Det skjer altfor ofte at vi tenker at vi er for gamle. For gammel til å få seg en ny hobby, bytte jobb, få seg en ny kjæreste eller BEGYNNE Å STUDERE (eventuelt bytte studieretning).

Jeg gjorde så absolutt det før jeg begynte å studere, og vet at mange andre tenker det også.

Det er mye lettere å innbille seg at man er for gammel enn å faktisk begynne på noe nytt! Jeg var 23 år gammel da jeg begynte å studere, det er i gjennomsnitt 4 år eldre enn de fleste andre studenter er når de begynner.

Mange følelser ble satt i sving bare for å ta beslutningen om å begynne å studere, mange allerede når jeg begynte å vurdere det... Følelser som tvil, skam og frustrasjon kom krypende. (Det var selvfølgelig også positive følelser!)

Hvorfor begynte jeg ikke med en gang jeg var ferdig på videregående? Hva om det ikke er noe for meg? Jeg vil ikke ha studielån... Alle de andre kommer til å være yngre enn meg!

Etter mange år hvor jeg trodde at jeg ikke ville studere, og kom til å klare meg like fint uten studiene (om ikke bedre), må jeg innrømme for meg selv at jeg tok feil og at jeg vil studere allikevel?

Er det i det hele tatt skoler som kommer til å la meg søke? Kanskje du tenker at karakterene på vitnemålet ikke var bra nok?

Det er mange måter å holde seg selv tilbake på, og det er lettere å sitte og tvile på seg selv enn å kaste seg ut i det. MEN! Man er aldri for gammel for å begynne å studere!

Det finnes utrolig mange muligheter for å studere selv om du har tatt noen (1,5,10 eller 20) friår. Både i Norge, utenlands og på nett.

 

  • Du kommer mest sannsynligvis ikke til å være den eneste som starter sent, selv om de fleste kanskje vil være yngre enn deg.

  • Selv om de fleste vil være yngre enn deg, trenger ikke det være negativt. Det vil mest sannsynlig alltid også være noen som er både eldre og like gammel som deg!

  • Du kommer til å verdsette studiene mer, fordi det vil være et mer bevisst valg fra din side enn hva det ofte er for de som begynner rett etter videregående. Du har tross alt brukt lenger tid på å bestemme deg!

  • Det finnes skoler som er støttet av Lånekassen, hvor du ikke trenger å ha de beste karakterene for å komme inn, og det er alltid mulig å ta opp fag for å forbedre vitnemålet ditt.

  • Mange tar opp kredittkortgjeld og forbrukslån for å dra på ferie, pusse opp, kjøpe den fine veska eller lignende – kan du gjøre dette, kan du også ta opp studielån med superlav rente, som du kan studere og leve på, enten i Norge eller utlandet, og har 30 år å betale tilbake.

  • Det finnes utallig mange kjente mennesker som endret retningen i livene sine og fant seg selv etter fylte 25, 30, 40, 50 og 60 år! Å velge å studere kan absolutt hjelpe deg med nettopp dette!

  • Noen skoler har aldersgrense for å søke, men mange har ikke det! Man må bare sjekke med en studieveileder og det finnes mange av de. Universitetet mitt har 25 år som grense for å begynne på bachelor men, som sagt, det finnes mange skoler uten aldersgrenser!

 

Det viktigste, som jeg ønsker å poengtere med dette innlegget, er at NEI – DET ER IKKE FOR SENT! 

Personlig er jeg glad for at jeg valgte å begynne å studere etter noen friår. Friårene har gitt meg livs- og arbeidserfaring før jeg begynte å studere.

Det igjen har gitt meg et innblikk i hva jeg vil, og kanskje aller viktigst IKKE vil, jobbe med i fremtiden.

Det har gjort at jeg har vært mer motivert for studiene enn hva den typiske 19-åringen er, som ofte studerer fordi familien forventer det.

Det har også hjulpet meg å velge den riktige studieretningen og fagene for meg. Jeg er overbevist om at jeg er en bedre student og får mer utbytte av studiene mine, nettopp fordi jeg startet senere enn mange!

Om du leser dette, vil jeg gjerne vite hvor gammel du er, om du har studert, studerer eller vurderer å studere? Og om du har noen spørsmål, vil jeg mer enn gjerne svare og eventuelt komme med noen tips og råd vedrørende studier!

HUSK: Du er ikke for gammel og det er ikke for sent!

 

Klikk her for å se alle studier i Norge og utlandet