(StudentTorget.no):

Mange ønsker å dra til «mulighetenes land», Amerika for å studere. Hvor mange filmer har vi ikke sett hvor handlingen er lagt til amerikanske college, hvor studentene har tidenes fester med «keg stand» og «beer pong», får medlemskap i «mystiske» sororities og fraternities (søster- og brorskap), dater sjefen for cheerleaderlaget eller lacrossehunken? Et sånt liv er det nok mange studenter som drømmer om.  

American College of Norway (ACN) er et eksempel på hvor du kan få en amerikansk bachelorgrad. Skolen ligger i Moss, og har siden 1990 tatt imot både norske og internasjonale studenter. De har kapasitet til å ta inn 70 studenter årlig, og du har også mulighet til å bo på internat akkurat som et vanlig amerikansk college. I tillegg foregår all undervisning på engelsk. Etter ett år drar du til USA og fullfører graden din der. 

 

Ville tilbake til utvekslingsvennene

 


STUDERER I USA: Cecilie Engeseth (t.v) går for tiden ved University of North Dakota. Her er hun på Fighting Sioux hockeykamp  sammen med studievenninen Lene Madsen. 

Cecilie Engeseth (21) studerer ved University of North Dakota (UND). Hun flyttet til USA etter å ha studert ved ACN i et år.

21-åringen tar en bachelor i  kommunikasjon med vektlegging i broadcasting of journalism i tillegg til diverse kommunikasjonsfag samt andre fag som sosiologi og psykologi. I USA ønsker man at studentene tar fag utenfor den graden man skal spesialisere seg i, og derfor må studentene også velge andre fag.  


- Hvorfor ønsket du å studere i USA?

- Jeg var utvekslingsstudent i Grand Forks, North Dakota da jeg gikk på videregående. Mange av mine venner fra den tiden går på University of North Dakota, og det var perfekt for meg at ACN kan tilby studentene sine å studere ved UND, for en god pris i forhold til mange andre skoler i USA, sier hun. 

At hun skulle tilbake til Amerika, var det ikke noe tvil om. 

- Jeg visste at jeg ville komme tilbake etter utvekslingsåret mitt på videregående, så det var ikke et spørsmål om hvilken skole i USA, men mer om jeg ville bli borte så lenge. Jeg hadde alltid sett for meg at jeg skulle studere i Trondheim eller andre steder i Norge, men så ble det USA. Og det er jeg utrolig fornøyd med.

21-åringen forteller at hun ble godt kjent med det amerikanske skolesystemet da hun begynte ved ACN. 

- For det første fikk jeg en smak av hvordan en amerikansk skole kom til å bli, i tillegg møtte jeg en rekke forskjellige mennesker som alle bor rundt om i verden nå. Det er også en fordel å kjenne noen i USA som er i samme situasjon som en selv. Jeg møtte også en amerikansk medstudent som jeg nå jobber sammen med i TV-studio på campus.


- Hva er den største forskjellen på å studere i USA og i Norge? 

 AMERICAN COLLEGE OF NORWAY

 

  • American College of Norway ble etablert i 1990 og ligger i Moss.
     
  • De tar imot 70 studenter årlig, både norske og internasjonale. 
     
  • De har internat, slik at du kan velge om du vil bo på skolen.
     
  • All undervisning foregår på engelsk. Etter et år ved ACN kan du gå videre på junior year som tilsvarer tredje året, til de tre samarbeidsuniversitenene til ACN, da tar du to år i USA. Ønsker du å gå videre til et annet universitet går du direkte på andreåret, og du må gå tre år i USA. 
  • Pris for skoleåret 2012/2013 er kr. 60.000. Husleien ligger på mellom 37.500 og 45.000 kroner per år pluss strøm og internett. I skoleåret 2012/2013 får du lån på 92.500 fra Lånekassen, hvor 40 prosent (37.000) kan bli omgjort til stipend. I tillegg kan du få lån til skolepenger på 56.740. Totalt får du 149.240 kroner fra Lånekassen. 
     
