dem til å fungere bedre i hverdagen. For øyeblikket lærer vi om hvordan vi skal legge til rette fysisk aktivitet for mennesker som har eller har hatt forskjellige sykdommer. Eksempler er hjertesykdom, høyt blodtrykk, fedme, kreft osv. Ved å kunne tilby slike pasientgrupper et godt aktivitetstilbud kan det hjelpe dem mye, både fysisk ved å komme i bedre form, psykisk og sosialt ved at de kommer i kontakt med andre mennesker som er i samme situasjon som dem selv og ved at de får en bedre rutine i hverdagen. Dette vil jeg være med å legge til rette for. Jeg tror og mener at fysisk aktivitet er nøkkelen til mye.  
 
 
Har du noen tips til de som ønsker å studere IFAH?
Hvis du liker å være i bevegelse, synes menneskekroppen er interessant og kan tenkte deg å jobbe med mennesker – studer idrett, fysisk aktivitet og helse! Anbefales på det sterkeste. :)