(StudentTorget.no):

Hannah Rebecca Udnesseter (21) tar en bachelorgrad i helse- og sosialpsykologi ved Universitetet i Oslo (UiO). Hun har så lenge hun kan huske gruet seg veldig mye til både prøver og tentamener, men det var først da hun startet på høyere utdanning at de ordentlige nervene kom.

- Under forrige eksamen jeg hadde, sov jeg så dårlig at jeg satte meg for å lese til eksamen klokken fire om natten, bare for å slippe å se i taket, forteller Udnesseter.

Hun er allerede igang med siste innspurt til vårens eksamener, noe som bringer frem både fysiske og psykiske reaksjoner hun beskriver som influensa.

- Jeg har i løpet av de tre årene jeg har studert, benyttet mange ulike studieteknikker for å prøve og roe nervene, men jeg ender alltid opp med å sove dårlig, bli kvalm, få vondt i magen, og ha skikkelige humørsvingninger. Jeg teller dager fra det er fire uker igjen til eksamen, og sover dårlig spesielt de siste nettene før eksamen. Før var det faktisk så ille at jeg aldri kunne sove aleine natten før eksamen fordi jeg ikke orket å ligge våken alene med alle tankene. Jeg har også prøvd å roe nervene med sovemedisin nettene før.

 

Følelsen av at livet går under

For Udnesseter påvirkes studiehverdagen på grunn av eksamensangsten. Lite søvn gjør henne trøtt, og fører til at hun sliter med å luke ut det riktige stoffet i pensum. Hun er også avhengig av støtte fra andre studievenner fordi hun hele tiden er usikker på om det hun gjør er riktig.

 

 

- Før kunne jeg nesten komme i en slags «benektelsesfase», hvor jeg på dagtid kunne blåse i alt som hadde med lesing å gjøre, for så å være helt fortvilet da jeg la meg på kvelden.

På selve eksamensdagen har hun blitt flink til å skyve unna problemet, og forteller at det blir mer som en briste eller bære-taktikk. Men hun har også sittet på eksamener og fått helt «black out» på grunn av at nervene har tatt overhånd.

- Det å vite at alt skal avgjøres på bare noen timer, skriftlig på et ark, er kanskje det jeg synes er mest håpløst.

 

Det finnes alltid utveier

Selv har hun aldri søkt hjelp, men fått råd fra ulike hold om hva hun kan gjøre.

- Nå, på mitt sjette semester, har jeg blitt flinkere til å tenke at det alltids finnes utveier, og at jeg absolutt ikke må fortsette med dette studiet hvis det er det som tar knekken på meg, forteller Udnesseter.

Selv om hun føler hun kan snakke med de fleste om problemet, legger hun ikke skjul på at eksamensdagen er vanskelig.

- Innerst inne føler jeg meg veldig alene når det faktisk gjelder.

 

Det finnes hjelp

Helge Hauge, veileder og magister i psykologi ved Studentsamskipnaden i Bergen (SiB), beskriver eksamensangst utelukkende som prestasjonsangst. Han holder kurs i eksamensangst hvert semester, og har nå i flere uker prøvd å hjelpe dem som har problemer frem mot semesterets eksamener.

 

 

- Kursene handler om hjelp til å lære teknikker for å kunne takle stesset som en del studenter opplever enten i tiden før, eller under selve eksamen. De fleste opplever litt stress og angst i forbindelse med eksamen, men vi retter oss mot de studentene som blir så stresset at det går ut over prestasjonene deres, understreker han.

Omtrent ti prosent av alle studentene blir for stresset i forbindelse med eksamen. Økt press med krav om gjennomføring på normert tid, mye pensum og hyppige eksamener, gjør at stressnivået øker for svært mange studenter.

- Ved studentrådgivningen ved SiB holder vi både eksamensangstkurs og stressmestringskurs. På grunn av økt pågang på stressmestringskursene har vi innført et åpent tilbud en dag i uken på ett av treningssentrene våre, med egne timer i avspenningsteknikker, forteller Hauge.  

Han forklarer at tilbudet gjør at studenter kan komme og trene på ulike avspenningsøvelser under kyndig veiledning for å redusere stress, spenninger, bekymringer, samt øke sin mentale kapasitet og konsentrasjonsevne.

 

Rekordmange kurstilbud

- Vi har aldri hatt så mange kurstilbud i stressmestring og eksamensangst som denne våren, så tilbakemeldingene vi har fått er svært positive. Studentene rapporterer at de er glade for å kunne lufte sine frustrasjoner, øke sin bevissthet om stress og frykt, og ikke minst møte andre som opplever akkurat det samme som dem selv.

Hauge understreker sterkt at kursene dreier seg om trening, og at ansvaret ligger på studentene selv. Studentene lærer ulike teknikker de kan benytte i mental trening. Derfor starter de opp kursene så tidlig som mulig i semesteret, slik at studentene skal få tid til å trene selv. Men det er også studenter som tror på en kjapp løsning på problemet.

- Ikke sjelden opplever vi at studenter kommer til oss noen dager før eksamen, og vil vi skal fikse eksamensstresset deres, sier Hauge.

 


Har du eksamensangst?

- De fleste studentsamskipnader tilbyr rådgivning for eksamensnerver. Sjekk med din lokale studentsamskipnad for å finne ut hvilke tilbud de har.

- Fastlegen din kan også hjelpe deg. Ikke nøl med å ta kontakt dersom du føler du har behov for det.

- Snakk med venner og medstudenter om angsten. Helge Hauge, som holder kurs i eksamensangst forteller at mange elever sier det hjelper å få luftet frustrasjonen til andre.

- Alle kommuner har en psykologisk helsetjeneste. Dersom eksamensangsten går ut over lesing eller på andre måter gir deg problemer i i hverdagen, kan du ta kontakt med dem for å få hjelp.

 

 

Mangel på tilbud

Ved studentsamskipnaden i Oslo (SiO) er det denne våren ikke tilbud om grupper i eksamensangst, noe som har vært holdt tidligere. Marit Eskeland, leder i studenthelsetjenesten ved SiO, forteller at årsaken til dette er mangel på ressurser.

- Denne våren har vi dessverre mindre behandlingkapasitet enn vanlig, noe som har gjort at vi har måttet kutte ut noen av gruppetilbudene våre.

Helge Hauge ved SiB mener det er svært viktig at studenter som sliter med stress og prestasjonsangst har et godt tilbud.

- Det er viktig å vite at vi gjør alt vi kan for at vi kan fortsette å kunne gi et tilbud for eksamensangst de kommende semestrene, avslutter Eskeland.