(StudentTorget.no)

Unge banner ikke mer enn andre, men bruker andre typer banneord enn voksne. De bruker banneord som handler om avføring og sex, mens voksne folk tyr til religiøse ord, fortalte språkforsker Marianne Rathje på en nordisk banneordkonferanse i desember.
 
– Det er et skifte på gang i bruken av banneord. De unge bruker særlig banneord som henviser til underlivet, sa Rathje i følge forskning.no.
 
 

Mor og underliv

 
I Danmark tyr den unge generasjonen til ord som dritt, fuck, shit og piss, mens middelaldrende og eldre mennesker bruker ord som pokker, søren og helvete.
 
Også i Norge og Sverige bruker de unge banneord knyttet til underlivet. En annen tendens er at de bruker flere engelske banneord, som fuck og shit. Faktisk dreier hele 55 prosent av banneordene om kroppslige funksjoner.
 
Basert på opptak av 24 samtaler med tre forskjellige aldersgrupper, konkluderer Rathje med at de to generasjonene tilpasser de seg når de snakker sammen.
 
– Alle tre generasjonene bruker stort sett like mange banneord, men tilpasser bruken til ulike situasjoner. Ungdom banner mer sammen med andre ungdommer. Voksne banner mer når de snakker med ungdom, sier Rathje.
 
I de nordiske landene blir banneordene heller ikke sensurert med pipe-lyder, slik det gjøres på mange engelske og amerikanske tv-kanaler.
 
Fornærmelser som handler om mødre, ser også ut til å være på vei inn i de skandinaviske språkene. Fraser som «hijo de puta» på spansk, og det engelske «motherfucker» har ikke vært mye brukt i de nordiske landene, men i en intervju-undersøkelse fant tre norske forskere ut at norske ungdommer fra de lavere sosiale lag også kan fornærme motpartens mor når de krangler, skriver forskning.no.
 

LES OGSÅ: Unge avholdsfolk har minst sex og færrest venner