Kan du fortelle litt om hvordan studieforløpet ser ut?
De tre første semestrene er lagt opp som en introduksjon. I tillegg til Exphil og Exfac, tar du eldre + nyere verdenshistorie, i tillegg til eldre- og nyere norsk historie.
Jeg vil si at dette er introduksjonemner, som gir deg litt kunnskap om "alt".
På fjerde semester, velger du fag selv, det er her den virkelige moroa starter! Du kan velge bort i mot alle fagretninger UiO har å tilby, i tillegg til to spesialiseringemner i historie.
Navn: Joachim Pacheco-Lie
Alder: 21
Utdanning: Historie
Studiested: Universitetet i Oslo
Det som er digg med å ta en bachelor i historie, er at du velger en spesialisering på 40-poeng innenfor en fagretning som er utenfor historie, i tillegg til 40-poeng helt fritt blant emnene som tilbys ved UiO.
Jeg har tatt en 40-gruppe i sosiologi, i tillegg til frie emner innenfor religionshistorie. Jeg våger å si at dette er noe som er spesielt knyttet til HF-fag, den friheten å velge fra alle fagområder og sette sammen emner du er interessert i, i stedet for at programmet er satt opp for deg.
Hvilke fag oppleves som mest krevende?
Jeg syns egentlig ikke at noen av fagene har vært særs vanskelige, annet at det jevnt over har vært en del pensum.
Som historiestudent, bør du være glad i lesing, og selvfølgelig være flink til å strukturere jevnt gjennom semesteret. På den måten, slipper du skippertak.
Hvis jeg likevel må trekke frem noen fag, vil jeg nevne eldre norsk historie. Dette er fordi stoffet til tider kan var noe tungt å fordøye og ikke minst at de fleste vikingkongene hadde lignende navn, så det hjelper absolutt å ha forelesere som kan gå gjennom stoffet på en enkel måte.
Hvilke forkunnskaper kan være verdifulle å ha før man begynner på historie?
Du trenger ingen forkunnskaper før du begynner på historie, men det er absolutt et pluss om du er ekstra interessert i faget.
Som sagt, tar du introduksjonemner som gir deg en oversikt før du går i dybden, så du må ikke kunne så alt for mye før du begynner.
Hvor mye tid er det normalt å bruke på studiene?
Dette varierer veldig. Noen studerer få timer fra 1-2 timer daglig, mens du også finner studenter som sitter hver eneste dag hele uken fra 08:00-16:00.
Jeg personlig, bruker i gjennomsnitt fra 10-15 timer i uken, men jeg vil si at dette likevel ikke er normalen.
Det er et fulltidsstudiet og krever at du er strukturert under hele studieløpet, men du må finne ut selv hvor mye tid du vil sette av til studiene.
Hvor «krevende vs. sosialt» oppfattes studiet?
Jeg vil si at det har vært mer sosialt enn krevende for meg.
Det som er fint, er at studiet kan gi rom for å være aktiv i de sosiale miljøene, i tillegg til jobb og annet.
Hva skulle du ønske at du visste før du begynte på studiet?
At du må være mer selvstendig. På videregående, får du alt av informasjon servert, mens du er satt til å oppsøke ting selv på UiO.
Det er viktig å ha i mente at du må strukturere det meste selv og at det er greit å stille spørsmål hvis det er noe du lurer på.
Fortell litt om arbeidsform og hvordan fagene gjennomføres?
De fleste fagene er satt opp som forelesninger, der du sitter med ca 100-150 andre studenter (varierer veldig fra fag til fag) og hører på en foreleser.
Ofte har vi også seminarer, der vi diskutere pensumet og leverer inn en kvalifiseringsoppgave for å få lov til å ta eksamen.
Vi har enten skole- eller hjemmeeksamen. Skoleeksamenene er ofte på 4-6 timer, der vi svarer på spørsmål fra pensum i tillegg til en refleksjonsoppgave om et spesifikt tema. Hjemmeeksamenene er ofte det samme, bare at du har en større oppgave som du jobber med i 3 dager.
Jeg jobber ofte i en kollokviegruppe. I disse gruppene, sitter vi som regel 3-5 studenter.
Her leser vi sammen, forut forelesning, eller går igjennom oppgaver til eksamen. For å jobbe kjappere, deler vi opp pensum blant oss i mellom og holder presentasjoner for hverandre. På denne måten, slipper du å lese alt!
Finnes det muligheter for utveksling til utlandet i løpet av studietiden?
Så absolutt!
Alle på historie kan ta utveksling i 5 semester, og fakultetet oppfordrer alle til å gjøre det.
Det er gode ordninger rundt det, og man får veiledning forut og hjelp med å søke.
Er det vanlig / lett å kombinere deltidsjobb ved siden av studiet?
Jeg syns at studiet både har vært fleksibelt og oversiktlig.
Jeg har for øyeblikket tre deltidsjobber og likeledes fritid, men det er likevel ikke slik at alle vil ha muligheten til å ha en slik hverdag.
Har du ellers noen tips du vil dele med dem som vurderer å studere historie?
Jeg anbefaler å delta i studentforeninger, ha en deltidsjobb ved siden av studiene og ikke minst vær flink til å strukturere hverdagen.
Å studere er ikke alt, men det er det som skjer ved siden av som gjør at du får en kul studietid!
De som er interessert i faget, bør ta en ekstra titt på emnesidene til institusjonene som tilbyr historie. Her kan du se alt fra hvem som underviser, pensum og ikke minst hvordan studiet er bygd opp.
Selv om flere institusjoner tilbyr "historie", så kan oppbygningen og fagene man kan velge variere veldig.
På UiO, har man friheten til å velge det meste innenfor historie, som f.eks historien om vann, fascisme i Europa, menneskerettigheter eller ideologi og terror.
Hvis man er usikker på om historie er noe for deg, kan du faktisk bare stikke innom neste forelesning i et fag du syns ser interessant ut, det gjorde jeg!
Beskriv til slutt studiet med tre ord!
Historisk bra studie!
Hva drikker man på studentfesten? Øl
Hvor reiser man i sommerferien? Storbyferie
Hva ser man på TV? History Channel
Hva trener man? Pumper jern
Hva gjør man på fredagskvelden? Sitter på studentpuben
Hvem er man i vennegjengen? Midtpunktet