Studieforløpet – kan du fortelle litt om hvordan det ser ut?

I løpet av de tre årene på bacheloren, er du innom de fleste områdene innen journalistikken – nyhetsjournalistikk, featurejournalistikk og video-journalistikk – så du trenger ikke vite hva du har mest lyst å jobbe med, når du begynner, for du får prøvd deg innen alle felter.

I tillegg, har vi noen ikke-journalistiske fag, som internasjonale forhold, men på eksamen i disse fagene blir stoffet gjerne presentert med utgangspunkt i en journalistisk vinkling.

I andreklasse, er vi ute i praksis i to måneder, hvor man får velge litt selv hvilke felter man vil jobbe innen.

På bacheloroppgaven, kan man lage en dokumentar, skrive feature-saker eller lage en egen lokalavis, så man får mulighet til å fordype seg innen det man selv liker best.

Vi har blokkfag, så vi har ett fag om gangen og eksamen flere ganger i løpet av semesteret. Det gjør at vi får fokusere på ett fag om gangen.

 

Mitt Studie

Navn: Mathilde Sundal

Alder: 23

Studerer: Bachelor i journalistikk

Studiested: Høyskolen Kristiania, i Oslo

 

Hvilke fag oppleves som mest krevende?

Min erfaring tilsier at det er veldig individuelt.

For min del, syns jeg for eksempel at video-journalistikk er veldig krevende, for det er ikke den typen journalistikk jeg ønsker å jobbe med. Men for dem som liker video-journalistikk, kan jo for eksempel feature-journalistikk være utfordrende og vice versa.

Det handler litt om hva man selv er interessert i.

Generelt, er det nok likevel slik at folk klager mest over de fagene som ikke er direkte relatert til journalistikk, men alt er overkommelig. Det er ingen fag som er umulige å komme gjennom.

Førsteåret hadde vi for det meste bare journalistikk og skrev veldig mye, så da vi hadde et fag i andreklasse med hele tre bøker på pensum, kom det som et sjokk på oss, fordi vi ikke var vant til å måtte sitte og pugge ting, og ha skoleeksamen.


 

Hvilke forkunnskaper kan være verdifulle å ha, før man begynner på journalistikk?

Alt kommer godt med. Når man studerer journalistikk, gjør man gjerne intervjuer innen mange forskjellige temaer, så alt er relevant å kunne litt om.

Generelt, er det nok lurt å kunne skrive godt norsk. Det er også lurt å ha skrevet litt.

Personlig, hadde jeg ikke noe mer enn generell studiekompetanse da jeg begynte på studiet. Men jeg merket jo, da jeg begynte, at de som hadde jobbet litt i lokalavisa hadde et lite forsprang i starten av studieløpet.

Så det skader ikke å kontakte lokalavisa, for eksempel, sommeren før man begynner, og spørre om man kan skrive noen saker for dem.

Men det er ikke noe must å ha erfaring med journalistikk fra før.

 

Hvor mye tid er det normalt å bruke på studiene?

Vi har omtrent tre skoledager i uka, og hver skoledag er på tre timer.

Andreåret var nok det tøffeste året, da jobbet jeg med fag i 1-2 timer hver dag.

Når du er journalist, er du veldig avhengig av andre, så du kan plutselig ende opp med å gjøre et intervju og jobbe med skolerelaterte oppgaver i helga. Du må hele tiden avtale intervjuer og jobbe opp mot intervjuobjekter.

I år, bruker jeg ikke så mye tid på lekser, men vi driver som sagt med mye journalistisk virksomhet.

Jeg kan ikke si at jeg har lest veldig mye pensum i løpet av studietiden. Det er veldig mye praksis, hvor man er ute og intervjuer folk.


 

Hvor «krevende vs. sosialt» oppfattes studiet?

Jeg vil si at det er veldig sosialt, for man må jo snakke med folk hele tiden.

Vi sitter ikke alene på eksamen, men jobber i grupper hvor vi leser hverandres artikler, gir hverandre ideer og samarbeider.

Når du skal intervjue folk, må du også være sosial og framoverlent.

