K aroline Holmestrand (23) hadde egentlig aldri tenkt på å studere arkitektur.
Etter videregående, hadde hun søkt seg inn på politihøyskolen, men kom ikke inn på grunn av synet.
En skuffet Karoline satt og gråt på kjøkkenet, da søsteren hennes kastet ut forslaget om hun ikke skulle vurdere å søke på arkitekturstudiet?
Det hadde jeg aldri tenkt på før, sier Karoline. Men den dagen bestemte jeg meg, og etter det, har jeg aldri vurdert å studere noe annet.
Hun har alltid vært kreativ, og det var derfor søsteren foreslo arkitekturstudiet ved Arktitektur- og designhøyskolen i Oslo (AHO). Skolen tar inn studenter kun via kreative opptaksprøver, noe som kunne passe Karoline godt.
– Jeg har nok alltid vært interessert i rom, gode rom, uten at jeg kanskje har visst det helt selv. Men jeg tror interessen hovedsakelig vokste når jeg begynte på studiet, sier Karoline.
Etter hun begynte på AHO, følte Karoline raskt at hun hadde funnet drømmestudiet sitt.
Hun forteller at hun begynte som student, uten å vite veldig mye om hva det innebar, men at studiet har lært henne hvor viktig god arkitektur er, for samfunnet vi lever i.
– Jeg følte motivasjonen vokste, når jeg faktisk begynte på studiet og fant ut hvor mye arkitektur har å si, hvor mye det egentlig påvirker livene våre.
En typisk studiehverdag
Karolines hverdag består av forelesninger et par dager i uken.
I tillegg, har de også hyppige veiledningstimer, da de ofte jobber med prosjekter parallelt med undervisningen.
Man gjør masse research, man leser og prøver å finne ut mest mulig, sier hun.
Hun forteller videre at studiet egentlig går mest ut på det praktiske arbeidet. I stedet for å ha lange skriftlige oppgaver, eller eksamensperioder, har studentene ved AHO fokus på praktisk utvikling av prosjekter.
Vi har eksamener, men ikke i den forstand, forklarer Karoline. Man blir også veldig personlig knyttet til prosjektene sine.
Det er disse prosjektene som elevene senere skal bruke som et kompetansebevis, når de skal ut i arbeidslivet. Karoline understeker derfor hvor viktig disse prosjektene er.
– Så det er ikke bare en karakter på et papir du en gang kan legge fra deg. Det er et prosjekt du skal ha med deg resten av livet, i en portefølje.
Da er det også klart at det ligger mye press på studentene for å få frem sine beste egenskaper.
Karoline forteller at hun selv har følt på tunge stunder, når det står på som verst. Det har likevel aldri har fått henne på tanken om å gi seg.
Det er mange ganger jeg har tenkt sånn, hvorfor gjør jeg det her! Men jeg har aldri angret. Jeg har aldri vurdert å slutte eller å bytte studie. Jeg tror man finner for mye mening i det, når man først begynner, sier hun med sikkerhet i stemmen.
Verden rundt på jakt etter inspirasjon
Hvis du noen gang går inn i bygget til AHO, vil du fort forstå hvorfor det er lett å skape et godt klassemiljøet på skolen.
Skolebygget består i hovedsak av store, åpne rom, hvor studentene kan samles. Selve arkitekturen promoterer samarbeid mellom elevene.
Når man studerer arkitektur, så har man et veldig godt klassemiljø, for man har sin egen faste pult, der man sitter sammen i en liten gruppe, sier Karoline.
I tillegg, arrangerer AHO mange turer verden over, i løpet av studietiden. Det er klart at dette gir miljøet blant studentene en skikkelig boost.
Vi har skoleturer hvert eneste semester. Vi har jo vært i Marrakech, i Paris, i Roma, i Nant, og på Norgestur, sier Karoline.
Hun sier hun synes skolen er flinke til å utfordre elevene, til å strekke studentenes kreative evner til nye høyder. Karoline tror at dette, å kunne utfordre seg selv, er en viktig egenskap å ha, når de skal videre ut i jobb.
– Jeg tror det kan være fint for å kanskje klare å tenke litt utenfor boksen, når man kommer ut i arbeidslivet.
Men hun anerkjenner også at arbeidslivet kommer til å by på nye utfordringer de ikke møter på studiet.
– Jeg ser også for meg at arbeidslivet er ganske annerledes der man får lovverk, økonomi og andre perspektiver som vi ikke trenger å forholde oss til akkurat nå.
Følg din kreative magefølelse
Når Karoline er ferdig som student, ønsker hun å jobbe med boliger, slik som private hjem og hytter. Hun sier at ambisjonen er å påvirke privatpersoners hverdag på en positiv måte.
– Ambisjonen min er å lage fine, gode rom og løsninger for forskjellige familier, sånn at det kan gjøre livene deres bittelitt bedre, hver eneste dag.
Karoline håper at studenter som ønsker å studere arkitektur ikke gir opp, selv om de ikke kommer inn på første forsøk. Selv, tok hun opptaksprøven to år på rad, før hun kom inn på studiet.
Hvis du vil inn, så kommer du inn! Det er jeg helt sikker på, sier Karoline oppfordrende.
Når man først er kommet inn på studiet, mener Karoline at det er viktig å lytte til råd og innspill fra lærere og medelever.
Hun legger likevel til at dette ikke skal gå på bekostning av egen kreativ intuisjon.
– I bunn og grunn, stol på deg selv. Tør å ikke gjør det du bli bedt om. Da gjør du arkitektur for deg selv, og da blir arkitekturen unik, fordi den er slik akkurat du ville ha den.
Arkitektur, sier Karoline, er helt åpent og kan gjøres på en million forskjellige måter. Å gjøre ting på sin måte, er det som skaper motivasjon og lidenskap.
– Man må finne det man selv syns er gøy med det. Når man sitter klokken tre på natten og jobber med et prosjekt, så tror jeg det er det som gjør at man klarer å stå i det.