P å videregående, gikk Håkon Bekkeseth musikklinjen, og trivdes veldig godt med det. Men da han skulle velge retning for høyere utdanning, våget han ikke å gå videre med musikken.

Det føltes som en vanskelig og risikabel vei.

Derfor ble det plan B, som var lærerstudiet.

Jeg fullførte så og si alle emner i tre år av et femårig løp. Men siste året, tenkte jeg «Hva er det jeg driver med? Hvorfor skal det være sånn her? Jeg er ikke happy nå, skal det være sånn i alle de årene?» Det var tanken som slo meg hardt, forklarer Håkon.

Han tok opp problemstillingen med sin mor. Hun syntes det var en dårlig idé å bytte studier så sent, og rådet ham til å stå løpet ut. Å velge det som var safe.

Men etter den samtalen, ble han veldig sikker på at han måtte bytte.

– Det tror jeg de skjønte også. De så hva det gjorde med meg, å ikke få gjøre det jeg måtte gjøre.

– Da jeg byttet, var det ikke spørsmål om hva det skulle bli. Det var lyd og musikk.

 

Hard work beats talent

Gjennom hele det første semesteret på musikkstudiene, var han på skolen fra de åpnet klokken 09:00 til de stengte dørene klokken 23:00. Han dedikerte seg veldig, og fikk veldig mye igjen for å kunne være kreativ. 

En typisk skoledag på linja var en god miks av teori og praksis.

Det var temabaserte perioder, hvor det for eksempel kunne være animasjonsfilm én måned, og noe helt annet neste måned. Du blir ferdig med et kapittel, før du går inn på noe nytt.

Det gir ham mestringsfølelse underveis.

Et av prosjektene han likte aller best, var å jobbe med surround-lyd. Han og de andre studentene fikk i oppgave å lage musikk og lydeffekter til en kort animasjonsfilm.

– Utrolig gøy å jobbe med, og det ble det beste resultatet også. Animasjonsfilm er noe jeg kunne tenkt meg å jobbe med framover. Å kunne leve delvis av lyd i ganske nær framtid, det er mitt realistiske mål.

Håkon har alltid vært klar over at han har et talent innen musikk. Det gjorde at han lenet seg litt vel mye på akkurat det, og slappet litt vel mye av på studiet. Det gjorde at mange gikk forbi ham, fordi de investerte mer tid i det.

Nå har jeg prøvd å snu på det, og jeg merker effekten av det, innrømmer han.

Legg inn tid i det du har lyst til å drive med. «Hard work beats talent every time talent doesn't work hard.» Den er veldig kul, for det er sykt sant, sier han.


 

Et kreativt yrkesvalg

Håkon er mer bevisst enn noen gang på at musikk ikke er den tryggeste studieretningen, med tanke på fremtidige jobbutsikter.

– Men det er en egen bekymring, for det veier ikke opp mot det jeg har fått igjen. Men jeg har tenkt mange ganger: «Shit, hvordan skal jeg løse det økonomisk?»

Han mener musikkstudiet først og fremst er viktig for personen som går der. Og at det er for mange som sitter i andre typer jobber og ikke får utløp for sine kreative sider.

I første rekke, gjelder det å finne en retning der du får utfolde deg og gjøre det du sitter inne med. Jeg synes det burde være helt vanlig å tenke at «Det her er en jobb, noe jeg skal drive med.» Det burde bli mer normalisert å tenke sånn rundt kreative yrker, avslutter Håkon.