Studieforløpet – kan du fortelle litt om hvordan det ser ut?
Det er en treårig bachelor, hvor vi har nye fag hvert semester.
I det fjerde semesteret, har vi valgfag, men man kan også velge utveksling eller praksis.
Nå i år, har jeg tre reiselivsfag og ett fellesfag.
Fellesfagene har vi sammen med de andre linjene, som for eksempel HR og Markedsføring og salg.
Selv om vi studerer reiseliv, så er det greit å ha andre fag, slik at vi lærer mer om for eksempel markedsføring og økonomi, og derfor har vi fellesfag som går på tvers av ulike utdanninger.
Navn: Emilie Karlsen
Alder: 23
Fra: Skedsmokorset
Studerer: Bachelor i reiselivsledelse, ved Høyskolen Kristiania
Hvilke fag oppleves som mest krevende?
For min del, må det bli noen av fellesfagene.
Reiselivsfagene har jeg interesse og engasjement for, og så har jeg jo reist mye selv, så de fagene føler jeg er lette å henge med i.
Økonomifagene er nok de fagene jeg syns er vanskeligst.
I fjor, hadde jeg for eksempel bedriftsøkonomi, som var det tyngste faget for min del. I år, skal jeg ha samfunnsøkonomi, og tror det blir en like stor utfordring. For meg, er det altså noen av fellesfagene som er mest krevende.
Hvilke forkunnskaper kan være verdifulle å ha, før man begynner på reiselivsledelse?
Det å ha reist har i hvert fall vært veldig positivt for meg.
I noen av fagene, diskuterer vi kulturforskjeller og hvordan en lokalbefolkning kan påvirkes av at det plutselig kommer massevis av turister.
Jeg har for eksempel vært på Rhodos – der er det veldig mange nordmenn og svensker – og sett hvordan tilstrømmingen av turister påvirker lokalsamfunnet, blant annet ved å ha norskspråklige menyer på restauranter og servitører som kan hilse på norsk og så videre.
At jeg har denne erfaringen, gjør det lettere å koble teori på praksis, fordi jeg har sett og observert ting selv. Man trenger ikke ha vært over hele verden, og vært på backpacking og sånne ting, men at man har vært litt ute og reist er nok et gode.
Det å kunne språk fra videregående, er nok også en fordel. Hvis man kan et ekstra språk, kan man skille seg ut når man skal søke jobb, og jeg vet at en del arbeidsgivere nærmest har det som et krav at man må kunne et tredjespråk, når man skal inn i reiselivsbransjen.
Det kan også være greit å følge med på hva som skjer i verden – i sommer, har det for eksempel vært en del overskrifter om hvordan turismen påvirker lokalsamfunnene i feriedestinasjoner som Mallorca og Venezia.
Hvor mye tid er det normalt å bruke på studiene?
Det er veldig individuelt.
Jeg er leder av linjeforeningen, og nå har jeg også arrangert en klassetur med noen av mine medstudenter til India denne måned, så jeg har hatt nok å gjøre.
Mer generelt, er det nok midten av oktober, november og desember det er mest travelt, inn mot eksamen.
Vi har forelesning to til tre ganger i uken, og når det er eksamenstid ,er vi nok på skolen fem ganger i uken og litt i helgene, så det går jo en del timer til skolearbeidet.
Personlig, bruker jeg en god del tid, men jeg prøver å sette av litt ekstra tid på å sette meg inn i pensum.
Hvor «krevende vs. sosialt» oppfattes studiet?
Studiet vårt er krevende, men jeg vil nok samtidig si at det ligger litt mer på den sosiale siden.
Vi prøver å ha julebord, sommerfester, og i tillegg, har vi bar i kjelleren på skolen, som er åpen hver torsdag, så jeg føler absolutt at det er et sosialt studium, selv om det også er et studium som gir nok av faglige utfordringer.
Hva skulle du ønske at du visste før du startet på studiet?
Ingenting, egentlig.
Jeg føler at alt har gått veldig bra, at jeg har kunnet prate med de som er eldre enn meg og med lærerne.
Det eneste jeg syns er at det fortsatt er litt uvisst hva man kan jobbe med etter endt utdanning. Bacheloren er ganske generelt lagt opp, så jeg føler kanskje man kunne vært litt mer spesifikk rundt hva man faktisk kan jobbe med.
Fortell litt om arbeidsform og hvordan fagene gjennomføres
I år, har vi en gruppeeksamen med to-til tre personer i gruppen. Da får vi en oppgave utlevert, og får ca to måneder på å skrive den eksamenen.
I noen av de andre fagene, har vi noen arbeidskrav som gir godkjent/ikke godkjent. I et fag, har vi muntlig eksamen, og i et annet har vi 72-timers hjemmeeksamen. I mange fag, har vi hatt tre timers skoleeksamen.
I entreprenørskap, som jeg hadde som valgfag, har vi i tillegg hatt to muntlige eksamener og en skriftlig eksamen, hvor vi måtte levere en forretningsplan og måtte «pitche» ideen.
Så vi har egentlig veldig mange forskjellige eksamensformer.
Personlig, er jeg ikke kjempeglad i muntlig eksamen, men det er superbra trening for oss, for når man kommer ut i arbeidslivet, må man være i stand til å snakke med mennesker.
Jeg syns nok fire timers skoleeksamen hadde vært bedre enn tre timer, men samlet sett er jeg veldig fornøyd med eksamenene på studiet.
Finnes det muligheter for utveksling til utlandet i løpet av studietiden?
Ja.
Man kan som sagt velge å dra på utveksling andre året.
Jeg er litt usikker på hvilke steder man kan dra, men jeg tror at man iallfall kan dra til USA. Og så tror jeg også det er muligheter for andre land.
Er det vanlig / lett å kombinere deltidsjobb ved siden av studiet?
Ja, det syns jeg. Jeg jobber ved siden av skolen, og det har gått veldig greit å kombinere jobb og studier.
Så tenker jeg at det nok er best å ha en ekstrahjelp-jobb og ikke en 50- eller 80-prosentstilling.
Men det er klart at det blir lange dager, når man både har forelesninger og skal på jobb senere på kvelden. Men så lenge man har en fleksibel arbeidsgiver og setter grenser selv, går det helt greit.
Har du ellers noen tips du vil dele til dem som vurderer å studere reiselivsledelse?
Jeg vil anbefale alle å engasjere seg i ting som skjer på skolen, i studentunionen, i linjeforeningen, som tillitsvalgt osv.
Før man begynner å studere, er det veldig greit å ha reist litt og opplevd verden.
Beskriv til slutt studiet med tre ord!
Lærerikt, gøy og sosialt!
Hva drikker man på studentfesten? Øl
Hvor reiser man i sommerferien? Jotunheimen
Hva ser man på TV? Paradise Hotel
Hva gjør man på fredagskvelden? Hjemme i sofaen