Hva gjør en profesjonell idrettsutøver

Profesjonelle idrettsutøvere trener ofte og mye, og for å nå til toppen kreves gjerne et stort talent for idretten de bedriver.

Hverdagene består av trening og forberedelse til stevner, kamper eller konkurranser.

Reising er også en stor del av livet som profesjonell idrettsutøver.

Det finnes profesjonelle idrettsutøvere innenfor en rekke idretter i Norge. De mest kjente er fotballspiller, håndballspiller, eller vinteridrettsutøver som innen ski, skøyter eller hopp.

Det er imidlertid liten plass til at mange skal kunne drive med idrett på heltid, og mange idrettsutøvere arbeider med andre ting ved siden av, eller tar utdanning.

For mange av de største idrettsutøverne, er det viktig å opprettholde et godt samarbeid med sponsorer. Sponsorene står ofte for en stor del av inntekten til en idrettsutøver, i tillegg til premiepenger fra konkurranser og reklame.

 

Utdanning / kompetansekrav - Profesjonell idrettsutøver

Kompetansekrav

Å være profesjonell idrettsutøver er fysisk og psykisk krevende.

En idrettskarriere vil ofte være kort og risikofylt. Skader er i mange idretter en del av hverdagen, og karrierer kan derfor ende brått.

Treningen krever stor grad av planlegging og selvbeherskelse, og toppidrettstutøverne lager ofte en treningsplan i samråd med leger, fysioterapeuter, massasjeterapeuter, kostholdseksperter eller idrettskonsulenter.


 

Utdannelse

Det kreves ingen utdanning for å bli en profesjonell idrettsutøver.

Mange går imidlertid idrettsfag på videregåendeskole og det finnes utdannelse ved Norges idrettshøgskole, eller ved en av de mange høgskolene, som tilbyr idrettsfaglige studieretninger for høyere utdanning.

Les mer om studiemuligheter for yrket Profesjonell idrettsutøver:

 

Jobbmuligheter - Profesjonell idrettsutøver

Les mer om jobbmuligheter for yrket Profesjonell idrettsutøver: