(StudentTorget.no):

Studenter med innvandrerbakgrunn er mer opptatt av karriere enn andre. De har større ambisjoner og sikter høyere, viser undersøkelsen KarriereBarometeret.

Ruaa Hirmiz (24) og Mùna Dahir (23) er opprinnelig fra Irak. De studerer henholdsvis bioteknologi og kjemiingeniør ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA). De forteller at det er viktig for dem og familien deres å ha en god utdanning. 

- Hvor stort press det er på en, varierer nok fra familie til familie. Jeg personlig har en familie som legger stor vekt på at jeg får meg en god utdannelse og jobb i fremtiden. Jeg vil ta en høy utdanning så jeg kan oppnå det jeg vil og ikke minst få respekt fra andre, forklarer Hirmiz.

Mùna Dahir forteller at hun er opptatt av å ta en god utdannelse blant annet for å bli integrert i det norske samfunnet. 

 


- FIKK SJOKK DA JEG KOM TIL NORGE: Ruaa Hirmiz studerer bioteknologi. Hun forteller at skolen i Norge er lekende lett i forhold til Irak, hvor hun opprinnelig er fra. 

– Norge er ikke hjemlandet mitt, så det er utrolig viktig for meg å få en god utdanning så jeg kan klare meg i fremtiden. Det er viktig med en høy utdanning så man blir integrert, forteller hun. 


 

Ønsker å ta master

Jentene forteller at skolen i Norge ikke er noe å snakke om i forhold til hjemlandet deres, så en mastergrad blir ikke noe problem. 

Ungdomsskolen i Irak er som videregående i Norge. Jeg fikk sjokk da jeg kom hit og så hvor lett pensum var.  Jeg er på andreåret mitt nå, og ønsker å ta en master etterhvert. Men først vil jeg ta meg et friår fra skolen og gjøre et par ting jeg har lyst til, forteller bioteknologistudenten.

Dahir syns også den norske skolen er lekende lett.   

– Jeg synes det er kjempedeilig å gå på norsk skole, sier 23-åringen, men forteller at hun nå vurderer å bytte studium.

– Jeg vurderer å hoppe av bioteknologi- og kjemiinginørutdanningen for å begynne på tannlegeutdanning. Jeg tror jeg kan gjøre det enda bedre der, forteller studenten. 

LES OGSÅ: Økonomistudentenes favoritter i konsulentbransjen

 

Velger trygt

 

STUDENT: Mùna Dahir forteller at hun er opptatt av å få en god utdannelse for å bli integrert i det norske samfunnet. 

Forskningsjef i Fagbevegelsens senter for forskning (Fafo),  Anne Britt Djuve,  mener studenter med innvandringsbakgrunn velger de «trygge» utdanningene. 

Jeg har et generelt sterkt inntrykk av at studenter med innvandringsbakgrunn velger utdanninger som sikrer dem jobb i fremtiden, i samme grad som nordmenn gjorde for noen år tilbake, sier hun og legger til: 


– Jeg tror de med innvandrerbakgrunn også velger studier som familien deres kjenner til. De velger ikke noe de er utrygg på at vil gi jobb. 

Hun forteller at hun ikke tror familie har så mye å si på valget av utdanning.  

– Jeg tror de med innvandrerbakgrunn som nordmenn velger ut ifra egen interesse og kanskje litt på oppfordring fra deres bekjente, forklarer hun.

 

 

LES MER OM UNDERSØKELSEN HER