Ah, Singapore. Stedet jeg i fem måneder kunne kalle mitt hjem. En øy, et land og en by – kanskje bevis på at alt er mulig hvis en prøver hardt nok. Gater så polerte at man skulle trodd ingen sko hadde berørt fortauet før sine egne, og bygninger så moderne at man skulle tro de var bygd i går. Strender som strekker seg så langt øyet kan se, med utallige skyskrapere som alltid hviler i horisonten. Den lille flekken på kartet, spesielt sammenlignet med sin nabo Malaysia, kan ses på som definisjonen av en «urban jungle» - fuktigheten levde i alle fall opp til mine forventninger av en jungel.

 

1. Universiteter i verdensklasse

Personlig var jeg student hos National University of Singapore (NUS). Ikke bare er det på 25. plass over verdens 100 beste universiteter, men campus er virkelig også i verdensklasse. Man finner utrolig mange restauranter, cafeer, kaffebarer, kiosker, kantiner og barer, og det finnes også gratis busser som tar deg til de forskjellige delene av campus.

 

Det finnes også gratis treningssentre i tillegg til 3 store svømmebasseng med solsenger rundt for de som vil ha en skikkelig sydenfølelse. Jeg bodde på campus i en studentbolig som heter Ridge View Residential College (RVRC), og var veldig fornøyd med dette – her får man servert overraskende god frokost og middag i en kantine hver dag. Man har tilgang til kjøkken dersom man vil tilberede de andre måltidene selv, men jeg endte som regel opp med å spise lunsj på en av de mange restaurantene i nærheten. Både billig og godt!


 

Les også: Alt om studiefinansiering i inn- og utland

 

Det er i tillegg en 7/11 redd ved studentboligen, der jeg ofte kjøpte små mellommåltider og snacks. Da jeg bodde på campus og hadde alt jeg trengte her, var det langt i fra hver dag at jeg dro inn til bykjernen av Singapore. Dersom man ønsker dette, er det kun en kort metro-tur unna!

 

Ellers er også Nanyang Technological University et kjent universitet, men da jeg verken har studert her selv eller kjenner noen som har gjort det har jeg ikke så mye informasjon om akkurat dette.

 

2. Studentmiljø

Singapore er generelt en populær utvekslingsdestinasjon, og dermed er det mange internasjonale studenter på universitetene. Selv om det naturligvis er fint å skaffe seg lokale venner når man er på utveksling, er det også en gyllen mulighet til å møte folk fra hele verden. For min del var det veldig greit å bli kjent med andre utvekslingsstudenter da jeg hadde mange å reise med til andre deler av Asia!

 

3. Vær og klima

Det kommer kanskje ikke som en overraskelse at vær og klima er inkludert på denne listen, da Singapore ligger rett over ekvator og er velsignet med samme værforhold som store deler av Sørøst-Asia. I løpet av de fem månedene jeg bodde der lå temperaturen sjeldent under 30 grader på dagtid.


 

Les også: Studere utenlands? Her kan du spare penger!

 

Sesonger er et ukjent begrep her da det er sommer hele året, men det er likevel verdt å notere seg at det ikke er uvanlig med regn. Regn i Singapore er imidlertid veldig annerledes fra regn i Norge, da man ofte opplever at himmelen åpner seg i 15 minutter for så å gå tilbake til knallsol. Tropiske stormer er heller ikke uvanlig, og du kommer til å være vant til både lyn og torden innen du forlater den lille øystaten!

 

4. Reisemuligheter

En stor grunn til at mange utvekslingsstudenter velger å dra til Singapore er alle reisemulighetene man har. Ikke bare kan du ta buss til Malaysia eller båt til Indonesia, men du har også tilgang til verdens beste flyplass.

 

Dette er ikke bare noe jeg sier – Changi flyplass har faktisk blitt kåret til verdens beste flyplass åtte år på rad i Skytrax World Airport Awards. Grunnet Singapores gunstige beliggenhet sentralt i Sørøst-Asia finnes det flygninger til hvor enn du måtte tenke deg, og dersom du vil reise innad i Asia er dette ofte relativt billig.

 

I løpet av semesteret mitt i Singapore var jeg så heldig å kunne reise til Malaysia, Thailand, Vietnam, Indonesia, Taiwan, Filippinene og Japan.


 

5. Språk

Singapore kan sies å være en kulturell smeltedigel og har derav fire offisielle språk: engelsk, kinesisk, malay og tamil. Det er likevel engelsk som brukes mest, og på universitetet går alt (heldigvis) på engelsk.

 

Singapore har en egen aksent som kalles «Singlish», og her finner man mange nye ord og uttrykk som ofte er hentet fra de andre offisielle språkene. Jeg tok et fag som omhandlet lingvistikken i Singapore, og skulle transkribere et intervju mellom flere lokale. Dette viste seg å være utrolig krevende, og jeg måtte be klassekameratene mine fra Singapore om å forklare omtrent annethvert ord!

 

 

Klikk her for å se alle studier i Norge og utlandet