Nå er jeg tilbake i St Andrews etter vårferie hjemme i Norge. Dessverre fikk jeg ikke ferdig de to oppgavene jeg skulle levere før jeg dro hjem, så jeg måtte jobbe med de i ferien. Jeg fikk heldigvis litt tid til å være sammen med familie og venner. En av de tingene jeg savner mest når jeg er i St Andrews er kveldsmat hjemme hos mamma. Vi spiser middag rundt 19.00 her i Skottland, så det er sjeldent vi får lyst på mat senere på kvelden. Jeg kjøpte med meg både hvitost, brunost og knekkebrød da jeg var hjemme så jeg kan skape litt Norge-følelse de neste ukene og lage kveldsmat hvis jeg får lyst. Kjøper også bestandig med meg Toro ferdigsupper og tacokrydder for det får jeg ikke tak i her.

 

Kveldsmat hjemme hos mamma.

 

LES OGSÅ: Les om Lisa Maries studiehverdag i Skottland

 

Når jeg er hjemme besøker jeg også bestandig besteforeldrene mine så jeg kan få pannekaker med hjemmelaget blåbærsyltetøy. Hver gang jeg er der sender farmor med meg sokker som hun har strikket så jeg kan gi de bort i Skottland. Folk blir så glade for hjemmelagde gaver og alle vennene mine har fått et par. Jeg prøver å lære meg å strikke sokker selv, men det går så sakte, så farmor får fortsette en stund til.

 

Pannekaker og blåbær plukket på hytta og ullsokker à la Farmor.


 

LES OGSÅ: Ni grunner til å studere i Storbritannia

 

Når det kommer til oppgavene jeg leverte i ferien gikk det veldig bra på den ene og ikke fullt så bra på den andre. Noen ganger kan man misforstå spørsmålet og det gjorde jeg dessverre denne gangen. Da er det bra at karakteren kun teller 30% og jeg kan fokusere på å gjøre det bra på resten av innleveringene og eksamen. Jeg har en stor innlevering den 26. april i et fag som heter Research Methods. Her må jeg gjøre det bra, for dette er en eneste innleveringen som teller, og vi har ikke eksamen i dette faget. I tillegg har jeg to eksamener i mai i de andre fagene mine – Sustainable Development og Dynamic Strategic Management.

 

Når det kommer til å gjøre det bra på essay og innleveringer vet jeg godt hva oppskriften er, men noen ganger bruker man ikke nok tid på oppgaven og får som man fortjener. Det at jeg misforsto spørsmålet kunne vært unngått hvis jeg hadde gått til foreleseren og diskutert oppgaven før jeg startet. Dette er definitivt en av de viktigste tingene du kan gjøre for å sørge for at oppgaven har riktig fokus. Jeg tror det er viktig å huske at alle lærere vil at studentene skal gjøre det bra, og hvis man viser at man tar oppgaven på alvor ved å faktisk ha et møte med foreleseren kommer de til å hjelpe deg på rett vei. Jeg har fått mine beste karakterer her i St Andrews – uten tvil – de gangene jeg har hatt møte meg foreleseren på forhånd av en innlevering. Du får hjelp og tilbakemelding i tillegg til at de kanskje husker oppgaven din når de gir karakter og tenker «denne studenten tok oppgaven på alvor og fortjener en god karakter». Det er også viktig og ha et godt forhold til de ulike foreleserne gjennom studietiden når det kommer til videre studier eller jobb. Hvis du har utmerket deg og de vet hvem du er kan de skrive gode referanser og hjelpe deg etter endte studier.


 

Dette semesteret har gått alt for fort og jeg bare fem uker igjen før jeg er ferdig. Det betyr at jeg har mye jobbing foran meg både når det kommer til innleveringer og eksamen, men også med tanke på alle aktivitetene utenfor skolen. Rollen min som leder av St Andrews Voluntary Service tar opp mye tid og jeg jobber på en restaurant noen ganger i uken. I tillegg skal vi gjennomføre TEDx konferanse den 27. april og jeg skal til London fra 3.-5. mai på Royal Caledonian Ball. Jeg må også søke på internship/sommerjobb så fort som mulig. De neste fem ukene blir med andre ord veldig intense og jeg må ha fokus på både å være effektiv, men også å ta vare på meg selv så jeg ikke blir utslitt og stresset. Jeg tenkte å skrive et eget innlegg om hvordan man kan håndtere eksamensinnspurt og stress neste uke, men mine beste tips er: Møt en venn og drikk kaffe, legg et puslespill for å koble av eller å gå deg en tur uten å ha med telefonen. Og ikke minst – få nok søvn, sunn mat og trening.

 

LES OGSÅ: Slik kan du også bli student i Storbritannia

 

Puslespill får meg til å koble helt av og er veldig avslappende. En tur på stranden her i St Andrews virker avstressende og får meg bestandig i godt humør.


 

Jeg ønsker alle studenter som er i den siste innspurten før sommerferien lykke til og håper dere tar godt vare på dere selv.

 

Ha en fin uke!

 

Lisa Marie

 

Klikk her for å se studentrabatter i Norge