(StudentTorget.no):

15. april er siste frist for å søke om studieplass til høsten. Det finnes et hav av studier å velge i, men det er ikke alltid like lett å forstå hva de egentlig går ut på kun ved å se på studienavnene. Ola Magnussen Rydje, leder for Norsk studentorganisasjon (NSO), mener det nå må bli en slutt på den villedende markedsføringen av studieprogrammer, skriver dn.no.

- Det vi mener er villedende markedsføring, kombinert med dårlig rådgivningstjeneste i den videregående skolen, gjør at mange begynner på studier de enten ikke vil begynne på eller ikke vet hva går ut på, sier Rydje til dn.no.

NSO-lederen mener lærestedene i for stor grad ”sminker” studienavn for å gjøre studiene mer attraktive i kampen om studenter. Han trekker frem "Music management" på Rena og "Sport management" på Lillehammer og i Molde som eksempler på studieprogrammer som har fått et fancy navn for å tiltrekke flere studenter. Dette er fag der man i realiteten studerer økonomi og administrasjon, påpeker han.

Rydje oppfordrer derfor alle studiesøkere til å se nøye på emnebeskrivelser og fagplaner før de søker. I tillegg må utdanningsinstitusjonene bli tydeligere på hva det enkelte studieprogram går ut på, mener han.

Frode Skår er kommunikasjonssjef ved Høgskolen i Hedmark, skolen som tilbyr Music Management-studiet. Han understreker at de ikke prøver å lure noen med dette studienavnet. Ifølge Skår er skolens representanter svært opptatt av å forklare at Music Management er et tungt ”økadm”-studium når de deltar på utdanningsmesser.

- Siden det er lagt inn en del spesielle emner som dreier seg om musikkbransjen, må vi jo få det frem i navnet. Du skal ikke lese mer enn første setning før du ser at det handler om økonomi og ledelse. Jeg vet ikke hvordan vi skulle gjort det annerledes, sier Skår til dn.no.
 

Eksempler på kreative studienavn
 
Studienavn Innhold Studiested
Rock'n roll entrepreneurs Musikkbransje-rettet bachelorgrad Universitetet i Tromsø
Sport management Organisasjon og ledelse Høgskolen i Molde og i Lillehammer
Elektronisk systemdesign og innovasjon Mastergrad i elektronikk NTNU
Produktutvikling og produksjon Maskiningeniørstudiet NTNU
Byggdesign Byggingeniørstudiet Universitetet i Agder
Fornybar energi Elkraftstudiet Universitetet i Agder
Facility management Økonomivariant Høgskolen i Oslo og Akershus
Event og sport management Prosjektledelse og markedsføring Høgskolen i Buskerud


(Kilde: dn.no)