(StudentTorget.no):

En velkjent tidstyv midt i eksamenslesingen er sosiale medier, og spesielt Facebook.

Du oppdaterer siden for å finne ut om det er noe nytt som har skjedd, og mister samtidig konsentrasjonen til lesingen, og går glipp av dyrebar tid som du kunne brukt til å lært noe nytt. Kjenner du deg igjen?

 

Nedenfor får du en sjustegs guide til hvordan du holder deg unna nettsamfunnet en gang for alle: 

 

1. Innrøm at du er hekta

Når du er inne på Facebook, spør deg selv: «Hva oppnådde jeg ved å sjekke Facebook nå?». Sannsynligvis har du bare gått inn for å se om noen har lagt ut bilder, invitert deg til helgas fest eller publisert en ny oppdatering. 

Det kan virke som om dette er gjort på 1-2-3, og ikke går på bekostning av viktig tid, men før du vet ordet av det har du snoket deg gjennom vennelista til en fjern venn. Det å måle hvor mye tid du bruker på Facebook, kan hjelpe deg å forstå hvor mye tid du faktisk bruker og hvor lite du får ut av det.

 

2. Definer hvilke mål du har med Facebook

Lag en liste over hva du får ut av Facebook. Tenk over hvorfor du ble medlem i utgangspunktet. Var det for å få hjelp til å huske venners bursdag? Finne gamle venner? Møte venner med liknende interesser som deg selv? Sørg for at du bruker tiden din på Facebook til det du opprinnelig tenkte du skulle bruke den til, isteden for å bruke den til aktiviteter som sløser med tiden din. 


 

3. Lag en Facebook-plan

Ved siden av hvert Facebook-mål fra steg to, skriver du ned hvor mye tid og hvor ofte du behøver å frekventere nettsamfunnet. Deretter skriver du ned maks antall timer som bør tilbringes på Facebook i løpet av en uke.

 

4. Finn andre ting du kan gjøre isteden for å bruke tid på Facebook

Hvis du finner ut at du for eksempel bruker ti timer i uka på Facebook, lag en liste over alle andre ting du kan gjøre i løpet av den tiden.

Her er noen forslag: 

Få deg en deltidsjobb og tjen penger

Gå på trening

Les pensumlitteratur

Få deg en kjæreste

Sosialiser deg med mennesker utenfor internett

Vask leiligheten din

Jobb som frivillig

Les en bok

Lær deg et nytt språk

Hør på musikk

 

LES OGSÅ: Eksamenstips: Slik får du kontroll over Facebook

 

5. Blokker Facebook

Finn ut hvordan du blokkerer nettsider i nettleseren i innstillingsfanen. Du kan også installere ulike program som blokkerer sidene du ønsker. Sjekk ut programmene «Self control» og «Cold Turkey».

 

6. Forlat Facebook

Har du laget en plan på hvor ofte du kan besøke siden, men greier ikke å holde deg til den? Da har du to alternativer: Deaktiver kontoen din – på den måten mister du ikke noe av informasjonen eller innstillingene dine. Det andre alternativet er å slette Facebook-profilen. Husk å ta vare på bildene og annen informasjon du har lastet opp mens du var medlem.


 

7. Finn andre alternativer

Har du fått som vane å skrive en Facebook-melding isteden for å bruke e-post? Oppdater e-post-adresseboka di, slik at du fortsatt kan holde kontakten med Facebook-vennene dine. Hold deg unna PC-en så mye du kan. Gjør andre ting som sørger for at du holder deg unna Facebook. Hvis du må være i nærheten av en PC – finn andre sider du kan gå inn på. 

Kilde: WikiHow