(StudentTorget.no):

God lønn, sosialbudsjett og gratis trening er kravene fra nyutdannede ingeniører og økonomer som er på utkikk etter jobb. Dette kommer frem fra Universums årlige undersøkelse blant 6900 arbeidstagere i Norge.

– Det er de attraktive, nyutdannede som sitter med makten. Nå er det bedriftene som må gjøre mye for å skille seg ut, sier Jannicke Klock, rådgiver i Universum. 
 
 

«Nice to have»

 
De unge skal beskrive drømmearbeidsplassen skiller de seg særlig fra de eldre ved at de legger større vekt på et vennlig arbeidsmiljø, ivaretagelse av personlige interesser og mulighetene for utenlandsreiser i jobben.
 
Når Universum-undersøkelsen, og andre tilbakemeldinger, viser at de ferske ingeniørene vil ha det hyggelig på jobb og reise utenlands – da skal de få det slik. De får arbeidsoppgaver og utenlandsopphold etter eget ønske, gratis trening, sunn lunsj, bedriftshelsetjeneste, subsidiert husleie og gratis buss til jobb. 

 


ØKENDE TREND: Jannicke Klock i Universum forteller at stadig flere bedrifter byr på sosiale aktiviteter på arbeidsplassen. (Foto: Universum Communications)

 

 
– Stadig flere bedrifter tilbyr mange sosiale aktiviteter. Vil man skille seg ut som arbeidsgiver noen år frem i tid tror jeg ikke nøkkelen er bordtennisbord. Det er hyggelig med pingpong, for all del. Men uten spennende arbeidsoppgaver har det ingen effekt. Til syvende og sist er det viktigst at de ansatte føler at de har en interessant jobb der de kan utvikle seg selv, sier Klock. 
 
Hun tror neppe man velger arbeidssted kun på bakgrunn av det sosiale miljøet. 
 
- Det er «nice to have», men ikke nødvendigvis «need to have». Et godt sosialt miljø kan sørge for mindre gjennomtrekk – folk blir i jobben de trives i. Men veldig få søker på en jobb kun fordi miljøet er godt, det er flere faktorer som avgjør, sier hun. 
 
På oppdrag fra Deloitte stilte Norstat 1000 privatpersoner spørsmålet: 
 
«Når man vurderer en ny jobb, hvilke av de følgende tilleggsgoder er de to viktigste den aktuelle bedriften kan tilby ved siden av lønn, pensjon og økonomiske betingelser?» 
 
 
Dette svarte de:
 
1. Gratis helsetjenester - 48 prosent
 
2. Organisert idrett og trening - 28 prosent
 
3. Gratis parkering eller annen støtte til jobbreiser - 25 prosent
 
4. Sosiale arrangementer - 18 prosent
 
5. Organisert barnepass, plass i barnehage e.l. - 18 prosent
 
6. Gratis servering, kantine e.l. - 17 prosent
 
7. Firmahytter, leiligheter e.l. - 14 prosent
 
8. Ulike rabatter, andre ordninger ved private innkjøp - 9 prosent
 
9. Vet ikke - 8 prosent
 
 

Trofaste mot arbeidsgiver

 
Når ingeniørene først har fått seg jobb etter studiene, virker det som de har liten interesse for å kikke seg rundt hos konkurrerende virksomheter. Selv om ingeniørmangelen i Norge er stor, og industriene skriker etter arbeidskraft, er det bare 8 % som vurderer å bytte jobb i løpet av de første seks månedene. Etter ett år er det fortsatt kun 15 % av ingeniørene som ser for seg å kunne bytte jobb.
 
- Dette lover selvfølgelig godt for de bedriftene som har de dyktige ingeniørene i sin stab, men byr så klart på en ekstra utfordring for konkurrentene, sier Jannicke Klock.
 
Sammenligner man med økonomene i undersøkelsen har de derimot lavere terskel for å bytte jobb, hele 20 % har svart at de er interessert å bytte arbeidsgiver de neste seks månedene. Øker man tidshorisonten til ett år stiger tallet for økonomene ytterligere, til hele 32 %. 
 
Innovasjon og en inspirerende ledelse er viktige kriterier for at de skal trives i jobben. Sistnevnte er viktigere for økonomene, hvor hele 55 % sier at dette er den mest attraktive faktoren.
 
- De to faktorene henger ofte sammen, har man en inspirerende ledelse kan dette ofte motivere til økt innovasjon og kreativitet blant de ansatte, de får rom til å utforske sine ideer. Her tenker vi ikke bare på innovasjon i form av nye produkter, men også i form av nye måter å arbeide på. Med en inspirerende ledelse får man også lyst til å gi det lille ekstra i hverdagen, noe som er gull verdt for de fleste selskap, sier Klock.
 

LES OGSÅ: Det er mye drømming blant de unge