Studieforløpet – kan du fortelle litt om hvordan det ser ut?
Studieforløpet på Multimedieteknologi og -design er bredt og praktisk (i forhold til andre studier). Det blir lagt vekt på flere forskjellige emner innen multimedia og design.
Gjennom studiet, kommer man innom emner som foto, video, lyd, webutvikling, 3D og animasjon og programmering.
I tillegg til dette, har vi noen teoretiske fag som blant annet matematikk, kunsthistorie og filosofi. Dette gir studentene mulighet til å bestemme litt selv hvilke retninger de ønsker å «satse på». Dette er ikke matematikk for ingeniører, men for å lære det nødvendige til bruk i blant annet programmering.
Ettersom studiet er så bredt, så vet jeg at mange har fått interesse for emner de tidligere gjerne ikke har syntes noe særlig om.
Alder: 23
Fra: Bergen
Studerer: Multimedieteknologi og -design, ved Universitetet i Agder, campus Grimstad
Hvilke fag oppleves som mest krevende?
Apputvikling og programmering er nok de fagene som blir ansett som mest krevende gjennom studiet.
Det er nok flere som har sett for seg at studiet skal ha fokus på foto, video og grafisk design, men sannheten er at det også er en del programmering og koding i løpet av studiet.
Hvilke forkunnskaper kan være verdifulle å ha, før man begynner på multimedieteknologi- og design?
Medier og kommunikasjon fra videregående kan helt klart være en fordel å ha med seg inn på studiet.
Vi bruker Adobe-programmer (som jeg er ganske sikker på at de bruker på videregående også) i de fleste medie-fagene, så her vil de få en slakere læringskurve.
Utover dette, vil kjennskap til et programmeringsspråk (JavaScript blir brukt på studiet, tidligere var dette Java), samt HTML og CSS gi deg en fordel.
Ikke minst vil et øye for godt og brukbart design være en fordel!
Hvor mye tid er det normalt å bruke på studiene?
Normalt, bruker de fleste tre år på å gjøre ferdig sin bachelorgrad i Multimedieteknologi og -design.
Utover dette, har UiA et masterprogram i Grimstad (Multimedia and Educational Technology) beregnet for Multimedie-studenter, i tillegg til et i Kristiansand (Innovative Governance and public management, Nordisk master).
Sistnevnte kan også tas ved Universitetet i Tampere og Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm, med støtte fra Nordisk Råd.
Hvor «krevende vs. sosialt» oppfattes studiet?
Studiet er til tider veldig krevende, men det er sjeldent så galt at alt sosialt samvær forsvinner. Om man gjør en innsats og legger opp arbeidet på en god måte, er det ikke noe problem å legge seg ut i solveggen i det gode sørlandsværet!
Det er et godt samhold på studiet, og man blir kjent med nye mennesker på tvers av studieår.
Hva skulle du ønske at du visste før du startet på studiet?
Det er ikke noe spesielt jeg skulle ønske jeg visste før jeg startet på studiet.
Foreleserne og fakultetet tar utgangspunkt i at det ikke er krav til forkunnskaper, så man vil få den nødvendige opplæringen som trengs.
Karakterene står som regel i stil med egen innsats, så det er opp til hver student å forberede seg til eksamener og oppgaver gjennom semesteret.
Fortell litt om arbeidsform og hvordan fagene gjennomføres
Multimedieteknologi og -design er, som nevnt tidligere, et ganske praktisk studium.
Eksamensformene er varierende mellom ren teori, multiple choice og praktiske oppgaver (gjerne i form av fiktive oppdrag). En får, etter min mening, ofte en mer spennende eksamensform i flere fag enn den vanlige teoriprøven.
Gruppearbeid er praksis i en god del av emnene, og som regel får man velge disse gruppene selv. I noen emner, vil derimot gruppene være tilfeldig valgt av foreleser.
I flere av emnene, er det obligatoriske oppgaver gjennom semesteret, som en del av karakteren og/eller krav for å kunne gå opp til eksamen.
Høsten 2017, ble det mulig for studentene å få praksisplass som valgfag i tredjeåret. Da skaffet universitetet noen praksisplasser som passet til emnet, men studentene hadde fortsatt mulighet til å søke hos andre bedrifter.
Det samme semesteret er det også mulig å velge emnet IKT-prosjekt. Dette er et emne som går ut på å jobbe med et fagrelevant oppdrag i løpet av et semester. Her kan man få oppdrag fra kunder, eller lage oppdrag. Jeg, for eksempel, laget nettbutikk og grafisk profil for en bedrift, og denne vil bli tatt i bruk av bedriften.
Finnes det muligheter for utveksling til utlandet i løpet av studietiden?
Universitetet har samarbeid med flere universiteter rundt om i verden.
Når det gjelder Multimedie-studentene, er USA, Østerrike og Australia aktuelt.
Studentene kan også søke andre plasser, men da må studenten gå gjennom en litt lengre prosess.
Er det vanlig / lett å kombinere deltidsjobb ved siden av studiet?
Det er vanlig å kombinere jobb ved siden av studiene, så det er mange av studentene har deltidsjobber.
Flere studenter starter også egne enkeltpersonforetak. Dette gir dem mulighet til å jobbe med relevant arbeid, samt få erfaring til arbeidslivet. Eksempel på dette er å jobbe som kameraoperatør for Arendalsuka, eller fotografering for linjeforeninger og andre.
I tillegg til dette, har universitetet en studentbedrift (Makromedia - http://makromedia.uia.no), hvor et utvalg engasjerte og flinke studenter får mulighet til å jobbe med fagrelevant arbeid, mot betaling.
Linjeforeningen for Multimedieteknologi og -design (Pixel) ønsker at flere skal skaffe erfaring tidlig. Derfor holder vi relevante workshops og gjesteforedrag for studentene for å hjelpe dem i gang.
Har du ellers noen tips du vil dele til dem som vurderer å studere multimedieteknologi- og design?
Dersom du er glad i design, web, video, lyd, eller programmering, så kan jeg virkelig anbefale dette studiet.
Man jobber mye praktisk, med programmer som brukes i bransjene i dag, og skaffer seg erfaring underveis i studieløpet.
Jeg vil si at man er godt rustet til man skal ut i arbeidslivet med en bachelorgrad i Multimedieteknologi og -design!
Siste tips må nok være å bruke studentene som går årene over deg. De har gått gjennom det samme som deg, og de fleste vil gladelig hjelpe, dersom du har spørsmål!
Beskriv til slutt studiet med tre ord!
Praktisk, utfordrende og spennende!
Hva drikker man på studentfesten? Øl
Hvor reiser man i sommerferien? Hjem til mor og far
Hva ser man på TV? Game of Thrones
Hva trener man? Pumper jern
Hva gjør man på fredagskvelden? På studentpuben
Hvem er man i vennegjengen? Den hjelpsomme