Lillehammer har mer å by på enn nostalgiske tanker tilbake til OL i 94, da alle slo floke og lot seg trollbinde av Sissel Kyrkjebøs «Se ilden lyse». 

Hver vår samles unge filmskapere og filminteresserte i Lillehammer for å dyrke sin lidenskap for film, i fire dager. Byen har et godt etablert utdanningsmiljø innen film- og fjernsyn, med Den Norske filmskolen som kronen på verket.

Amandusfestivalen, eller Amandus – Lillehammer internasjonale Studentfilmfestival, er Nordens største filmfestival for unge filmskapere og filminteresserte, og den arrangeres av studenter på kulturprosjektledelse ved Høgskolen i Innlandet.

Dette er et av flere praksisprosjekter som studentene får jobbe med i løpet av utdanningen sin.

– Totalt pleier vi å være en stab på mellom 30-40 personer som jobber, og de aller fleste av disse er studenter, opplyser vikarierende festivalsjef Eivind Myklebost Nordengen til StudentTorget.

Nordengen har selv vært samarbeidspartner i mange år da han var student i Lillehammer.

– Da jeg var leder i filmklubben i Lillehammer, samarbeidet vi om forskjellige arrangementer unger festivalen. I 2015 og 2016 var jeg leder for Den norske studentfilmfestivalen, som også hadde et tett og nært samarbeid med Amandus.

– Etter det slo vi disse to festivalene sammen, og fra da av har jeg jobbet som ansatt i Amandusfestivalen.

Han har jobbet som både produsent og programsjef de siste årene, og i år har han altså blitt festivalsjef.

– Jobben jeg har i dag er en direkte konsekvens av at jeg begynte å jobbe frivillig for Lillehammer filmklubb.

 

Tar unge filmskapere på alvor

Torill Merethe Ramsrud Hopen går årsstudium i kulturprosjektledelse. Hun mener festivalen er svært verdifull.

– Her blir morgendagens filmskapere tatt på alvor. Det er viktig at unge mennesker føler at deres kreativitet og meninger blir sett, samt får sjansen til å utvikle evnene sine på best mulig måte.

Torill jobber med markedsføring. Hennes oppgave er å synliggjøre Amandusfestivalen, formidle og informere om hva festivalen er, og skape opplevelser og merverdi under festivalen.

– Markedsføringsteamet må hele tiden være oppdatert på hva som skjer i de andre arbeidsgruppene, forteller hun.

Amandusfestivalen gir Torill relevant erfaring i forhold til studiet, men hun tenker det ville vært like lærerikt om hun gikk et annet studium. Hun sier at studenter som jobber i studentorganisasjoner, i festivaler eller liknende møter mennesker man kanskje ellers ikke ville møtt.

– Du lærer å samarbeide og løse problemer sammen med folk som er ulike deg selv. Man får åpnet opp horisonten sin, og finner nye sider ved seg selv.

– I tillegg er det bra å ha på CVen, avslutter Ramsrud Hopen.

 

Filmkonkurranse for studenter

Et høydepunkt for festivalen er prisutdelingen, når nye filmskapere kan vinne gjeve priser for sine bidrag.

Det er til sammen fire filmkonkurranser for forskjellige aldersgrupper: «Amandus JUNIOR» er for elever i ungdomsskolealder, «Amandus UNG» er for dem som lager film på videregående og på folkehøgskoler, og «Amandus STUDENT», der filmstudenter i hele Norden kan delta.

Den siste kategorien er «Amandus OPEN», hvor alle unge filmskapere under 26 år kan delta, og filmen trenger ikke å være tilknyttet en utdanningsinstitusjon. Det er også en åpen manuskonkurranse for alle mellom 16-26 år.

I tillegg til konkurransene er det aktiviteter over hele byen. Det er et bredt program med seminarer med temaer fra film- og mediebransjen, filmverksteder hvor man får mulighet til å prøve seg i forskjellige områder av en filmproduksjon og møte profesjonelle filmskapere som deler av sine erfaringer.

Ikke minst kan deltakerne se filmer, både kortfilmer og lengre filmer. Det er blant annet visninger av alle de nominerte bidragene til konkurransene.

