(StudentTorget.no):

Valg av riktig studiested er ikke nødvendigvis  enkelt. Men har du noen råd å gå etter blir det gjerne mye lettere. Karriereveileder ved Emmali & Ekker, Astrid Krüger Eiken minner om at det er flere ting det er lurt å tenke på før man bestemmer seg.

- Det er viktig å tenke på at det blir lettere å studere dersom man trives. Derfor bør man tenke gjennom hva som må være på plass for å ha det bra sosialt, sier Astrid Krüger Eiken.

 

Hva tilbyr studiestedet – hva går studiet ut på?

Å oppsøke og kontakte tidligere studenter som har gått retningen du vil gå kan være smart. Ofte har de synspunkter det er vanskelig å lese seg til i studiebrosjyrer og på nettsider lagd av skolen selv.

- Jeg mener det er viktig å ha fokus på hvordan studiestedet profilerer seg i forhold til studieveiledning. Det høres kanskje krevende ut, men jeg tror da at studietiden vil bli mer interessant og lærerik. Jeg ville også sett på hvordan studiestedet tenker om samarbeid med næringslivet. Man utdanner seg tross alt for framtidig arbeid, sier studieveileder Krüger Eiken.


LES OGSÅ: Hvordan ta det rette studievalget

 

Studenttilbud og aktiviteter

De fleste studentbyer har et yrende studentliv. Studentmiljøet kan ha mye å si for om du trives i byen eller ei, og for eksempel finnes enkelte aktiviteter kanskje kun i enkelte byer. Er du aktiv i en spesiell sport eller lignende kan det være greit å sjekke opp hva de ulike studentstedene har å tilby.

Studentfestivaler, studenthus og studenttreningssenter kan også være en idé å sjekke opp før du gjør det endelige valget.

- Noen velger studiested ut fra hvilket rykte studiestedet har, dette i forhold til både studentmiljø og kvalitet på opplæring. Noen ønsker et stort studentmiljø, mens andre trekkes mot de mindre miljøene, sier Krüger Eiken.

 

Dyre boliger

Enkelte byer, som regel storbyene, har ofte skyhøye husleier. Vil du bo i sentrum eller nær skolen er det lurt å velge enn litt mindre by. Byer som Oslo, Trondheim og Bergen er alle kjent for å ha høye leiepriser. De fleste studiesteder tilbyr studenthybler hvor du kan bo både billig og sosialt, men disse er imidlertid veldig populære, og blir fort fylt opp.

 

LES OGSÅ: Slik velger du riktige utenlandsstudier
 

Hjemmekjær

Noen har vanskeligere for å flytte hjemmefra enn andre. Er du i relativt kort avstand til hjemmet ditt, familie og venner vil det kanskje gjøre at du føler deg tryggere. Men selv om du bor langt unna og ikke har dine kjære i umiddelbar nærhet – så er det greit å huske at de allikevel bare er en telefonsamtale unna.

For mange kan det også være lett å tenke mye på hva venner skal, og hvor andre mener man bør gå på skole. Allikevel er de fleste opptatt av å velge et studium de vil trives med og tror de kan mestre.

- Generelt erfarer jeg at de fleste er opptatt av å velge studium ut fra interesser og evner. Det mange sliter med er imidlertid å finne ut hva de vil og hvilket studium som kan passe. Jo mer usikker du er på dette, dess lettere blir det å la valgene bli styrt av hva andre gjør og mener, sier Krüger Eiken.

 

LES OGSÅ: Flytte hjemmefra - Endeløs frihet eller masse ansvar?