(StudentTorget.no):

– Tenk gjennom hva du er flink til, hvilke oppgaver du syns det er moro å jobbe med og situasjoner som du får positive tilbakemeldinger på, sier Silje Holteberg, karriereveileder ved UiA Karriere.

 

– Oppsøk gjerne en studie- eller karriereveileder ved skolen eller studiestedet, for å få hjelp til å kartlegge dine interesser, og se ulike muligheter opp mot hvem du er som person.

 

Holteberg forteller at de fleste ønsker å finne et studium som de er interessert i og kan mestre, som samtidig kan gi gode jobbmuligheter. Samtidig kan studievalget være vanskelig for veldig mange.

 

– Dersom du vet det er liten sjanse for at du kommer inn på det du ønsker å studere, bør du tenke over om du skal bruke ett år på å forbedre karakterer, fremfor å starte på et studium du egentlig ikke ønsker, sier hun.

 

– Om du begynner på et studium du er usikker på, tenk at du uansett vil lære en hel masse – både om deg selv, om nye fagområder, og i tillegg kan du oppdage muligheter du ikke visste om. Vit at det er normalt å være usikker på studievalget, og at du alltid vil ta med deg nyttig kunnskap videre – uansett!


 

LES OGSÅ: Derfor burde du søke på en mastergrad

 

Velg et studiested hvor du kommer inn

Holteberg anbefaler kommende studenter å sjekke ut studiebarometeret.no, hvor studentenes egne vurderinger fra de ulike studiestedene er samlet, og du kan sammenligne resultatene.

 

– Sjekk også fjorårets poengsum via Samordna opptak, slik at du velger et studiested hvor du har sjanse for å komme inn. Poengkravet varierer fra år til år, så du bør også søke studiesteder selv om du har lavere poengsum enn fjorårets krav.

 

Holteberg forteller at mange ønsker å studere i nærheten av der de bor, eller der de allerede kjenner noen fra før.

 

– Husk på at du vil bli kjent med nye mennesker uansett hvor du drar, og at det kan være en spennende reise å starte med blanke ark på et sted hvor du ikke kjenner noen.

 

LES OGSÅ: Begynne å studere til høsten? Slik søker du 

 

Følg hjerte og hodet

Mange kommende studenter står mellom et studie de tenker er fornuftig og som lett vil gi jobb etter studiene, og det som er lidenskapen eller drømmestudiet deres. Til disse har Holteberg et godt råd:

 

– Bruk både hjerte og hodet når du skal velge utdanning! Det kan være motstridende krefter som gjør valget ekstra vanskelig. Motivasjon for faget er viktig, særlig hvis du er usikker på valg av studium, og derfor er det viktig å velge noe som interesserer deg, forteller hun.


 

– Vær likevel oppmerksom på at noen interesser og lidenskaper kan være mer krevende å kombinere med et yrkes- og familieliv enn andre. Da er det viktig å kjenne på hvor mye du er villig til å satse for å kunne drive med din lidenskap på heltid.

 

Holteberg anbefaler studenter som er usikre å ta kontakt med en karriereveileder.

 

– De fleste skoler, universiteter og høyskoler har dyktige studie- og karriereveiledere, som har erfaring og kan hjelpe deg å ta et fremtidig valg. Ta kontakt direkte, og i samtale med en utenfra, får du stilt spørsmålene som kan gjøre situasjonen klarere, sier hun.

 

– Du kan bli mer bevisst hvem du er, og få hjelp til å åpne opp og se nye muligheter eller karriereveier.

 

LES OGSÅ: Slik finner du motivasjonen i studiehverdagen

 

Det vanskelige studievalget

– Å velge hva du vil studere kan være et vanskelig valg. For de aller fleste er valget av utdanning et av de første store valgene man tar, og det er helt naturlig at du kjenner på både forvirring og usikkerhet rundt jobbmuligheter, forteller Holteberg.

 

I følge Holteberg er dette valget er bare starten på din fremtidige karriere, ikke nødvendigvis et endelig valg for hva du skal jobbe med resten av livet.


 

– I en verden som er i stadig endring vet vi ikke sikkert hvordan arbeidsmulighetene ser ut i tiden som kommer, men ved å tilegne oss ulik kompetanse og erfaringer gjennom utdanningen, står vi godt rustet til å møte fremtiden.

 

Hun anbefaler studenter som ikke vet hva de skal studere, å gjøre research før de tar det endelige valget.

 

– På Samordna opptak kan du legge inn hele ti studievalg når du søker om studieplass, og omprioritere rekkefølgen på disse helt frem til 1. juli. Selv om søknadsfristen er 15. april, har du fortsatt tid til å undersøke nærmere hva du vil studere, sier Holteberg.

 

– Gjør deg kjent med utdanning.no. Her kan du søke etter ulike studier eller yrker basert på hvilke interesser du har. Finner du et spennende yrke, er det enkelt å sjekke hvilken utdanning du kan ta for å komme dit. I tillegg kan du sjekke ut studieoversikten til Samordna opptak, for å se hvilke institusjoner som tilbyr ulike studier. 

 

LES OGSÅ: Tips til hvordan du kan få en bedre økonomi og spare penger

 

Vær åpen for nye erfaringer og opplevelser

– Mange beskriver studietiden som den beste perioden av sitt liv, så det er bare å glede seg! Vær åpen for nye erfaringer, og si ja takk til å bli med på det som skjer under studiestart, sier Holteberg.


 

Hun forteller at det for mange er en stor overgang fra videregående til høyere utdanning. Universiteter og høyskoler tilbyr derfor opplæring i studieteknikk.

 

– Sjekk ut tilbudet, slik at du kan skaffe deg gode studievaner fra starten av. Følg forelesningene, delta i fadderaktiviteter og andre aktiviteter i regi av studiestedet, både for læringens del og for å bli kjent med medstudenter, sier hun.

 

Holteberg anbefaler alle å engasjere seg i studentmiljøet.

 

– Jeg vil anbefale at du sjekker ut hvilke studentorganisasjoner som finnes på ditt studiested og at du kaster deg med på det som pirrer nysgjerrigheten din. Det finnes linjeforeninger for de ulike studiene og mange studentaktiviteter som baseres seg på felles interesser, for eksempel friluftsliv, kor, humanitært arbeid, ølbrygging, quizlag, og så videre.

 

– Husk at studietiden skal være utviklende både sosialt og faglig, avslutter hun.

 

Klikk her for å se alle studier i Norge og utlandet