Denne uken snakker vi om ensomhet. Et tema som vi tror ganske mange studenter kan kjenne på i disse dager. Hva er ensomhet? Finnes det forskjellige former for ensomhet? Og har vi blitt mer selvsentrerte i denne pandemien?

Som vanlig deler vi våre erfaringer, forskning rundt temaet og kommer med noen råd og tips.

Husk, du er ikke alene!!

 

Denne uka tar Studentopplysningen for seg ensomhet, og hvordan pandemien kan gjøre problemet større.


Både Synne og Emilie har sett på forskning på temaet i forkant. I tillegg har begge egne erfaringer å hente fra.

 

De er enige i at det først og fremst er en individuell følelse. Man kan føle seg ensom i et rom fullt av mennesker, og man kan være alene uten å føle på ensomhet. Studier viser også at du faktisk kan se fysiske endringer i hjernen til personer som er ensomme.

 

Emilie forteller at ensomhet henger sammen med forventinger og sosialt behov. For introverte er terskelen høyere for å være sosial. Er du derimot ekstrovert reduserer du risikoen din for ensomhet.


 

Psykologen Jordan Peterson har hatt stor fokus på ensomhet, og hvordan man kommer seg ut av det. Synne og Emilie er enige i hans teori om kvalitet er viktigere enn kvantitet. Det får større effekt å heller ha noen få vennskap av god kvalitet enn mange overfladiske vennskap.

 

Emilie har lest studier som viser at kvinner er mer ensomme enn menn. Men kvinner har lettere for å snakke om det, og er dermed ensomme i kortere perioder.

 

– Hvis menn først blir ensomme, kan de bli veldig ensomme. Det er knyttet mye skam til ensomhet.

 

Statistikken viser også at man blir mer ensom etter man har fylt 75. Faktorer kan være både begrensninger på grunn av egen helse, og det at mange rundt deg dør.

LES OGSÅ: SOS - Studenter i nød - Selvtillit og kvartlivskrise

 

– Jeg har jobbet på sykehjem. Der er det mye trist. Det er mange som aldri får besøk, legger Synne til.

 

Synne forteller om da hun var 11, og hele familien flyttet til Dubai. Hun begynte på internasjonal skole, og var ikke helt stødig i engelsk.

 

– Jeg har aldri følt meg så ensom i hele mitt liv. Jeg husker jeg spiste på do og under trappa. Det var ikke det at folk ikke ville være med meg. Men jeg kunne ikke kommunisere med dem.


 

Senere ble hun introdusert for jevnaldrende som også akkurat hadde flyttet fra Norge. Først da fikk hun noen å dele disse følelsene med. Disse vennskapene har hun fortsatt i dag.

LES OGSÅ: Karrieretips, deltidsjobb og sommerjobb med Karrieresenteret til UiO - Studentopplysningen #28

 

Emilie forteller at hun gikk gjennom noe lignende da hun flyttet i andre klasse. Det tok lang tid å få venner. Hun ble først mobbet av guttene i klassen, og senere av eldre jenter.

 

– Da jeg gikk til psykolog viste det seg at det har plaget meg. Det fikk meg til å føle meg ensom. Jeg selvisolerte og ville bare være alene.

 

Synne mener det fungerer som alle andre ferdigheter. Før en matteprøve må du øve, og det samme gjelder sosiale settinger.

 

– Hver gang noen spør om å ta en kaffe, gjør det. Tenk at du skal spørre hvordan det går. Det er sånn man blir god på det

 

– Den personen tenker mest sannsynlig «Så deilig at hun spurte», legger Emilie til.

LES OGSÅ: Angst og hvordan bearbeide ulike former for angst - Studentopplysningen #39