(StudentTorget.no)
Fortell hvordan du angrep et nytt fag/semester
Det første jeg gjorde var å skaffe meg bøkene, oftest bestilt på adlibris.no, det er som regel rimeligere enn å kjøpe på campus. Jeg gikk så systematisk gjennom litteraturlista og markerte med plastmarkører i de forskjellige pensumbøkene hvilke kapitler vi skulle lese, og eventuelt om det var delkapitler som ikke skulle være med. Jeg lastet ned alle powerpointer og artikler som var aktuelle for faget, og systematiserte det i permer, en for hvert fag. Når dette var gjort hadde jeg som oftest såpass oversikt over hva vi skulle kunne i de forskjellige emnene at det bare var å møte opp i forelesning og ta det derfra!
Hva gjorde du når du ikke studerte?
Jeg fikk meg deltidsjobb i apotek tidlig i 4. semester (2. året). Der jobbet jeg annenhver lørdag i tillegg til ekstravakter når det passet. Ellers var jeg jo som folk flest sammen med venner, eller hjemme og tok livet med ro. Kanskje dro jeg på en fest i ny og ne.
Hvordan forberedte du deg inn mot eksamen?
Farmasistudiet på HiOA kan nok føles litt som en evig eksamenstid til tider, siden fagene i hovedsak går etter hverandre og ikke parallelt som på mange andre studier. Jeg jobbet jevnt og trutt med fagene, møtte opp i alle forelesningene og jobbet ofte med fagene i studiegrupper/kollokviegrupper etter at forelesningene var ferdig. Når kalenderen nærmet seg eksamen, ble det svært ofte dager hvor vi (studiegruppa) var på skolen fra 09:00-22:00. Det var intenst, men sosialt og gøy.
Har du noen verktøy, studieteknikker eller apper du vil anbefale nye studenter å sjekke ut?
Jeg er innbitt forkjemper for studiegrupper/kollokviegrupper. Det å studere sammen med noen er gull verdt. Det er garantert noen som har forstått noe du ikke selv har forstått og omvendt. Om man bruker hverandres kunnskap blir man bedre sammen, og det er lite som er mer lærerikt enn å lære bort til andre. På den måten blir det også sosialt å studere. Jeg kan ikke tenke meg noe mer frustrerende enn å sitte å lese til et fag helt alene.
For studieteknikk er det viktigst å få god oversikt over hva du skal lære og kunne. Hvordan man kommer til målet er veldig individuelt. Noen må lese pensum flere ganger, noen må lese, skrive notater av det man leser og så forkorte det igjen til tankekart. Akkurat der finnes det ingen fasit, og man må bare finne det som passer best for en selv. Personlig hadde jeg litt forandring i teknikken fra gang til gang, men fellestrekkene mine var notater, tankekart og det å prate om og forklare temaet i studiegruppa.
LES OGSÅ: Vurderer du å studere arkeologi? Les dette først!
Apper som Hold og Forest, hvor du blir belønnet for å holde deg unna mobilen er absolutt å anbefale, spesielt i periodene tett opptil eksamen. Det er utrolig lett å bli distrahert av alle pushmeldingene du får fra Snapchat, Facebook og alt mulig rart som kan være mer fristende enn å ha nesa begravet i ei bok.
Hvor har veien gått etter studietiden?
Min plan fra jeg begynte å studere var å bli reseptarfarmasøyt i apotek. Masterstudent var aldri målet mitt, så da jeg fikk tilbud om et års vikariat som farmasøyt i Apotek1 allerede mens jeg var i praksis, takket jeg ja til det. I dette vikariatet fikk jeg muligheten til å være praksisveileder for en student allerede i oktober, 4 måneder etter at jeg var ferdig på skolen selv. Fra slutten av mars 2017 begynte jeg å jobbe i en fast stilling som farmasøyt med markedsansvar i Vitusapotek, og jeg skal være praksisveileder igjen til høsten.
LES OGSÅ: Vurderer du å studere faglærer i design, kunst og håndverk? Les dette først!
Har studiet gitt deg noen kunnskaper som har vist seg å komme godt med senere i livet?
Som en ”litt gammel” student med variert arbeidserfaring før studiene, og et forholdsvis kort liv etter studiene synes jeg dette er et vanskelig spørsmål å svare på. Det aller meste jeg lærte på studiet har kommet godt med i jobben som farmasøyt i apotek. Men det er jo utrolig hvor kjekt det er å ha god kunnskap om fysiologi og farmakologi sånn til hverdags også!