På videregående i Norge er man i den sammen klassen i de aller fleste fagene, og på VG1 er man stort sett i det samme klasserommet hele dagen. Slik er det i hvert fall på skolen min i Norge. På amerikansk high school er det veldig anderledes og man står fritt når man skal velge timeplan. Det er mye jeg skulle ønske jeg visste den dagen jeg først besøkte skolen, allerede før første skoledag, for å bestemme timeplanen min. Derfor vil jeg dele noen erfaringer med dere her.
På skolen min i USA har vi den samme timeplanen hver eneste dag. Jeg starter kl. 07.45 og slutter kl. 14.45, alle fem dagene i uka. Skoledagen består av seks skoletimer på 53 minutter hver. Det er kun noen få fag man er nødt til å ha for å bestå high school. Freshman year (niende klasse) må man ha fysikk, sophomore year (tiende klasse) må man ha kjemi, og junior year (ellevte klasse) må man ha biologi. I tillegg må man ha fire år med engelsk, fire år med matte, to år med spansk og et historiefag i løpet av de to første årene, og et governementfag i løpet av de to siste årene. Man må også ha «credit» for to år med gym og kunst, men det er lett å komme seg unna dette om man ikke ønsker å ha disse fagene. Du kan velge en ekstra matteklasse, og om du er i band eller deltar i sport utenfor skoletiden trenger du ikke å ha gym i det hele tatt. Resten av timeplanen kan man stort sett bestemme selv.



Foto: Ida Andersen
LES OGSÅ: Kulturforskjeller i Norge og USA
Siden man har så stor frihet til å velge selv hvilke fag man ønsker å ta, er det mulig å tilrettelegge vanskelighetsgraden du ønsker å ha på timeplanen din. Om du ønsker en «lettere» timeplan kan du ta fag som kunst, kor, årbok og flere gymklasser. Siste året kan du ta «trades», hvor man jobber med bygg og elekro, eller finance, istedenfor en matteklasse. TV-production er også populært blant seniors. Dette faget er i første time hver dag og man lager en video med nyheter fra skolen som vises i tredje time.
Om man øsker en vanskeligere timeplan kan man ta AP- eller «honors»-fag, som er vanskeligere versjoner av de obligatoriske fagene eller bare vanskeligere fag som skal gjøre deg forberedt til å ta liknende fag på universitetet. Noen ganger kan man få «college credit» for å ta AP-fag.
AP-fagene de tilbyr på skolen min er AP biology, AP psychology, AP environmental science og AP litterature. Første semester hadde jeg AP biology. Dette er uten tvil det vanskeligste faget jeg har hatt, og jeg valgte å bytte til vanlig biologi neste semester. «Honors»-fag er vanskeligere enn vanlige fag, men ikke så utfordrende. Jeg er i «honors» kjemi og fysikk, og det går veldig greit. Mye at det vi har om hadde jeg allerede lært på skolen i Norge.