Hei! Jeg heter Rebekka, og jeg har vært to semestre på utveksling i Gold Coast, Australia. Bachelorgraden min i kommunikasjon og medier er fra Universitet i Agder, og i dette blogginnlegget skal jeg sammenligne hvordan det er å studere og leve i Australia sammenlignet med i Norge. Andre vil nok kanskje ha andre oppfatninger enn meg, men jeg vil si at blogginnlegget gir en god indikasjon på hvordan det er i Gold Coast.

 

Utdanningssystemet

I Australia studerte jeg på et privat universitet som heter Bond University, og her opplevde jeg store forskjeller fra det jeg er vant til på et offentlig universitet i Norge. Opplegget i Australia kan minne mer om videregående, fordi man har prøver og fremføringer gjennom hele semesteret. Man har også eksamener både i midten av og mot slutten av semesteret. Det betyr at man har flere sjanser hvis en eksamen eller presentasjon går dårlig.

 

Hvordan studentene presterer i timene teller ofte ti prosent av den endelige karakteren, og mange av foreleserne er mer positivt innstilte til å gi god karakter på eksamen til de som har vært aktive og tilstede i forelesninger. Ingenting man gjør er anonymt, og høy trynefaktor er en følge av dette. Utenom dette er det mest positive aspekter, spesielt fordi man er nødt til å jobbe jevnt utover semesteret.

 

Foto: Rebekka Økland


 

LES OGSÅ: Amalie går ingeniørstudier i USA

 

Kulturen

Den største kulturforskjellen jeg la merke til var at folk i Australia er mye mer åpne for fremmede enn nordmenn. Folk i kassen i butikken spør gjerne hva du har gjort i løpet av dagen, og de er alltid åpne for å hjelpe ukjente. Jeg fikk blant annet tilbud om boplass av ei jeg satt ved siden av på flyet, fordi jeg sa at jeg ikke hadde funnet et sted å bo enda. Hvis dette var i Norge hadde vi sannsynligvis ikke engang startet å prate sammen.


Noe som også er litt uvant er hvor tidlig folk i Australia står opp. De står gjerne opp i 4-5-tiden for å surfe i soloppgangen eller for å gå på treningssenteret før jobb. Dette gjør at åpningstidene er ganske annerledes enn de er i Norge. Shoppingsentrene stenger gjerne klokken 17:00 i ukedagene, og det mest spesielle jeg opplevde var at en av kaféene stengte klokken 12:00 på lørdager. Solen går ned tidlig, så det ideelle er å gjøre som australierne å utnytte morgentimene og heller legge seg tidlig.

 

LES OGSÅ: Maiken studerer arkitektur i Australia

 

Priser

Norske og australske priser er ganske like. Det er billigere å gå ut å spise i Australia, men til gjengjeld betalte jeg mer i husleie enn jeg gjorde da jeg studerte i Kristiansand. Hvis man har lyst å reise er det en fordel å ha spart opp ekstra penger, men man kan gjøre det ganske billig ved å for eksempel bo på hostell. Jeg vil anbefale å besøke Bali på hjemveien i og med at det er betydelig billigere der.

 

Foto: Rebekka Økland


 

LES OGSÅ: Alternative friår – Reise og jobbe i Australia

 

Dyreliv

Det er ikke uvanlig å forbinde Australia med haier, edderkopper og slanger. Det er ikke uten grunn, men et tips for å unngå kryp i huset er å leie en leilighet som er litt opp i høyden. Slanger holder seg som regel utenfor byene, og på strendene kommer det haialarm om en hai er i nærheten.

 

LES OGSÅ: Mari studerer medisin i Danmark

 

Trygghet

Jeg følte meg alltid trygg i Australia, fordi det er lite kriminalitet og naturkatastrofer. Nord i landet er det ofte oversvømmelser i sommerhalvåret (norsk vintertid) på grunn av mye regn, så det kan være en fordel å styre unna de nordlige byene rundt denne tiden. Det er også vanlig at det er noen stormer i løpet av året. Disse pleier ikke å vare lenge, men det er smart å holde seg inne mens det pågår.

 

Foto: Rebekka Økland

 

Jeg vil absolutt anbefale andre å studere i Australia. Jeg har tatt med meg utrolig mye lærdom når det gjelder det faglige, språk og forståelse for forskjellige kulturer. Det er noe man virkelig ikke vil gå glipp av, spesielt når man kan kombinere det med sol, surfing og reising.

 

Klikk her for å se alle studier i Norge og utlandet