  • ACN har to opptak, et om våren og et om høsten. Søknadsfristen til høstsemesteret er 1. mai og 25. november for  vårsemesteret.

- I USA har du flere muligheter. Du trenger ikke å vite akkurat hva du vil bli, for de er veldig flinke til å hjelpe til. Du kan også bytte hva du vil studere, for her går man på skole fordi man vil gå på skolen, ikke nødvendigvis fordi skolen tilbyr den graden du vil ha. Skolene her er veldig flinke til å ha en bredde i forhold til bachelorgrader, sier hun og legger til:

- Man blir også ekstremt uavhengig av alle andre. Du har dine to føtter og et hode, og så går det som det går derfra. Det er også første gangen jeg har bodd alene, noe som var spennende men også veldig rar overgang fra å bo med to søsken og foreldre. 

 

Stor frihet

Hun mener også at man har mer frihet med tanke på skolen når man studerer i USA. 

- Skolehverdagen er det beste med USA. Du velger helt fritt hvordan du vil legge det opp. For meg var det viktig å ha en timeplan som gjorde at jeg kom meg opp på morgenen. Derfor har jeg fag fra morgenen av. Jeg er også del av et TV-studio, hvor jeg er nyhetsreporter, og produksjonsassistent. Der blir det mye jobbing, men det er en helt fantastisk «hands on»-opplevelse. 


For å bli kjent med flere mennesker har hun også blitt med i et sorority, som er en slags studentorganisasjon eller forening for jenter. 

- Det er jo veldig stereotypisk og typisk USA. Der er det også en del ting som skjer hver uke, inkludert møter, sosiale eventer og så videre. Nå bor jeg i sorority-huset og trives utrolig godt med det. Det er en god følelse å ha en hel familie her borte som bryr seg om meg.

- Hva er dine planer framover, når er du ferdig med studiene i USA og hva ønsker du å gjøre etterpå?

- Uten en undergrad kan jeg være ferdig allerede neste år. Jeg skal fortsette å jobbe i TV-studioet frem til jeg er ferdig, og etter det blir det jobbsøking og «real world» som kaller.

 

Får støtte fra Lånekassen 

For å komme inn på ACN må du ha generell studiekompetanse og 4.0 i snitt. 

- Vi teller alderspoeng, realfagspoeng og to poeng for folkehøgskole eller militærtjeneste. Gjennomsnittsalderen ligger mellom 19-20 år, men vi har også studenter som nærmer seg 30, det er ingen aldersgrense, forteller daglig leder ved American College of Norway, Krista Laurtizen. 


Etter et år ved ACN kan man reise til hvilket som helst universitet, men ACN har tre universiteter de samarbeider med, som gir fordeler i for eksempel pris. Disse er Adelphi University, som ligger på Long Island i staten New York, West Chester University som ligger i Pennsylvania, samt University of North Dakota.  

- Hvem passer til å studere ved ACN?

- Først og fremst må man ha stor lyst til å bo og studere i utlandet, man må være interessert i å bli bedre kjent med USAs folk og kultur, være åpen for nye opplevelser og være utadvendt, ærlig, sosial og positiv. I USA kan man studere så og si hva man vil, og det er også mange studiemuligheter i USA som ikke finnes i Norge. Så for de som har lyst å studere noe som ikke tilbys i det norske skolesystemet, er ACN og studier i USA midt i blinken. De som ikke helt vet hva de vil studere, kan i løpet av året på ACN få en smakebit av forskjellige fag og således bli sikrere på hva som passer for dem.

 

Forberedelser 

I løpet av året i Norge, før du reiser ut, blir du godt forberedt på hvordan studiehverdagen i USA utarter seg. 