– Svært mange som i dag jobber profesjonelt i bransjen har vært innom Amandusfestivalen i en eller annen form.

– Selv om ikke alle som kommer på festivalen blir filmskapere, tror vi at vi kan bidra til å gjøre unge mer bevisste på hvordan film og medier fungere, noe som er kjempeviktig i dagens audiovisuelle verden, sier festivalsjefen.

 

Amandus YTRING

Student Malin Spilde er en av to som er ansvarlig for Amandus YTRING. I likhet med Torill, går hun årstudium i Kulturprosjektledelse, og dette er første gang hun jobber med Amandusfestivalen.

Amandus YTRING er et prosjekt festivalen i år gjennomfører for tredje gang. Festivalen ønsker å ta opp samfunnsaktuelle problemstillinger som engasjerer unge i dag.

Malin forteller at tidligere temaer har vært likestilling og falske nyheter, og i år er det klima og bærekraft som står i fokus. Hvordan kan filmindustrien og mediene være med på å sikre jorda for fremtiden?

– Min hovedoppgave er å fremme årets YTRINGs-prosjekt, både gjennom å lage spennende programposter om bærekraft innen film, og samtidig finne ut hvordan vi kan strebe mot å minske vårt klimaavtrykk som festival, sier Malin.

Hun utdyper videre at temaet vil bli opplyst på tre områder:

1) Amandus som klimavennlig festival.
2) Festivalens programinnhold.
3) Nordiske ungdomsmøter.

I tillegg har de to skrivekonkurranser knyttet til Amandus YTRING.

– Ettersom Amandusfestivalene er stedet der fremtidens filmskapere og filminteresserte møtes, er det helt essensielt at vi også tar opp de viktigste spørsmålene som  kommer til å prege bransjen i årene som kommer.

– Vi arrangerer flere arrangementer under festivalen, som spør hvordan film- og mediebransjen kan være med å løse vår tids største utfordring, sier Nordengen.

 

Gull verdt å gjøre frivillige aktiviteter i studietiden

Festivalsjefen mener at å gjøre frivillige aktiviteter i studietiden er gull verdt når du senere skal ut i arbeidslivet.

Det er selvsagt viktig å gjøre det bra på skolen, men frivillig arbeid i studentorganisasjoner, med festivaler eller lignende, er ofte vel så mye verdt for en potensiell arbeidsgiver, som en toppkarakter.

– Det viser engasjement og at du har lyst til å utrette noe utover å bare komme deg gjennom studiet. For studietiden handler ikke bare om å få et pent vitnemål, med det er også tiden du har mulighet til å smake på forskjellige type erfaringer og finne mer ut av hvem du har lyst til å bli, utdyper Nordengen.

Malin mener det går veldig greit å balansere festivalarbeidet med skole.

– Det er veldig givende å jobbe med arrangementer, både sosialt og med tanke på all erfaringene en kan ta med seg videre etter endt studietid. Engasjement er jo også ettertraktet i arbeidslivet.

– Å vise at du faktisk er interessert i det som skjer rundt deg kan være avgjørende for at akkurat du blir valgt ut av bunken med søknader, sier hun.

 

Enormt høyt nivå på filmene

Amandusfestivalen arrangeres i år fra 1. til 4. april. Nordengen opplyser om at fristen for å sende inn film har gått ut, men til høsten blir det en ny mulighet til å de åpner opp igjen muligheten til høsten for å søke om å være med i 2021.

– Mange som ser filmene som vises her lar seg overraske over hvor enormt høyt nivå det er på mange av dem. Det er veldig gøy å se så mye spennende og bra film laget av ungdom og unge voksne, og jeg vil nesten påstå at det er her du finner mest kreativitet og nyskapning innen filmmediet.

– Alle de største filmskolene pleier å være representert, og flere og flere unge filmskapere i Sverige, Danmark, Finland og på Island får øynene opp for festivalen i Lillehammer, sier han.

Malin mener at det beste med å jobbe med Amandusfestivalen har vært å se engasjementet fra ungdommene som har sendt inn filmer til konkurransene.

– Jeg synes det er så bra at vi har en slik festival knyttet opp mot unge filmskapere! avslutter hun.