Vi som allerede har startet studiene har en viss form for basis å lene oss på når universitetene åpner igjen, men ferske studenter har ikke ennå fått muligheten til å opparbeide seg nettverk eller kjennskap, hverken til mennesker, forelesere, strukturer eller bygninger.

 

Når universitetet åpner dørene på høsten, er det mange spente, nervøse og forventningsfulle sinn som entrer gangene og forelesningssalene. Man får servert en plan for den første uken, fylt med interessante, informative og noen litt kjedelige, men nødvendige, forelesninger i regi av universitetet. Men den er også fylt med mange erfaringsmuligheter, sosiale hendelser og morsomme begivenheter. Den første uken er intens, slitsom, travel og ufattelig spennende. Det er mange inntrykk og muligheter, som vil prege deler av studietiden videre. Dette medfører mange forventninger, både sosialt og akademisk.

 

 

Men hva skal man forvente når man begynner på universitetet høsten 2020? I utgangspunktet anbefaler jeg å sette forventningene til situasjonen. Les universitetets velkomstbrev, og sett deg inn i hva ditt universitet planlegger å gjøre for nye studenter i år. Noen steder utsetter de visse arrangementer, noen tar de digitalt. Å delta på opplegget universitetet regisserer, er nok noe av det smarteste du kan gjøre for å få best utbytte av situasjonen. Det som er fint å huske er at alle er i samme situasjon, og man står ikke alene i å oppleve en litt unormal studiestart. Jeg tror at nettopp det vil være med på å skape en unik opplevelse for årets nye studenter. I tillegg vil det bli en mer utstrakt sosial introduksjon til universitetet, gjennom utsatte begivenheter. Dette vil kanskje føre til at færre studenter faller av, noe som har lett for å skje under den intense introduksjonen vi er vant med på universitetet.


 

Jeg vil foreslå at du, uavhengig av situasjonen, griper tak i alle muligheter du får, som kan være med på å bidra til at studielivet lever opp til dine forventninger. Hvis du ikke tar sjansene som blir servert deg, så kan du ikke forvente at noen kommer løpende med sølvfat fylt med goder senere. Jeg vil også si at om du ikke griper alle mulighetene umiddelbart, så betyr det ikke at det ikke kommer nye. Ikke bli skuffet over deg selv eller tilbudet hvis det ikke lever opp til forventningene. Ikke la det stoppe deg fra å gripe nye sjanser når de kommer, eller fra å ha en fantastisk studietid med det du har. Vi er alle forskjellige, og den generiske studietiden eller det generiske studielivet passer ikke for alle. Husk at du nå er sjef over eget liv og kan forme det akkurat slik det passer deg. Studielivet blir aller best om du velger de brikkene som passer deg!

LES OGSÅ: En blogg om studentlivet

 

Jeg tror at i år må vi være innstilt på at studielivet blir noe helt annet. Vi kan ikke ha de samme forventningene som folk hadde i fjor, men kan vi ikke la det være en fin ting?

 

Klikk her for å se alle studier i Norge og utlandet