- All undervisning er på engelsk. Timeplanen er akkurat som på de fleste amerikanske universiteter. De får en håndfull av fag å velge mellom og bestemmer selv hvilke fem fag de vil ta hvert semester, men alle må ta College Composition 1 og 2 - det eneste faget som er obligatorisk, sier hun og legger til: 

- De forskjellige fagene har forskjellige krav og klassestrukturer, men det er en del gruppearbeid, presentasjoner, små quizer, tester og andre oppgaver gjennom semesteret. I motsetning til det norske systemet er det lagt mer vekt på det å gjøre lekser og klasseoppgaver, og å delta i timene. Skolearbeidet blir delt utover semesteret, så man har ikke bare en stor eksamen på slutten av skoleår. 

- Hva er forskjellen på ACN og et amerikansk college? 

Egentlig veldig lite. Vi prøver å skape «a little America», slik at studentene får oppleve studietiden her som er mest mulig lik det de kommer til å møte i USA. De største forskjellene er at vi er i Norge og har primært norske studenter, pluss en håndfull amerikanske og internasjonale studenter, og at vi tar imot kun 70 studenter årlig. Innen de er ferdige med ett år på ACN så venner de seg utrolig fort til det amerikanske skolesystemet og språket.


 

Ville tilbake

Ida Iselin Eriksson (20) går for tiden ved ACN. Til høsten skal hun ta fatt på studier i USA. Da hun gikk på videregående var hun utvekslingsstudent i Michigan, og ville gjerne tilbake dit for å studere, men fant etterhvert ut at det fantes bedre løsninger. 

 


DRAR TILBAKE: Ida Iselin Eriksson hadde et utvekslingsår i USA da hun gikk på videregående og trivdes så godt at hun ville tilbake for å gå på college. 

- Da jeg begynte på ACN var jeg fast bestemt på å dra tilbake til Michigan, men etter samtaler med Becky, rådgiveren på ACN, kom vi frem til andre alternativer som var minst like bra, sier hun.

Til høsten blir hun derfor etter all sannynlighet student ved Adelphi University på Long Island. Eriksson forteller at hun gjerne vil gå på en liten skole. 

- Jeg søkte for det meste bare på skoler der jeg visste at jeg ville gå, basert på hvilke majors de kunne tilby og hvordan disse fagene ble lagt opp.

21-åringen forteller også at det var viktig for henne at skolen ikke var så stor, og hadde under 10.000 elever, at den ikke skulle ligge i storbyen, men ikke altfor langt unna heller. 

 

Drømmer om FN

- Hvorfor ønsker du å ta utdanningen din i USA?  

Etter utvekslingsåret mitt i 2008, så visste jeg at jeg ville tilbake. Jeg vil ha en unik utdannelse, og selv om flere og flere ønsker å dra til USA så anser jeg det fremdeles for å være spesielt. Jeg tror at ved å studere i et annet land, så lærer du ting på en annen måte, du lærer mer om deg selv og ikke minst i den globale verden vi lever i.

- Hvilke fag og hvilken major tenker du å ta på colleget i USA?

- Videre har jeg tenkt til å studere international development, eller internasjonale studier som noen skoler kaller det, mest sannsynlig med en dobbel minor i et språk og politikk eller menneskerettigheter, litt etter som hvilken skole jeg ender opp på. Ting kan jo alltids endre seg, men det er i alle fall det planen er nå. Det er noe av det jeg liker vet det amerikanske systemet, du låser deg aldri helt fast etter at du har valgt noe, muligheten til å endre seg er alltid der og du trenger ikke nødvendigvis starte helt på nytt.

I framtiden ønsker hun å jobbe i en internasjonal organisasjon som FN. 

- Jeg har veldig lyst til å jobbe innenfor en internasjonal organisasjon og gjerne med menneskerettigheter. Det hadde jo vært veldig morsomt å jobbe innenfor FN, men jeg tror nok at det blir litt annen jobbing med andre organisasjoner før det. Så planen er å ta en bachelorgrad først, jobbe litt og så se om jeg skal fortsette med en master.