E r du en av dem som vurderer å ta en fri bachelorgrad?

Å følge et fritt bachelorløp, hvor man konstruerer sin egen grad på 180 studiepoeng og kan bygge en allsidig kompetanse virker forlokkende på mange.

Samtidig, er det lett å bli usikker på hva som egentlig kreves for å ta en fri bachelor, hva man bør tenke på før man velger et fritt løp over et fastspikret bachelorløp, samt hvordan det å ta en fri bachelor vil innvirke på studiehverdagen.

 

Viktig å holde tunga rett i munnen

Tuva Nor (23) fra Oslo går på sisteåret i en fri bachelor, ved Høgskolen i Innlandet på Rena. Hun tar en fri bachelorgrad innen krisehåndtering, beredskap, organisasjon og ledelse.

Det er ikke en vanlig vei, men fordelen er at man kan utforske flere fagområder, samtidig som det resulterer i en godkjent bachelorgrad, sier Tuva.

Hennes erfaring er at en fri bachelor slettes ikke er noe slendrian-løp, men tvert imot krever at man planlegger og skaffer seg oversikt.

– Det er vanskeligere å få ting til å gå opp, så man må holde tunga rett i munnen. Mens de andre er ferdig med skoledagen sin, kan jeg sitte og tenke på emnesammensetningen min.

Som student som tar fri bachelor, valgte jeg å begynne semesteret mitt tidlig i august, slik at jeg kunne snakke med studierådgiverne og sørge for at alt var riktig. Det er ikke sånn at man uten videre kan «surfe» seg gjennom en fri bachelor, sier Tuva.

I tillegg, understeker hun at det er viktig å vite hva man ønsker å inkludere i en fri bachelor, og at det går en rød tråd mellom de fagene man tar.

Du kan ikke søke deg inn på fri bachelor: du må bygge, og du må bygge rett. Du er ikke tatt inn på et bachelorløp per se, og når du har tatt alle studiepoengene, må du søke om å få en fri bachelorgrad, forklarer Tuva.


 

Utfordrende for det sosiale

Tuva forteller at det kan være utfordrende å følge sitt helt eget løp, mens de fleste andre har en mer fastspikret studiehverdag.

– Jeg har mange forskjellige klasser. Man blir kjent med veldig mange, samtidig er det rart å se «gamleklassen» gå videre med sitt, mens jeg er i en ny klasse.

I fadderuka, var det vanskelig å vite hvem jeg skulle være med, siden jeg ikke har en spesifikk linjetilhørighet, sier Tuva.

Hun mener det er viktig at man våger å ta sosialt initiativ, når man begynner på en høgskole eller et universitet som «fri» student.

Tuva forteller at hun valgte å by på seg selv i starten, og at hun allerede første dagen ved Høgskolen Innlandet fikk venner som hun fremdeles har i dag. 

Hun tror også det har hjulpet henne at Rena er et lite sted, hvor det er mindre sannsynlig at man forsvinner i mengden.

Du må tørre å være litt åpen. Det kan være krevende når man ikke har en fast klasse, og man må ta litt initiativ selv for at det skal funke, sier hun.

Du kommer aldri så dypt inn i klassemiljøet som hvis du går et helt bachelorløp sammen med noen, så det krever litt av deg selv. Hvis du ikke tør å vise deg, tror jeg det er fort å bli ensom, utdyper hun.


  

Studierådgivere er gull verdt

I løpet av studietiden, har Tuva hatt to studierådgivere ved Høgskolen Innlandet som har hjulpet henne med å få hverdagen til å gå opp.

– Jeg kunne nok klart det selv, men det hadde vært veldig mye jobb. Uten de to studierådgiverne mine, hadde det blitt vanskelig.

– Hvis man vet hva man vil, er det nok en fordel å bare kjøre et fastspikret løp, mens jeg som tar fri bachelor står helt alene og må trekke inn folk for å hjelpe meg.

Tuva gir studierådgiverne mye av æren for at det likevel har gått bra å ta en fri bachelor.

Man må være veldig «på» for å være sikker på at det går rett, for det er ikke så vanlig å ta fri bachelor, forteller hun.

Jeg har hatt kjempegode studierådgivere, som har hjulpet meg å legge opp studieløpet. Jeg tenker at det er krevende, og at man trenger gode studierådgivere, understreker Tuva.

 

Ikke bli en potet!

Tuva er snart ferdig med bachelorgraden sin, og håper at potensielle arbeidsgivere vil forstå hvilken kompetanse hun har.

– Når man først har valgt en fri bachelor, må man være forberedt på å forklare både valget og kompetansen man sitter igjen med for familie, venner og potensielle arbeidsgivere.


Jeg tenker jo litt på hvordan det vil bli mottatt av arbeidsgivere. Jeg håper de ser at jeg har tatt ansvar for egen utdanning og har en allsidig kompetanse. Samtidig, så kan det jo hende at en potensiell arbeidsgiver ikke skjønner helt hva jeg faktisk kan, sier hun.

Tuvas beste tips til andre som kan tenke seg å ta en fri bachelorgrad, er å vurdere nøye om det er det man helst vil, eller om det passer like godt å følge et fast bachelorløp.

I tillegg, bør man ta kontakt med skolen, få et nettverk rundt seg, og sørge for at man kombinerer fag på en måte som gjør at man unngår faglig overlapp og eksamener som krasjer med hverandre.

I tillegg, må man sørge for at det er en sammenheng mellom de emnene man kombinerer, slik at man ikke ender opp som en potet uten spisset kompetanse, avslutter Tuva.