Hvorfor valgte du å studere kunsthistorie?

Jeg har alltid hatt en interesse for kunst, ettersom familien min var veldig flinke til å stoppe på små gallerier langs veien, på ferieturer og sånt, da jeg var liten.

Med det i bakhodet, pluss det at jeg ikke visste hva jeg ville gjøre eller hva jeg ville bli, gjorde at jeg endte opp med å velge kunsthistorie!

 

Ingvild Eydís Engebakken

Alder: 22 år

Fra: Gol

Studerer: Kunsthistorie, ved NTNU Trondheim

 

Studieforløpet – kan du fortelle litt om hvordan det ser ut?

Studieløpet er bygget opp med en generell lære om kunsthistorien det første året. Her er det alt fra antikkens skulptur og arkitektur, til Picassos malerier, samtidskunst og Marina Abramovic.

Deretter, har man et valgår, hvor man velger et årsstudium fra et annet område, drar på utveksling eller lager en egen plan med fag man velger selv.

Til slutt, har vi tredjeåret, der man går mer inn på en teoretisk del av kunsthistorien.

Der fordyper vi oss i valgte fag, pluss de obligatoriske fagene, som tar for seg kunsthistoriske tekster og filosofer som har vært viktig for historien, slik vi ser den i dag. Valgte fag kan være Politiske karikaturer, Utstillingsanalyse eller Gjenstandsanalyse.


 

Hvilke fag oppleves som mest krevende?

Som bachelorstudent, er nok de obligatoriske fagene på tredjeåret definitivt de tøffeste, og spesielt de tekstbaserte, obligatoriske fagene.

På førsteåret, synes jeg faget vi har på vårsemesteret var tøffest, rett og slett fordi det er så stort. Det strekker seg fra middelalderen til i dag, og her er det mye kunst og arkitektur å ta for seg!

Likevel, må jeg si at foreleserne våre er utrolig flinke til å passe på oss, og siden vi er et lite studium, får vi tettere oppfølging enn mange andre. Er det noe vi trenger hjelp til eller vil snakke om, er det som regel bare å stikke innom kontorene til foreleserne, huke tak i dem etter timen eller sende en mail.

Jeg er så glad for det!

 

Hvilke forkunnskaper kan være verdifulle å ha, før man begynner på kunsthistorie?

Kunsthistorie har i utgangspunktet ingen forkunnskapskrav, annet enn generell studiekompetanse, noe jeg syns er veldig fint.

Likevel, bør man jo kanskje ha en viss interesse for kunst. Om ikke man har hatt så mye om kunst før, og føler at man ikke kan si så mye om kunst, så er ihvertfall gleden over å se på kunst en super ting å bruke gjennom studiet!

Engasjerte forelesere er jo også noe som bidrar til å øke gleden for faget!


 

Hvor mye tid er det normalt å bruke på studiene?

Det varierer fra person til person.

Jeg, som må jobbe litt med karakterene mine, bruker fem dager i uken med jobbing, fra klokken 09 til 15-16. Dette skjer i grupper med andre på studiet eller alene.

Deretter, kommer eksamenslesing og semesteroppgave-timene, i tillegg til litt mer intense perioder.

Man har jo ansvar for egen læring, og på universitetet har de høyere krav til det du skal kunne. Som oftest, må de fleste, uavhengig av hvilket studie man tar, jobbe litt hardere enn på videregående.

 

Hva skulle du ønske at du visste før du startet på studiet?

At studiet ikke ville bli et «friår», hehe!

At karakterer ikke gjenspeiler den man er som person, og at jeg kan klare det jeg vil, så lenge jeg bare bestemmer meg for det!

 

Fortell litt om arbeidsform og hvordan fagene gjennomføres.

De fleste fagene som inngår i studiet, har forelesninger en eller flere ganger i uken.

Det er også gruppearbeid i seminar, som er fine for å få litt mer forståelse for stoffet.

I seminarene, kan man jobbe med semesteroppgave, eller stoff man har gått gjennom på forelesning og syntes var vanskelig.

Det er også én oppgave i semesteret, som skal inn. Her får vi som regel en eller to oppgaver å velge mellom, der vi skriver en litt større oppgave om et gitt tema.

Semesteroppgaven er som regel en god pekepinn på hvordan eksamensformen i faget blir.

Deretter har vi eksamen. Her er det litt forskjellig, men som regel er det vanlig skoleeksamen på fire eller seks timer, eller hjemmeeksamen som varer i 3-7 dager.


 

Finnes det muligheter for utveksling til utlandet i løpet av studietiden?

Ja!

Blant annet kan man dra til Det Norske Institutt i Roma og ta fag der. Flere av de jeg studerer med anbefaler det på det sterkeste!

 

Er det vanlig / lett å kombinere deltidsjobb ved siden av studiet?

Det er vanlig å kombinere deltidsjobb med studiene.

Det er ikke nødvendigvis lett, men mange av oss klarer å få inn litt helgejobbing eller kveldsjobbing i ukedagene.

 

Har du ellers noen tips du vil dele til dem som vurderer å studere kunsthistorie?

Hopp i det!

Vi blir som en liten familie, som tar vare på hverandre, og det vil alltid være noen som har de samme interessene som deg.

Engasjer deg!

Delta i fadderuken. Fadderuken er viktig for å bli kjent med studiet, foreleserne og de du skal studere med. Det skaper vennskap, hjelper deg med formalitetene i ny by, og viser deg hva studenthverdagen kan by på.

Du kan også bli med i linjeforeningen vår. Da kan du være med på å planlegge ulike arrangementer og moro for studiet videre i studieløpet.

Vi har også en datterforening som heter Punktet, som er et stedsuavhengig visningsrom, drevet av frivillige kunsthistoriestudenter. Her får man prøve seg på å holde utstillinger og drifte et utstillingsrom.


 

Beskriv til slutt studiet med tre ord!

Inkluderende. Engasjerende. Kunst.

 

Studentbarometeret

Hva drikker man på studentfesten? Øl

Hvor reiser man i sommerferien? Storbyferie

Hva ser man på TV? Game of Thrones

Hva trener man? Trening? Hva er det?

Hva gjør man på fredagskvelden? Er hjemme og slapper av

Hvem er man i vennegjengen? Klovnen