(StudentTorget.no):

Navn: Tony Sollund
Alder: 32
Fra: Holmestrand
Studerer: Bachelor i HR og personalledelse

Studieforløpet – kan du fortelle litt om hvordan det ser ut?

Det er en vanlig treårig bachelor med seks semestre. En av de tingene jeg liker med å studere på Høyskolen Kristiania er at vi begynner rett på en del spesifikke HR-fag allerede i første semester, selv om vi også har noen generelle fellesfag sammen med andre studieretninger. I løpet av studiet er alle innom fag som markedsføring, bedriftsøkonomi og metodefag, men vi har også mye om organisasjonsledelse, arbeidsledelse og strategisk HR. I fjerde semester har man enten valgfag eller utveksling. Selv skal jeg ta valgfag i endringsledelse og innovasjon, som jeg syns er veldig spennende.

Hvilke fag oppleves som mest krevende?

Jeg har skjønt det slik at strykprosenten er høyest i bedriftsøkonomi. Jeg tror nok de mest krevende fagene er de som er mest «konkrete». Da tenker jeg på fag som samfunnsøkonomi, bedriftsøkonomi, metodefag og arbeidsrett, hvor man ikke nødvendigvis kan reflektere seg fram til et svar. Disse fagene krever mye pugging.


Hvilke forkunnskaper kan være verdifulle å ha før man begynner på HR og personalledelse?

Jeg vil si at det er greit å ha litt matte fra videregående, med tanke på at vi har bedriftsøkonomi. Det er samtidig ikke noe krav at man har hatt matte fra før, siden vi har gode forelesere som hjelper deg over kneika. Akkurat når det kommer til HR tror jeg det er gull verdt å ha et par års erfaring i arbeidslivet før man begynner på studiet, fordi man får så mange flere knagger å henge problemstillingene på. Hvis man for eksempel har opplevd hvordan det er å arbeide i en bedrift med godt arbeidsmiljø, har man en praktisk referanse som kan komme til nytte i studiet.

Les også: Slik fikser du overgangen fra skoleelev til student

LES OGSÅ: Vurderer du å studere kultur og kommunikasjon? Les dette først!

Hvor mye tid er det normalt å bruke på studiene?

Det blir veldig individuelt, og derfor litt vanskelig å tallfeste. Med unntak av noen helger i ny og ne, går mye tid med til studiene. Det spørs selvfølgelig hvilke ambisjoner man har når det kommer til karakterer og sånne ting. Selv er jeg innom skolen nesten hver dag. HR-linjen på Høyskolen Kristiania er den utdanningen innen HR som har lavest strykprosent på skolen, så av den grunn vil jeg nok tro at folk generelt bruker en del tid på studiet. Det er ikke obligatorisk oppmøte på forelesningene, så man må legge ned en innsats selv for å få gode karakterer.


Studentbarometeret

Hva drikker man på studentfesten?

- Øl

Hvor reiser man i sommerferien?

- Storbyferie

Hva ser man på TV?

- Game of Thrones

Hva trener man?

- Lagidrett

Hva gjør man på fredagskvelden?

- Er på studentpuben

Hvem er man i vennegjengen?

- Den hjelpsomme

 

Hvor «krevende vs. sosialt» oppfattes studiet?

Skal du ha A i alle fag blir det selvfølgelig fulle dager, for de karakterene kommer ikke gratis. Jeg tror nok de fleste er flinke til å fokusere på at man skal ha det litt gøy ved siden av studiene også. Vi har en studentunion som arrangerer mye moro, og i tillegg har vi studentpuben Hvelvet i kjelleren, som er åpen hver torsdag. Hvis man sitter og leser døgnet rundt går man i veggen til slutt, så det er viktig å balansere det faglige og sosiale. Høyskolen Kristiania er veldig aktiv og inkluderende når det kommer til det sosiale, så jeg vil absolutt si at det er lett å være sosial, selv om man er en ambisiøs student.

LES OGSÅ: Vurderer du å studere utviklingsstudier? Les dette først!

Hva skulle du ønske at du visste før du startet på studiet?

Jeg skulle gjerne hatt bedre studieteknikk i begynnelsen. Utover det gjorde jeg mye research om selve studieretningen før jeg søkte, og visste at det var HR jeg ønsket å studere. Mitt råd til de som vurderer å søke HR vil være å lese litt om faget for å finne ut om dette er noe man ønsker å drive med. En god ide er for eksempel å se litt på jobbannonser som etterspør HR-kompetanse, og se om disse jobbene er noe som virker fristende for deg.


Les også: Skal du flytte hjemmefra? Her er tipsene du trenger!

Fortell litt om arbeidsform og hvordan fagene gjennomføres

VI har fire fag i hvert semester. Hvert fag har én forelesning i uka. I alle fagene har vi som oftest arbeidskrav eller deleksamen som må bestås. Deleksamenene blir stort sett gjort i grupper på to-til tre personer og går over noen uker. De fleste eksamenene er tre timers skoleeksamen. I de tilfellene hvor deleksamen er karakterbelagt, teller deleksamen 40 prosent mens skoleeksamen teller 60 prosent for den endelige karakteren man ender opp med. I noen fag har vi hjemmeeksamen, som går over to eller tre dager.

LES OGSÅ: Vurderer du å studere barnevern? Les dette først!

Finnes det muligheter for utveksling til utlandet i løpet av studietiden?

Ja. Man har som sagt valgfag eller utveksling i fjerde semester. For å kunne dra på utveksling må man minst ha karakteren C i alle fag. Jeg har inntrykk av at det er en god del som drar på utveksling, og jeg har snakket med mange som har hatt fantastisk fine opplevelser i utlandet. Man kan dra til land som Australia, Vietnam, Storbritannia og USA.

Er det vanlig / lett å kombinere deltidsjobb ved siden av studiet?

Det er ganske vanlig, ja. Vi har ikke obligatoriske forelesninger og det er tre HR-klasser på hvert årskull. Dermed er det ganske lett å ta en forelesning med en av de andre klassene hvis en forelesning krasjer med jobb. Skolen lyser også ut mange stillinger for studenter, for eksempel stillinger i administrasjonen og som studentambassadører. Skolen er veldig flink til å tilpasse arbeidstiden din med timeplanen du har.

LES OGSÅ: Prosjektstillinger for masterstudenter


Les også: Deltidsjobbene med det lille ekstra

Har du ellers noen tips du vil dele til dem som vurderer å studere HR og personalledelse?

Som jeg allerede har vært inne på er det greit å ha litt arbeidserfaring før man begynner på HR og personalledelse. Jeg syns det er et fantastisk studium, men det trenger jo tross alt ikke å gjelde alle og enhver. Du kan for eksempel sjekke pensumlitteraturen på nettsidene til Høyskolen Kristiania, og er du ekstra nysgjerrig kan du gå på biblioteket og låne en av bøkene, for å se om det er noe du syns er interessant. Du skal tross alt bruke tre år av livet ditt på dette, og da er det ålreit å vite at det er noe du interesserer deg for, og syns er spennende.

LES OGSÅ: Hvordan søke gjennom Samordna Opptak

Beskriv til slutt studiet med tre ord!

Moro. Engasjerende. Aktuelt.