Hei! Mitt navn er Lisa Marie og jeg studerer i Skottland på University of St Andrews som ligger ca. en time fra Edinburgh. Jeg er nå inne i mitt tredje år av totalt fire her i St Andrews og studerer Management. Universitetet har studenter fra over 130 ulike land, men det er ikke mange norske studenter her. Derimot er det en del svensker og dansker, så det finnes et ‘Scandinavian Society’ som arrangerer turer til IKEA, Nobel Ball, reke-aften og Afterski fester. Det passer bra hvis man har litt hjemlengsel. Heldigvis er det ikke så langt mellom Norge og Skottland, så jeg får ofte besøk hjemmefra eller så drar jeg hjem en liten tur om vi har fri. 

 


University of St Andrews er et gammelt universitet og ble grunnlagt i 1413 og er dermed Skottlands eldste, og verdens tredje eldste, engelskspråklige universitet etter Oxford og Cambridge. Det var her Prins William og Hertuginne Kate møttes da de studerte sammen. St Andrews er en liten by og er på mange måter bygd opp rundt universitetet. I 2019 er det nesten 9000 studenter som studerer her, noe som utgjør en tredjedel av innbyggertallet. Studentmiljøet er med andre ord veldig bra og du møter kjentfolk på gaten hvor hen du går. I tillegg er byen kjent for å være «The Home of Golf» og folk kommer langveisfra for å spille golf her på en av verdens meste kjente golfbaner "The Old Course». Rett som det er ser vi Hugh Grant og i 2017 var Barack Obama her en tur for å spille. Jeg tok golftimer i to semestre, men må innrømme at det var ikke helt min greie. Nøyer meg med å se på. 

 


Med tanke på at universitetet er over 600 år gammelt er det veldig mye historie i veggene og påfølgende interessante tradisjoner. Det første jeg la merke til er de røde kappene vi bruker. De minner litt om Harry Potter, spesielt når vi bruker de i spisesalen under spesielle anledninger. Den beste tradisjonen er derimot de «akademiske familiene» vi har som kan sammenlignes litt med de norske faddergruppene. I førsteklasse blir vi «adoptert» av folk i tredje- og fjerdeklasse og danner en familie. Jeg har en mamma, pappa, mange søsken, tanter, onkler og besteforeldre. Denne familien er mye sammen og sørger for at de nye studentene har noen å være sammen med. De arrangerer fester, middagsselskap og andre arrangementer i løpet av året.  I fjor var det min tur til å adoptere og jeg har nå 5 «barn» sammen med venninnen min, Gabby. Vi har veldig mange tradisjoner i løpet av et år og jeg gleder meg til å dele alle her på bloggen.  I mitt neste blogginnlegg deler jeg mer om hvorfor jeg valgte akkurat St Andrews og hvordan en typisk uke ser ut her på universitetet. Gjerne ta kontakt om dere har spørsmål så kan jeg svare i neste innlegg.

 

Ha en fin uke!

Lisa Marie