«Er det veldig komplisert matte hvis du skal bli lærer?». «Hva er lønnen?». Det var noe av det elevene ved St. Svithun videregående skole i Stavanger lurte på da de fikk eksperthjelp til studievalget av forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø og grunnskolelærerstudenter fra Universitetet i Stavanger.

 

Ministeren greide raskt å begeistre avsenderen av lønnsspørsmålet da hun kunne opplyse om at lønnen for en nyutdannet lærer med femårig grunnskolelærerutdanning er det samme som for en lektor, rett under 500.000 kroner.

 

– Oj! Oj! Oj! kommenterte spørsmålsstilleren.

 

– Som lærer får du også en sikker jobb, og du kan få slettet inntil 161.000 kroner av studielånet, la statsråden til.

 

Headhuntes

15. april, og fristen for å søke opptak til høyere utdanning, nærmer seg. Nybø kunne gi elevene mange gode grunner for hvorfor de bør søke akkurat grunnskolelærerutdanning:

 

Mens det før var ingeniører og oljearbeidere som ble headhuntet, er det nå lærere som er i vinden.

 

På landsbasis vil grunnskolen kunne mangle 5800 lærere i 2040, ifølge Statistisk sentralbyrå.


 

LES OGSÅ: Vurderer du å studere pedagogikk? Les dette først!

 

Den viktigste personen

– Den beste grunnen for å bli lærer er at du liker å jobbe med folk, at du vil være en rollemodell. Du blir kanskje den viktigste voksenpersonen i et barns liv, sa Nybø.

 

– Dessuten, tenk på det å hjelpe noen som strever, og så plutselig ser du at lyset går opp. Å være lærer er virkelig et meningsfullt yrke, la hun til.

 

LES OGSÅ: Studere eller ikke studere? Det er spørsmålet...

 

Fordyp deg i det du liker

– Må en være god i alle fagene i skolen for å bli lærer? lurte en annen elev på.

 

Også her kunne statsråden berolige:

 

– Som grunnskolelærer, både for de yngste elevene og for de litt eldre, kan du fordype deg i de fagene du er mest interessert i, og undervise i dem, sa Nybø.

 

– Dessuten er det sånn at vi ikke lærer selve fagene i utdanningen. Vi lærer å lære dem bort, supplerte grunnskolelærerstudent Andreas Bekkelund Ree.

 

KRONIKK: Jeg skal studere – valgte jeg rett?

 

Matematikk

På grunnskolelærerutdanningen for 1. -7. trinn er det obligatorisk med matematikk. Det bekymret noen av elevene.

 

Andreas Bekkelund Ree fortalte om sin erfaring med matematikkundervisningen på utdanningen:

 

– Vi lærer matematikk fra begynnelsen. Vi skal jo lære å undervise på barnetrinnet i faget. Derfor lærer vi å lære bort grunnleggende matematikk. Det er omtrent som å begynne med pluss og minus. Du skal liksom lære i samme rekkefølge som elevene lærer på barneskolen. Dessuten er det fokus på forståelse, ikke pugging, sa han.


 

Kjersti Gjedrem, studiekoordinator for grunnskolelærerutdanning ved Universitetet i Stavanger (UiS), påpekte at det nok er lettere dersom du har høyere matematikk enn P-matematikk.

 

– Men du kan også greie det med P-matematikk. Da må du bare jobbe mer, sa hun.

 

LES OGSÅ: Slik tar du det rette utdanningsvalget

 

Omvalg

Noen finner ikke ut med en gang hva de vil studere. Vebjørn Mørken studerte til ingeniør i to år før han fant ut at det ikke var ingeniør han ville bli. I stedet begynte han på grunnskolelærerutdanning 1. – 7. trinn ved UiS. Neste sommer er han ferdig utdannet.

 

– Dersom du lurer på om lærerutdanning er noe for deg, vil jeg anbefale deg å prøve det ut og i hvert fall bli til ut praksisperioden. Da kommer du ikke til å angre! forsikret han elevene.

 

LES OGSÅ: Disse studentene er mest og minst fornøyd med utdanningen

 

Kjekt med praksis

Studiekollega Benedicte Cappelen trakk også fram praksisperioden.

 

– Det er ikke alle yrker der du får prøvd ut yrket mens du studerer. Dessuten: Vil du ha et yrke der ingen dager er like og du får mulighet til å påvirke framtiden, da skal du velge læreryrket, sa hun.

 

Sondre Kambestad begynte på grunnskolelærerstudiet høsten 2018. Han trakk fram velkomsten han hadde fått da han begynte på studiet.


 

– Alle sa «Velkommen! Du har valgt verdens beste yrke!». Det betydde mye, sa han.

 

Klikk her for å se alle studier i Norge og utlandet