Mai har travet inn og semesteret nærmer seg allerede slutten. Dette betyr at eksamensperioden har startet, og mange stressede studenter sitter nå og pugger ved skrivebordene sine. Etter å ha lest dette innlegget håper jeg at ren panikk skal bli til sunn fornuft.

 

Vi har alle vært der: Eksamensdagen smyger seg innpå og du har ikke lest noe pensum. Panisk blar du opp litteraturen og innser at det er 600 sider med teori å ta igjen. Halvveis på gråten setter du deg ved skrivebordet og leser dag og natt før eksamensdagen. Dagen kommer og du setter deg ved pulten. Oppgavene blir utlevert og du kan ikke huske noen ting. Fortvil ikke, for det finnes faktisk noen tips som kan gjøre denne ellers tunge perioden litt lettere. Her skal jeg komme med fire tips som har hjulpet meg i en hektisk studietid, som sikrer en mindre panisk, stressende eksamensperiode, og som har resultert i gode karakterer.

 

  • Finn en studieteknikk som fungerer for deg! Det er endeløst med studieteknikker og strategier for å lære seg pensum til eksamensdagen. Når det kommer til hvordan vi lærer best er alle ekstremt forskjellige, og pugging er ikke en teknikk som fungerer for alle. Ved å sette seg inn i hvordan man lærer best, danner man et bedre utgangspunkt for å huske pensumet, slik at det kan brukes på eksamen. Dersom du trenger inspirasjon til ulike studieteknikker er boka Toppkaraktersystemet å anbefale.

  • Bruk læremålene. Alle fag skal ha en emneplan som beskriver hva som skal læres i løpet av semesteret. Lag en leseplan med utgangspunkt i læremålene, så du er sikker på at du får med deg det aller mest nødvendige i pensum. På denne måten begrenser du også sidetallene du behøver å lese, og slipper å sitte natten lang før eksamen.

  • Diskuter med medstudenter. Du vil bli overrasket over hvor mye du kan om et tema, bare du snakker om det. I tillegg kan andre medstudenter tilby nye argumenter og perspektiver på et tema, som du kanskje ikke har tenkt på selv. Vi lærer på forskjellige måter, og i ulikt tempo, så sannsynligheten at en gruppe kan spytte inn ulike deler av pensum er ganske stor. Avtal en tid, og møt hverandre i en gruppe hvor dere kan diskutere.

  • Unn deg pauser! En av de viktigste tipsene før eksamen: Unn deg pauser! Det finnes faktisk noe som heter å lese for mye. Sitter du med nesa for lenge i boka vil du til slutt ikke klare å huske det du har lest – Ergo sitter du og leser i timesvis, uten at det har noe hensikt. Sett opp en rutine de siste dagene før eksamen. Det kan for eksempel være aktuelt å lage en døgnrytme som passer med eksamensdagen, så du føler deg energisk og opplagt.

 

I tillegg bør du unne deg en god natts søvn og en god matpakke på eksamensdagen! Lykke til med årets eksamener til alle studenter.

 

Klikk her for å se alle studier i Norge og utlandet