For kun 119 kroner i måneden får du som er 18-25 år innbo-, reise- og ulykkesforsikring hos If skadeforsikring. BESTILL HER

Som ung student med stram budsjettøkonomi kan det være fristende å gjøre det lettvint og bestemme seg for at man like gjerne kan droppe reiseforsikring. Det er jo uansett bare snakk om en uke med kompisene i Syden, eller en langhelg med kjæresten i London – og er ikke de forsikringsgreiene ganske dyre?

Er du student i feriemodus er det lett å gå i fella og tenke at reiseforsikring ikke betyr så mye fra eller til. Det kan fort vise seg å bli en gedigen tabbe. I år oppgav nesten fire av fem nordmenn at de skulle på ferie i sommermånedene. Men ferieidyllen varer ikke like lenge for alle: Bare i juli i år mottok for eksempel Europeiske Reiseforsikring over 11 000 skadesaker, og årlig løper antallet skadesaker til over 100 000.

Malin Catrine Diesen er produktspesialist i forsikringsselskapet If. Hun advarer studenter mot å dra på ferietur uten å være dekket av reiseforsikring, og minner om at reiseforsikring dekker mer enn man gjerne tror.

– På reisen kan mye skje. Man kan være uheldig å bli syk eller skadet, eller bli frastjålet eiendeler. Det mange ikke tenker på, er at en reiseforsikring gjelder fra du går ut døren hjemme, og til du kommer hjem igjen. Den gjelder altså selv om du ikke er på ferie. Reiseforsikringen gjelder også hvis du for eksempel blir frastjålet mobiltelefonen på bussen eller sykkelen utenfor skolen, sier Diesen.

 

 

Døgnpris på 40 000 kroner

Skulle man være så uheldig å bli utsatt for ulykker eller sykdom i ferien, kan regningene fort hope seg opp på toppen av en allerede slunken studentøkonomi.

– Det å bli syk i utlandet kan i verste fall få store økonomiske konsekvenser. Du må betale for sykehusopphold og behandling selv, og i enkelte land kan regningen bli veldig høy. I USA kan et døgn på sykehus koste i snitt 40 000 kroner, og det er før behandlingen i det hele tatt har startet. En norsk student som fikk behandling for et slangebitt i USA, fikk presentert en regning på nesten 1,5 millioner kroner etter behandlingen var ferdig. Heldigvis hadde han reiseforsikring, forteller Diesen.

Det er ikke bare medisinsk behandling og sengeplass som fort kan gjøre at tusenlappene brenner i lomma di, også hjemtransport kan være en komplisert og fordyrende affære, ifølge Diesen. Denne typen utgifter må du dekke selv hvis du ikke har reiseforsikring.

– Det kan være at du blir hindret fra å reise fordi du ligger på sykehus, fordi du har fått en smittsom sykdom eller en annen sykdom som gjør at legen fraråder deg å reise. I andre, og mer alvorlige tilfeller, kan det være at du må transporteres hjem på en annen måte enn et vanlig rutefly. I noen tilfeller kan til og med et gipset ben føre til at du kan få vanskeligheter med transport hjem, og dermed må ha spesialtransport. Et ambulansefly hjem fra Spania kan koste 200 000-300 000 kroner, sier Diesen.

Mens norske myndigheter dekker utgifter til behandling i EØS-området lik den lokalbefolkningen får, er det viktig å huske at egenandeler og hjemtransport ikke blir dekket, og at man ikke kan være trygg på standarden til sykehus i utlandet. Standarden kan være svært ulik norsk standard. For eksempel er det ikke alle land, deriblant Spania, som tilbyr sykepleie, og de snakker ofte kun det lokale språket.

Befinner man seg utenfor EØS-området har man ingen støtte fra norske myndigheter i tilfelle man blir syk, og da er det ekstra viktig å ha en reiseforsikring i bagasjen.


 

If Start – et rimelig alternativ 

Reiseforsikring er ikke så dyrt som du kanskje tror. Er du under 26 år gammel tilbyr If pakkeløsningen If Start til en rimelig penge. If Start inneholder i tillegg til innboforsikring og ulykkesforsikring en solid reiseforsikring som dekker deg fra du går ut døra til du kommer trygt hjem igjen. Hoveddekningene i forsikringen inkluderer:

• Avbestilling av reisen på grunn av sykdom eller ulykke
• Tyveri eller skade på bagasje og eiendeler du har med deg
• Forsinket bagasje - hvis bagasjen din ikke kommer frem til reisedestinasjonen, dekkes nødvendige utgifter til innkjøp av toalettsaker og eventuelle klær.
• Forsinkelse av reisen, både ekstrakostnader som følge av en forsinkelse (f.eks overnatting) og utgifter til innhenting av reiserute
• Utgifter ved sykdom eller ulykke – blir du syk eller utsatt for en ulykke på reisen dekkes behandling, sykeopphold og hjemreise uansett kostnad. Du vil også kunne få erstatning for tapte feriedager.
• Hjemtransport ved sykdom eller skade

BESTILL FORSIKRING TIL 119 KR HER

Diesen understreker at det er mange sykehus rundt om i verden du absolutt ikke bør besøke, og med reiseforsikring er du sikret behandling av sykehus og leger som har blitt kvalitetssikret av If. I tillegg hjelper If deg hvis du må avbestille en reise, blir forsinket eller hvis du blir frastjålet bagasjen din.

– Dekker reiseforsikringen også studenter som drar på utveksling til utlandet i en periode?

–  Med If Start er det mulig å kjøpe en utvidelse som heter If Start Utveksling. Da utvides If Start til å gjelde utenfor Norden i inntil 6 måneder. Du får da med deg reise- og ulykkesforsikringen din, i tillegg til en innboforsikring som dekker det du har med deg til utlandet med 100 000 kroner. Du trenger ikke bekymre deg for tingene dine hjemme mens du er borte. Innboet i Norden er fortsatt dekket med 300 000 kroner. Reiseforsikringen gjelder da på samme måte som om du var hjemme, altså med en gang du forlater hjemmet ditt på studiestedet, sier Diesen.