Jeg synes ikke studiet er veldig krevende. Innimellom blir man jo skolelei, men man kommer seg gjennom det, bare man gjør det man skal. Jeg syns årene har gått fort, og har ikke på noe tidspunkt vurdert å slutte.

Det kan imidlertid være litt krevende at man blir nødt til å være oppsøkende, offensiv og tørre å ta kontakt med folk for å få til et intervju.

 

Hva skulle du ønske at du visste, før du startet på studiet?

Jeg hadde satt meg ganske godt inn i ting før jeg søkte på studiet.

Jeg var i tvil da jeg først startet, fordi jeg innså hvor mye praksis det var, og lurte på om dette var noe for meg.

Jeg skulle ønske at jeg visste hvor sosialt miljø det er, og at man får hjelp fra både lærere og medstudenter. Man blir vant til det å ringe til folk og at tekstene man produserer blir lest av andre.


 

Fortell litt om arbeidsform og hvordan fagene gjennomføres

Som allerede nevnt, har vi blokkfag, slik at vi har ett fag med påfølgende eksamen av gangen. Vi har ikke hatt mer enn ett par skoleeksamener.

I hvert fag, har vi hatt innleveringskrav, og i andreåret har vi praksis i to måneder.

De fleste fagene er praktiske fag som involverer skriving. Man bør være forberedt på en del skriving.

I tillegg, har vi ganske mange hjemmeeksamener.

Før praksis, får vi oppgaver vi må levere inn i løpet av en deadline, noe som forbereder oss på hvordan ting funker ute i arbeidslivet.

 

Finnes det muligheter for utveksling til utlandet i løpet av studietiden?

Det gjør det.

Første semester i tredje klasse er tidspunktet hvor man kan dra på utveksling.

Du kan dra til både Australia og England, men du kan ikke ha dårligere enn C på eksamen i alle fag for å kunne dra på utveksling.

I min klasse, er det ikke så mange som er i utveksling, fordi de allerede jobber ved siden av studiene.

Min mening er at, hvis man drar på utveksling, får man ikke den samme muligheten til å skaffe seg kontakter her i Norge i studietiden. Jeg merker selv hvor mange kontakter man får, som senere kan gi en fot innenfor arbeidslivet, og det får du ikke til hvis du ikke er i Norge.


 

Er det vanlig / lett å kombinere deltidsjobb ved siden av studiet?

Det vil jeg absolutt si.

De fleste skoletimene går enten fra kvart over åtte til elleve, eller fra kvart over tolv til tre, så det går helt greit å jobbe på kveldstid.

Selv jobber jeg i lokalavisa hjemme hver tredje helg og det har ikke vært noe vanskelig i det hele tatt. Skolen har forståelse for at relevant arbeidserfaring er viktig, så det har for eksempel ikke vært noe problem at jeg drar litt tidligere fra forelesning på fredager.

Det er veldig vanlig at studentene får journalistjobber i etterkant av praksis i andreklasse.

 

Har du ellers noen tips du vil dele til dem som vurderer å studere journalistikk?

Det er bare å begynne, og ikke være nervøs.

Det handler om å komme seg ut og intervjue folk uten å være redd. Jeg var veldig sjenert i begynnelsen og usikker på om det kom til å fungere for meg, men så lenge du bare har lyst nok går det bra.

Det handler om å presse seg selv litt, så går det bra til slutt.

Jeg var ikke veldig flink til å skrive, da jeg begynte, men på denne skolen skriver vi veldig mye og får ofte tilbakemelding fra lærerne, så man trenger ikke være bekymret for at man ikke skriver godt nok.


 

Beskriv til slutt studiet med tre ord!

Gøy, kreativt og sosialt.

 

Studentbarometeret

Hva drikker man på studentfesten? Vin

Hvor reiser man i sommerferien? Hjem til mor og far

Hva ser man på TV? Paradise Hotel

Hva trener man? Trening? Hva er det?

Hva gjør man på fredagskvelden? Er på studentpuben, såklart!

Hvem er man i vennegjengen? Klovnen